SNS

Financiele infrastructuur een publieke zaak !

  • 17 oktober 2017
  • 3 Reacties
  • 14750 Keer bekeken

Na de vele beschouwingen over al dan niet omvallende banken, too big to fail, staatsreddingen en wat dies meer zij, merk ik nog niet veel van structurele veranderingen.
Het is wel duidelijk dat de financiële infrastructuur minstens zo belangrijk is geworden als de fysieke infrastructuur. Waarom accepteren we dan nog steeds dat allerlei financiële instellingen hun ding mogen doen volgens vrije marktprincipes? Immers, als het mis gaat, zou volgens economische principes de betreffende instelling failliet moeten gaan. Maar dat accepteren we kennelijk niet.
Dan is het toch logisch om de financiële infrastructuur NIET volgens de private economie te laten verlopen? Dan hoeft ook niet iedere bank of bankje zich in bochten te wringen om hetzelfde trucje opnieuw te bouwen dat een concurrent heeft.
Voorbeeld: Tikkie, QR-iDeal betalingen, en nog heel veel andere onderwerpen op deze Community.

3 reacties

Hallo Koos ,
Dan ga je uit van een regering , die niet meer de overtuiging heeft dat de vrije markt de problemen wel zelf gaat oplossen.
We hebben nu zelf ervaren tot welke problemen dit leidt , en niet alleen in de bankensector .
Neo liberalisering zit nu diep verankerd in onze maatschappij , voorlopig zie ik dat niet veranderen.
Wat wel interessant is in deze context is dat de stichting Ons Geld (die staat voor het mandaat van geld schepping bij de overheid te leggen en niet bij commerciële instellingen), nu z'n vleugels heeft uitgeslagen richting de EU. Lees Ons Geld gaat internationaal.
Er gebeurt dus wel degelijk wat maar dit soort zaken gaan langzaam. Wil je ook een ander financieel stelsel, steun dan dit initiatief door je in ieder geval gratis te abonneren op hun nieuwsbrief.
Hallo Koos ,
Dan ga je uit van een regering , die niet meer de overtuiging heeft dat de vrije markt de problemen wel zelf gaat oplossen.

Daar ga ik niet van uit, dat heeft de realiteit bewezen.
In geval van een vrije markt zouden wanpresterende banken failliet kunnen gaan. Dat is vrije markt.
Maar wat gebeurt er? Er moet met publieke middelen (belastinggeld !) worden ingegrepen omdat de bank "too big to fail" is. De vrije markt is dus NIET in staat gebleken om deze zaken op te lossen.

Reageer