SNS

Een kind op komst: minder werken of niet?

  • 26 september 2017
  • 14 Reacties
  • 34324 Keer bekeken

Badge +2
Ben jij blijven werken toen je een kind kreeg? Of ga je minder werken en ben je benieuwd wat dat financieel betekent? Maaike beviel 2 jaar geleden van haar zoontje Max en ging minder werken.Maaike, hoe heb jij het aangepakt?
‘Het was best een puzzel om uit te zoeken hoe het financieel uit zou pakken als ik minder ging werken. Wat ik moeders, en vaders natuurlijk, aanraad is om je werkgever een proefberekening te laten maken van hoeveel je bruto én netto gaat verdienen als je minder gaat werken. Dat kan namelijk. Ik wist daardoor precies wat het voor mijn salaris ging betekenen. Daarnaast kon ik bij mijn werkgever ook gebruikmaken van onbetaald ouderschapsverlof. Een voordeel van ouderschapsverlof is dat je het recht houdt om na je verlof weer je volledige aantal werkuren te werken. Dat is handig als je kinderen op een gegeven moment naar school gaan en je meer tijd hebt om te werken. Het loont dus om even uit te zoeken of je ook bij jouw werkgever ouderschapsverlof kunt opnemen. Bij sommige werkgevers worden je uren die je minder gaat werken zelfs vergoed.’

Heb je hierna meteen de knoop doorgehakt om minder te gaan werken?
Nee, zeker niet. Ik wilde eerst goed kijken naar alle uitgaven en inkomsten die ik zou hebben met een kind. Je krijgt te maken met andere uitgaven. Denk aan bijvoorbeeld de kinderopvang als je daarvan gebruik wilt maken. Maar sommige uitgaven heb je juist niet meer of minder. Uiteten of naar de film zit er, vooral in het begin, even niet meer in, haha! Naast je uitgaven is het ook goed om te kijken of je recht hebt op kindertoeslag. Ik ben daarvoor naar de website van de Belastingdienst gegaan. Daar kun je het simpel uitrekenen. Nadat ik alle inkomsten en uitgaven van mij en die van mijn partner op een rij had gezet, besloot ik om 1 dag in de week minder te gaan werken. En dat bevalt me nog steeds prima!

Ben jij minder gaan werken toen je een kindje kreeg? En wat deed je partner? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. En deel hieronder je tips voor de toekomstige papa’s en mama’s onder ons. Een vraag stellen mag natuurlijk ook.

14 reacties

Waar zijn alle reacties in dit topic heen?
Hoi Sjaakie93,

Het vraaggesprek met Maaike en de reacties hierop vind je hier.
niet werken is geen loonbetaling logisch toch
want minder jaren niet in nederland gewerkt ook dan later geen aow
Hoi stallenman,

Welkom op SNS Community. Er zijn tegenwoordig mogelijkheden zoals onbetaald ouderschapsverlof. Hierdoor kon Maaike overwegen om minder te gaan werken na de geboorte van haar zoon. Werk je zelf in het buitenland?
want minder jaren niet in nederland gewerkt ook dan later geen aow
Als je minder jaren in Nederland gewerkt hebt, krijg je naar rato ook minder AOW. Hoeveel minder, hangt dus af van hoeveel je in binnen- cq. buitenland hebt gewerkt of gewoond.
Zie ook deze informatie op de website van de SVB (Sociale Verzekeringsbank).
heren volgens mij krijg je AOW naar rato van het aantal jaren dan je in NL hebt gewoond. En doet het niet ter zake of je hebt gewerkt of niet.

zo was het in ieder geval vroeger.

voor pensioen geldt natuurlijk iets totaal anders.
Reputatie 2
Badge
heren volgens mij krijg je AOW naar rato van het aantal jaren dan je in NL hebt gewoond. En doet het niet ter zake of je hebt gewerkt of niet.

zo was het in ieder geval vroeger.

voor pensioen geldt natuurlijk iets totaal anders.


Klopt
Je wordt voor elk jaar dat je niet in NL woonde, 2% gekort.
Groet,
Ben 🆒
Ieder moet natuurlijk doen wat hij zelf wil. Ik wil mijn ervaring wel delen: toen mijn kinderen geboren werden, hebben wij samen in goed overleg besloten dat mijn vrouw enkele jaren zou stoppen met werken. Dat betekent inderdaad financiële consequenties, maar je krijgt er ook veel voor terug: een gedegen opvoeding met alle tijd voor de kids. Geen gedoe met buitenschoolse opvang, crèches, opvang, geen agendastress, geen last van plotseling stakende onderwijzers etc.
Vergeet niet dat de tijd dat je van je kinderen kunt genieten beperkt is, geniet er dus elke dag optimaal van. Een beetje minder geld weegt daar niet tegenop. Dat is mijn ervaring
Hoi GHT Houben,

Dat is prachtig gesproken 🙂
dat is heel goed je moet op je centen letten als je 2 kinderen heb nu want alles is duur ik zelf heb een tweeling dus ik weet hoe het is om er 2 te hebben
Hoi Cheryl1971,

Welkom op de community. Wat leuk dat je een tweeling hebt. Dan hebben ze altijd een vriendje of vriendinnetje om mee te spelen 🙂 Ben je minder gaan werken na de bevalling of werk je nog evenveel als daarvoor?

Reageer