SNS

Ripple (XRP) Cryptocoin & Betalingsnetwerk

  • 29 januari 2018
  • 6 Reacties
  • 17072 Keer bekeken

Sinds een klein jaartje ben ik voorzichtig bezig met wat cryptocurrencies. Met name de Ripple heeft mijn aandacht getrokken. Wat ik ervan begrijp, is het een gedecentraliseerd betalingsnetwerk, dat WEL gebruik maakt van 'vertrouwde partijen' voor de settlement. Dat maakt het ripplenetwerk bijvoorbeeld uitermate geschikt om snel (< 5 seconden) geld over te maken tussen (internationale) banken.

Als voorbeeld; er is laatst 50 miljoen dollar overgemaakt van de US naar Japan, voor het opzetten van een nieuwe crypto exchange. De overboeking kostte 4 seconden en 30 dollarcent aan overboekingskosten. Dat haal je met regulier SWIFT-verkeer nooit!

Waarom is dit interessant voor een bank? Nou.. op dit moment hebben banken zogenaamde "nostro & vostro accounts". Eigenlijk zijn dit bankrekeningen bij een andere bank, in de valuta van het betreffende land. Met deze accounts worden valutaverschillen opgelost. Dat is nodig, omdat de huidige wijze van overmaken (SWIFT) soms wel 5 dagen kan duren. Dat komt door allerlei checks en batchprocessen. Er wordt dan geld 'gereserveerd' op de gemerkte nostro of vostro accounts... En daar zit 'm nou net nou de kneep. Door Ripple verkeer toe te voegen, zou je binnen 4 seconden dus via een intermediare munt, het geld van de ene naar de andere bank kunnen sturen. Resultaat: De banken hebben weer beschikking over de enorme bedragen die nu gereserveerd zijn omdat het betalingsverkeer gebrekkig is.

Daarnaast kunnen klanten dus veel sneller (interbancair) betalen. Bovendien kun je met crypto's geld 'programmeren'. Zo zou ik een munt kunnen maken die binnen de grenzen van Nederland meer waard is dan daarbuiten. Of ik kan een munt maken, die pas waarde heeft als de eigenaar 18 jaar of ouder is EN beide ouders in de bijstand zitten... Of een munt die, wanneer hij wordt uitgegeven aan één van mijn facebook-vrienden, 2x meer waard is dan wanneer hij wordt uitgegeven aan een ander... maargoed, dat is toekomstmuziek en misschien zit daar nog niet 123 waarde voor de bank....

Misschien zijn er nog meer bekende voordelen? Daarom dus de vraag: Hoe kijkt de SNS aan tegen de opkomst van cryptocurrencies en meer in het bijzonder het Ripple netwerk en de bijbehorende munt, XRP?

Dank.

6 reacties

PS. XRP ("Ripples") worden ook niet gemined, zoals bitcoins. Dat maakt het Ripple netwerk een stuk milieuvriendelijker. De ripples worden gefaseerd, met een vaste hoeveelheid per maand, vrijgegeven aan de markt. Er is ook een maximum aantal ripples, zo weten investeerders (speculanten?) ook waar ze aan toe zijn..
Op dit moment is de handel nauwelijks beschermt tegen overvallen.
Can victims recover stolen coin? en A History of Stolen Cryptocurrencies. De meeste banken zijn veiliger, al was er vorig jaar wel een bank in Zuid Oost Azie die gehackt was en flink wat geld was kwijt geraakt. Gelukkig voor (centra) banken kunnen ze makkelijk geld creëren, maar dat is voor crypto munten lastiger, en terug draaien van transacties is helemaal een probleem.

Just in de beperkte snelheid van transacties zit nog een controlerende component vanwege de menselijke maat.
Badge +2
Goedemorgen kkoenen,

Je stelt een kritische en goede vraag. In deze tijd waarbij cryptocurrency een steeds grotere rol gaat spelen is het ook een logische vraag. Een antwoord heb ik niet direct en daarom zet ik je vraag intern uit. Ik kom er zo snel mogelijk op terug.
Een antwoord heb ik niet direct en daarom zet ik je vraag intern uit. Ik kom er zo snel mogelijk op terug.

Dankjwel, dat vind ik super! Ben benieuwd...
Badge +2
Goedemiddag kkoenen,

Sorry dat het antwoord langer op zich liet wachten. De handel in cryptocurrencies wordt niet actief gestimuleerd door SNS. We maken dan ook geen gebruik van het Ripple netwerk en de bijbehorende munt. We volgen de lijn van AFM hierin vanwege de risico’s die cryptocurrency met zich meebrengt en houden de ontwikkelingen op het gebied van blockchain nauwlettend in de gaten.
Dank voor dit antwoord! Ik ben heel benieuwd hoe dit de komende jaren de bankenwereld gaat veranderen. Spannend & Wordt vervolgd... 🙂

Reageer