SNS

Een tegen eenzaamheid - een klein gebaar doet veel

  • 2 april 2020
  • 0 Reacties
  • 5406 Keer bekeken
Een tegen eenzaamheid - een klein gebaar doet veel
Reputatie 5
Badge +4

Maak een gebaar
Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid. Door contact te leggen met iemand van wie je vermoedt dat hij of zij weinig betekenisvolle contacten heeft en zich eenzaam voelt. Een steuntje in de rug van een familielid, vriend of buur kan veel betekenen. Het zijn de kleine dingen die het doen.

Aandacht
Denk niet meteen dat iemand zich eenzaam voelt als hij weinig sociale contacten heeft. Van buitenaf is eenzaamheid niet te zien. Maar dat is geen reden om niet in actie te komen. Vrijwel iedereen vindt aandacht fijn. Zorg voor echt contact dat je allebei prettig vindt.

Houd contact
Op de site Een tegen eenzaamheid krijg tips over hoe je eenzaamheid herkent, waar je eenzaamheid kunt melden en hoe je zelf iets kunt doen. Je kunt direct hulp bieden door je aan te sluiten bij een initiatief bij jou in de buurt. Een klein gebaar doet veel. Contact houden kan altijd. Je kunt foto’s delen of samen tv kijken met de telefoon aan het oor. Een bloemetje versturen of hapje eten (laten) bezorgen.

Voor vragen of voor een luisterend oor zijn er verschillende telefonische hulplijnen:

De Luisterlijn 0900 - 0767 is dag en nacht bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek of luisterend oor.

Ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus, vragen hebben of gewoon graag een praatje willen maken kunnen bellen met ANBO 0348 - 46 66 66, KBO-PCOB 030 - 3400 600 of het Rode Kruis 070 - 4455 888. Bij KBO-PCOB (i.s.m. NOOM) en ANBO zitten ook vrijwilligers met een migratieachtergrond aan de telefoon.

Voor mantelzorgers is er de Mantelzorglijn 030 - 760 60 55.

Voor kinderen is er natuurlijk altijd ook de Kindertelefoon 0800 - 0432.

 

Hulp aanbieden en vragen:

Hulp aanbieden en vragen kan via de website NLvoorelkaar.nl. Veel maatschappelijke organisaties plaatsen er hun vragen en aanbod.

Wehelpen.nl biedt het organiseren van hulpnetwerken aan. Ook is er mogelijk een lokaal buurtplatform bij jou in de buurt actief.

Vanuit kerken en organisaties is Nietalleen.nl een speciaal platform voor het bijeenbrengen van hulp en hulpvragen.

Specifiek voor maaltijden helpt Thuisgekookt je.

Hulp nodig met de boodschappen? ANBO en CBR werken samen. Examinatoren van CBR doen graag boodschappen voor ouderen.

 


0 reacties

Geen reactie

Reageer