SNS

Regeerakkoord 2017

  • 13 oktober 2017
  • 37 Reacties
  • 31674 Keer bekeken

Reputatie 3
Badge +1
Het regeerakkoord betekent iets voor je portemonnee. Daarom leggen we de financiële veranderingen waar je wat van gaat merken aan je uit. In heldere taal. Want je financiën begrijpelijk maken, dat is een van onze beloften.

Toeslagen
De kinderbijslag gaat omhoog. Net als het kindgebonden budget en de toeslag voor kinderopvang. Hoeveel kinderbijslag je krijgt, hangt af van hoeveel kinderen je hebt. En de kinderopvangtoeslag hangt af van je inkomen. De precieze bedragen zijn nog niet bekend.

Hypotheek
Als het gaat om hypotheken zijn dit 2 belangrijke veranderingen:
1. Als je een hypotheek hebt, kun je de hypotheekrente aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit blijft, maar de hypotheekrenteaftrek wordt sneller afgebouwd vanaf 2020. Omdat je een hypotheek voor meerdere jaren aangaat, kun je dit merken in je portemonnee.
2. Als je een huis koopt in 2018 moet je meer eigen geld meebrengen dan in 2017. Bijkomende kosten kun je namelijk helemaal niet meer ‘in je hypotheek’ stoppen. Denk aan notariskosten, makelaarskosten en overdrachtsbelasting. Gemiddeld zijn de bijkomende kosten 6% van de koopprijs.

Btw
Grote kans dat boodschappen duurder worden. Net als de kapper en pretparken. Dat komt omdat het lage btw-tarief van 6% naar 9% gaat. Hieronder vallen onder andere voedingsmiddelen en geneesmiddelen. Bijvoorbeeld brood, fruit en tandpasta. Een lijst van alle producten en diensten vind je hier.

Energie
Je energierekening gaat waarschijnlijk omhoog. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat een huishouden tussen 2017 en 2019 per jaar namelijk zo’n € 200 meer gaat betalen aan belastingen voor gas.

Wat vind jij van de nieuwe plannen van de regering? Wat betekenen ze voor jouw portemonnee? Praat erover mee in dit topic.

Wil je alle ins en outs weten van het regeerakkoord? En op de hoogte blijven van de plannen van ons nieuwe kabinet? Kijk dan op rijksoverheid.nl.

37 reacties

Reputatie 3
Badge +1
Er zit een klein foutje in de link: de ":" ontbreekt achter "https"
Dankjewel, Stefan. Aangepast 🙂
Dit akkoord lijkt echt nergens op; de rijken worden door RUTTE 3 steeds rijker en de armer! Geen woord over de erbarmelijke leefsituatie van vluchtelingen, die ons vragen van help ons alstublieft.LET WEL:ik heb geen echte gruwelijke hekel aan rijke mensen want net als vluchtelingen moeten deze lieden er ook zijn.Ons volk schreeuwt om strutuur, terwijl er toch ruim voldoende kennis in huis is.Dus Mark doe eens wat!
Precies de rijken rijker en de armen armer.
Ik ben gepensioneerd en heb bijna 60 jaar gewerkt en trouw alles betaald waarbij mij gouden bergen zijn beloofd, maar nu ik gepensioneerd ben blijkt het allemaal een wassen neus te zijn. Sterker nog,
gepensioneerden wordt verweten dat zij aan het potverteren zijn.
Een eenvoudig rekensommetje: AOW 50 x 12 x €820 x 1,08 x 1,05 = €557928 (gecorrigeerd voor inflatie). Pensioen: 50 x 12 x €450 x 1,08 x 1,05 = €306180. Totaal: € 864108.
Stel dat ik 88 jaar oud wordt, dan zou ik per maand kunnen krijgen € 864108 : (23 x 12)= € 3131,
een vorstelijk pensioen dus waar ik alleen maar van kan dromen. Wie durft nog te beweren dat de gepensioneerden aan het potverteren zijn?
De heer Rutte belooft dat de "normale" Nederlander er volgens het regeerakkoord er op vooruit zal gaan. Nu behoor ik tot de groep gepensioneerden met een redelijk aanvullend pensioen. Nu blijkt dat specifiek deze groep er op achteruit gaat. Ben ik nu, geboren Nederlander van Nederlandse ouders en na 47 jaar ononderbroken gewerkt te hebben, nu ineens geen normale Nederlander meer? Wanneer moet ik mij zorgen gaan maken uitgezet te worden als niet "normale" Nederlander? Wanneer houdt de huidige generatie politici eens op met het stelselmatig uitkleden van het deel van de bevolking die het Nederland van na de oorlog hebben helpen opbouwen? Zijn wij geworden tot de nieuwe Melkkoe van de huidige generatie? Wanneer houdt deze , al gedurende 9 jaar durende, vorm van belastingdiscriminatie nu eens op? Deze opnieuw toekomstige premier (Rutte) is er blijkbaar alleen voor de superrijken in en buiten Nederland. Maar dat wisten we al of (nog) niet?
Wat ik echt heel raar vind is dat de belasting op groente en fruit omhoog zou kunnen gaan met dit regeerakkoord. Op www.foodwatch.nl heb ik daarom ook mijn handtekening gezet en hopelijk kunnen we dit met zijn allen stoppen.

https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/btw-actie/e-mailactie-btw/

Zet hier ook je handtekening mocht je tijd hebben. Dit kan en mag geen doorgang vinden!
Zijn wij geworden tot de nieuwe Melkkoe van de huidige generatie?

Zal eens tijd worden anders.Hypotheek rente aftrek misbruik,vervroegde uitreding,arbeidstijdverkorting en elk jaar een gegarandeerde loonsverhoging ook al vrat je de hele dag uit je neus was jarenlang de norm.

Daar betalen we nu de prijs voor.Wij dus,de huidige werkende generatie.

Beste Nescio
Jou reactie is nu precies wat ik bedoel met de huidige (regerende) generatie politici.
Je voedt ze op, je gunt ze alles wat er maar te koop is, je betaald hun studie, mobieltje, spelcomputer, zorgt dat er ook nog wat te erven is door jarenlang spaarzaam gedrag, en dan wensen je na je werkbare periode een uitkering op bijstandniveau. Misselijk makend. Meer woorden heb ik er niet voor over.
Hoi Nescio en arieb,

Het is goed dat jullie inhoudelijk van gedachten wisselen over het nieuwe regeerakkoord. Het is duidelijk dat jullie standpunten verschillen. In overeenstemming met onze huisregels vraag ik jullie om respectvol met elkaar om te gaan. Op deze manier houden we de sfeer vriendelijk. De laatste 2 zinnen uit het bericht van Nescio heb ik om deze reden verwijderd.
Beste Dennis.
Helemaal mee eens. De laatste 2 zinnen waren niet voor publicatie geschikt en heeft mij erg geschokt.
Gr, Arie
Ook ik vind de reactie van Nescio vervelend. Ook wij hebben meer dan 40 jaar gewerkt, pensioen van betaald en schuldenvrij geleefd. Maar de jongere generatie willen ons nu liever af geserveerd zien. Net als deze regering met hun oneerlijke beleid. Ook wij zijn gewone hardwerkende Nederlander en mogen we nu van ons gespaarde pensioen een beetje gewoon leven?? :? Het is absoluut geen potverteren zoals de jongeren menen. Ook wij moeten kijken wat we wel of niet kunnen doen. Is niet erg, maar we vinden het wel erg dat ons dit niet gegund wordt.:@:
Reputatie 2
Ik weet niet welke de twee laatste zinnen waren die Nescio heeft gebezigd. Maar de reactie welke is overgebleven vind ik evenmin van enige nuance en intelligentie getuigen. Een grote groep mensen, die hard gewerkt hebben, en NIET uit hun neus hebben gevreten (!!?) worden hier als zodanig weggezet als norm. Gelukkig zijn mensen die dergelijke ontboezemingen op dit forum plaatsen een grote uitzondering. Gelukkig zijn ook heden ten dage de meeste werkenden (ook de jongeren), goed opgeleid en weten de zaken in het goede perspectief te plaatsen en hun soms terechte kritiek normaal te verwoorden. Hulde Dennis, ik ben het helemaal met je eens.
Ik ben gepensioneerd en heb bijna 60 jaar gewerkt en trouw alles betaald waarbij mij gouden bergen zijn beloofd, maar nu ik gepensioneerd ben blijkt het allemaal een wassen neus te zijn.

Pensioenopbouw gaat uit van het welvaartspijl van het moment van opbouw. Maar sinds de jaren '50, '60 etc is onze welvaart wel toegenomen. Veel dingen die we nu hebben hadden we toen nog niet. Een ander probleem is dat de AOW geen verzekering is maar een overdrachtsbelasting: de jongere generatie betaald voor de oudere. Door de leeftijdsopbouw van onze huidige samenleving komt dat voor een deel onder druk te staan.
M.b.t. pensioenen die collectief werken en gebaseerd zijn op eind(middel)loon, dan zie je dat de hoger opgeleide werknemers een gunstigere inkomensontwikkeling doormaken: de pensioenuitkering i.o.v. pensioeninleg is gunstig voor hen. Beter zou zijn een pensioen te hebben op basis van een privéspaarpot binnen een pensioenvoorziening: ieder spaart voor zichzelf en er is geen verkapte geldstroom naar hogere functies. De bonden zouden daar best wel wat meer op mogen sturen.
Beste eRik19
Alle verzekerings maatschappijen zitten te wachten op deze constructie van individuele spaarpotten. Liefst in eigen beheer van de spaarder zelf. Sterker nog, via lobbywerk naar leden van de 2e kamer wordt hier zelfs sterk op aangedrongen. Uiteindelijk ben je dan van deze instellingen afhankelijk wil je aan het eind van je arbeidscarriere nog iets van je opbouw overhouden om van te leven. Vergeet echter niet dat de verzekeringsmaatschappijen zich in het verleden niet van hun beste kant hebben laten zien. Denk maar aan de woekerpolis affaire. Individuele potjes oke maar dan onder de paraplue van betrouwbare instanties en daar behoren banken en verzekeringsmaatschappijen niet bij.
Gr, Arie
Beste eRik19, Geloof jij nog in grote maatschappijen die het geld van werkende mensen eerlijk bewaren en goed uitbetalen? Banken en verzekeringmaatschappijen hebben hun geloofwaardigheid verspeeld bij mening burger, incluis mijzelf, wij worden van alle kanten bestolen en daar doen banken ook aan mee, dat zie je bij de rente die we kregen en nu nog maar krijgen.
Jammer dat SNS hierin ook mee gaat al geven ze nog een ietsie pietsie meer dan andere banken.
Maar zij en onze regering hebben de macht en dit vind ik een benauwende gedachte. Toen de banken kwamen wilden ze ons graag als klant, tot ze onze salarissen tot beschikking kregen en tenslotte de automatische betalingen en nu krijgen we de rekening gepresenteerd. Wij zijn als klant geen koning meer en kunnen hier niets meer aan doen.
Reputatie 4
Badge +1
Ik ben voorzichtig positief over het regeerakkord. Natuurlijk zitten er dingen in die ik liever anders had gezien.

De BTW-verhoging vind ik PR-technisch niet zo handig. Wel denk ik dat het op termijn goed is dat het lage tarief verdwijnt. Eventueel kan dit voor 1e levensbehoeften (brood, melk, groente & fruit) eventueel naar 0%. Ook het kinderpardon had er van mij mogen komen.

Wel denk ik dat de investeringen in zorg, onderwijs en defensie een goede zaak zijn. Ook de lastenverlichting voor werkenden ben ik positief over.

De aftrek van de hypotheekrente-aftrek is voor mij persoonlijk niet fijn, maar is wel in het algemeen belang. Zeker op de lange termijn zorgt dit ervoor dat er minder luchtbellen ontstaan.

Al met al flink wat compromissen, voor elk wat wils en gelukkig leven we in een mooi aangeharkt land en gaat het ook weer wat beter met de economie.

Full disclosure: ik ben actief lid van D66.
Dan kan ik me voorstellen dat jij het met dit akkoord eens bent, je mag je partij niet afvallen maar ik vind dat Alexander Pechtold zich ook een beetje verkocht heeft en heeft ingeleverd ten opzicht van onze democratie. Denk dat bij volgende verkiezingen ( hoop op gauw) dat VVD en D66 en ook Seegers stemmen van missen. Net als PVDA. Het ergst vind ik de verhoging van de btw en dat ouderen niet meetellen als gewone Nederlander. Wij zijn, na 40 jaar werken al tig keren gepakt bij inleveren van ons pensioen geld.
sorry, van missen moet zijn, gaan missen.
Wel denk ik dat het op termijn goed is dat het lage tarief verdwijnt.
.

Dat zou dus hetzelfde resultaat geven als het afschaffen van het hoge tarief....


... en gaat het ook weer wat beter met de economie.

Dat is juist het beangstigende. De economie als belangrijkste graadmeter. Mensen lijken er steeds minder toe te doen dan euro's.
Ik heb ooit D66 gestemd, maar sinds ze zijn verworden tot een VVD-light...
Reputatie 3
Badge +1
In het kader van duurzaamheid vind ik het verhogen van belasting op consumptie (lees: BTW) in combinatie met het verlagen van belasting op werken een goede ontwikkeling.
Ikke ikke ikke.
Ik mis een visie op wereldse problemen.
Veel mensen leven in armoede of oorlog.
Wij "melken" nog steeds veel landen (mensen) uit.
En dan dus klagen (en dus schijnoplossingen bedenken) over vluchtelingen.
In afwachting van een oplossing.
Groet,
Ben 🆒
Stefan, dus wat blijft er aan meer geld in de portemonnee over? Met de ene hand wordt er iets gegeven en met de andere ons weer afgepakt dat staat, denk ik, niet in verhouding tot alles wat duurder wordt, we mogen blij zijn als we een beetje gelijk blijven staan. Het. zou goed zijn als Mark Rutte zou weten wat het betekent voor veel gezinnen om iedere maand alles te betalen en een beetje zonder geld zorgen te kunnen leven, maar die leeft alleen mee met grote bedrijven en mensen met genoeg monny. Armoede hier en buiten ons land gaat aan lachebekje voorbij. Van mij mag dit kabinet snel voorbij zijn. En dan hopen dat veel mensen inzien dat er eens sociaal moet worden gestemd. Kijk naar onze zorg en het steeds duurder worden en dan durft men te beweren dat het door de vergrijzing komt maar volgens mij komt het door de winsten van zorgverzekeringsmaatschappijen en de grote vorm van fraude in de zorg. Miljoenen zweven zo weg naar de zakken van directeuren en hoge ambtenaren van zorginstellingen. De grootste fout van ons vorige kabinet, de gemeenten opzadelen met zorg en de verantwoording voor hun burgers weg te geven. Toen is afnemen van vertrouwen in de overheid begonnen.
In het kader van duurzaamheid vind ik het verhogen van belasting op consumptie (lees: BTW) in combinatie met het verlagen van belasting op werken een goede ontwikkeling.
Eens, maar hoe ik daar de verlaging van de winst- en dividendbelasting in moet passen...
Reputatie 2
Groen links heeft een enorme kans laten liggen om mee te regeren en een socialer beleid te verwezenlijken. Is weer verworden tot een partij die weer van alles gaat roepen in de kamer: hoe het beter kan en wat de huidige regeringspartijen fout doen. Het is langzamerhand onmogelijk geworden om sociaal beleid te voeren. Groen links doet niet mee, de SP wil ook geen verantwoordelijkheid nemen en de PvdA die op de goede weg was heeft ook al bewindslieden(Asscher) die demissionair rare dingen zijn gaan roepen. Resultaat: het huidige kabinet. Ik had in eerste instantie goede hoop dat Groen Links mee zou doen als tegengewicht in een regering met de VVD en D66. Jammer, nogmaals: een gemiste kans. We zullen het moeten doen met het huidige regeerakkoord.
Reputatie 4
Badge +1
Ook ik had liever een kabinet met GroenLinks gezien maar die durfden niet. Die moeten dus nu ook niet gaan zitten janken.

Verder vind ik sommige mensen hierboven wel erg negatief. We leven in een rijk land met een behoorlijk welvaartsniveau.

Ik ben het zeker met Koos eens dat economie niet de allesbepalende graadmeter moet zijn, maar ook qua geluk en welbevinden gaat het best aardig met ons. In veel lijstjes scoren we erg goed.

Reageer