SNS

Help! Je bent ontslagen

  • 26 februari 2019
  • 0 Reacties
  • 14077 Keer bekeken

Reputatie 5
Badge +4
Je bent ontslagen
Zo die hakt erin. Daar sta je dan, en nu? Wanneer je ontslag krijgt dan kan dit financiële gevolgen hebben en allerlei geldzorgen veroorzaken. Kun je wel in je huis blijven wonen en alle vaste lasten betalen? Maar ook: waarmee moet je rekening houden bij het maken van afspraken met je werkgever en hoe zorg je ervoor dat je het voor jezelf goed regelt?Dat gaat zomaar niet
Een werkgever in Nederland heeft een reden nodig om iemand te kunnen ontslaan. Het mag dus niet zomaar. Iemand ontslaan omdat hij niet functioneert, mag bijvoorbeeld alleen als de werkgever dat slechte functioneren kan aantonen. Bijvoorbeeld door de verslagen van voortgangsgesprekken. Goed om te weten: heb je een tijdelijk contract en wordt dat niet verlengd? Dan heet dat geen ontslag.

Onderhandel
Als je baas aankondigt dat hij je ontslaat, is er misschien nog ruimte om te onderhandelen over bijvoorbeeld de reden van ontslag. Ga je uit elkaar met wederzijds goedvinden? Dan zou je nog over een ontslagvergoeding kunnen praten.

Heb je recht op WW?
Vaak krijg je na ontslag een WW-uitkering. Maar let op: In sommige gevallen heb je er geen recht op. Vraag juridische hulp. Laat je ontslagpapieren checken en laat een jurist de onderhandelingen voor je doen als het kan.

Rondkomen met minder geld
Na je ontslag is je inkomen waarschijnlijk lager. Bereken hoeveel minder je te besteden hebt zodat je je goed kunt voorbereiden op de nieuwe situatie. Zijn er dingen waarop je kunt besparen? Maak een lijstje en voer de veranderingen meteen door. Zo gebruik je je spaargeld alleen als het niet anders kan. Want je wilt ook een beetje reserve houden.

Pak je het slim aan
Als je net bent ontslagen, verandert er van alles, ook financieel. Op onze site lees je de ervaringen van Freek (43) die ontslagen werd na 12 jaar dienstverband bij dezelfde baas. We gaan wat dieper in op de situatie én we geven je een aantal tips, zodat je grip kunt houden op je geldzaken.

0 reacties

Geen reactie

Reageer