SNS

Jongeren en geld

  • 24 maart 2015
  • 2 Reacties
  • 10863 Keer bekeken

Reputatie 3
Badge +1
Een jaar geleden hebben we al eens een topic gestart in de Koffiekamer over zakgeld. De aankomende maand houden we ons op de community bezig met jongeren en geld.
Lees de hele blogpost

2 reacties

Het probleem met de jongeren van vandaag is dat zij de waarde van geld niet meer zien.
Toen ik 14/15 jaar oud was begon ik met een kranten/folder-wijk en verdiende daar mijn eerste guldens mee.
Als ik dan wat kocht wist ik voor mezelf dat ik daar wat voor gedaan had. Tegenwoordig krijgen veel jongeren alles van hun ouders in hun schoot geworpen (lees ook: schuld vd ouders) dus vinden ze het niet meer nodig een zakcentje bij te verdienen.

Het kan toch niet waarzijn dat je op je 14e al een betalingsachterstand hebt? Waarvan?
Voor telefoonabonnementen moet je toch minimaal 18 jaar zijn.
Onze kinderen kregen / krijgen vanaf hun 12e kleedgeld. Elke maand een vast bedrag waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn. Op "spelenderwijs" leren ze de waarde van het geld in te schatten. Naast dit voordeel hebben we ook gezien dat ze beter leren sparen en plannen (winterkleding is "duurder" en hiervoor moet je dan ook sparen), weerbaarder worden voor de "sociale" druk van buitenaf (waarom zou ik meer moeten betalen voor "merk" kleding, terwijl de prijs/kwaliteit verhuoding niet beter is).
Willen ze luxere zaken, die boven hun budget komt, hebben ze vanaf hun 15e/16e de keuze om een bijbaantje erbij te nemen onder de voorwaarde dat de schoolprestatie hier niet minder door wordt.
Wat betreft de mobiele telefoon, begrijp ik niet hoe dit uit de hand kan lopen. Ze krijgen een pre-paid kaart totdat ze 18 zijn. Ook heb je het voordeel dat ze bewust worden van de belminuten en het dataverbruik.
Het is de primaire verantwoordelijkheid van de ouder om je kinder(en) te coachen en ze het inzicht te geven van de consequenties van bepaalde keuzes. De bank kan hierin helpen door goed te faciliteren. Een van de SNS tools is het huishoudboekje, deze kan echter wel wat verder verbeterd worden...

Reageer