SNS

Wat bepaalt de hoogte van de spaarrente?

  • 4 maart 2014
  • 4 Reacties
  • 3714 Keer bekeken

Regelmatig ontvangen wij vragen over de spaarrentes bij de SNS Bank. Graag leggen we je uit hoe de hoogte van de rente tot stand komt.
Lees de hele blogpost

4 reacties

En daarom is het des te kwalijker dat als wij burgers geld lenen steeds meer moeten betalen!
En daarom betaal je in duitsland slecht 2,78% Rente over je lening!
Waarom wordt straks de spaarrente weer verlaagd terwijl de Hypotheek rente stijgt.
Volegens mij is dit geen "marktwerking", maar meer "graaiwerking"
Rente op spaargeld en leningen/hypotheken zijn niet aan elkaar gekoppeld. We leggen graag het verschil uit:

1. Looptijd
De meeste mensen hebben hun spaargeld op rekeningen met een variabele rente staan. Hun spaargeld is dagelijks opvraagbaar. Om die reden kunnen banken het spaargeld niet voor een lange tijd uitlenen in de markt. Voor leningen geldt juist het omgekeerde. Klanten lenen geld voor de bank voor een langere tijd (bij hypotheken zelfs voor 30 jaar) en daarom zijn hier de marktrentes met langere looptijden van belang. Wat je vaak ziet is dat marktrentes met een langere looptijd hoger zijn dan bij korte looptijden. Bij Sparen zie je dit terug bij de rentes op deposito’s. Als je tijd dat je je geld vast zet in een deposito toeneemt, dan krijg je ook een hogere rente.

2. Risico bij lenen
Geld uitlenen brengt risico’s met zich mee voor de bank. Het afdekken van risico’s kost geld. Het belangrijkste risico dat we afdekken is het risico dat een klant zijn lening niet kan afbetalen. Dit risico berekenen we door in de rente die je betaalt voor de lening. Hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. Als je bijvoorbeeld een lagere hypotheek nodig hebt dan het huis waard is omdat je eigen spaargeld hebt ingebracht, dan loopt een bank minder risico en is de rente die we vragen ook lager. Omdat er meerdere risico’s zijn aan het verstrekken van een lening vraagt de overheid van banken om zogenaamd “bufferkapitaal’ te hebben. Om dit te compenseren is de rente op de hypotheek weer wat hoger.

Voor Sparen gelden andere spelregels en kennen we deze risico’s of eisen niet.

Reageer