SNS

Bitcoins

  • 7 maart 2013
  • 4 Reacties
  • 3063 Keer bekeken

De bitcoin wordt mainstream - maar wat is het eigenlijk?
Door: Thomas van der Kolk − 07/03/13, 19:00

Een gedecentraliseerde munteenheid die alleen maar in waarde stijgt en immuun is voor inflatie: het klinkt als een utopie. Maar hij bestaat allang: de bitcoin (BTC). Deze digitale munt is vooral de laatste maanden flink in waarde gestegen, en steeds meer diensten en bedrijven accepteren de BTC als geldig betaalmiddel. Sinds kort is er ook een heuse bitcoin-bank. Het is duidelijk: de bitcoin wordt langzaam maar zeker mainstream. Vijf vragen over deze digitale valuta.

Wat is de bitcoin precies?
Bitcoin is digitale valuta die via internet verhandeld wordt. Maar dat het geld niet tastbaar is, betekent niet dat het niets waard is. Net als bijvoorbeeld de euro (EUR), de dollar (USD) of de yen (JPY), is de bitcoin (BTC) een geldig betaalmiddel, althans bij bedrijven en diensten die 'm accepteren. En dat aantal groeit gestaag (zie verderop). Via zogenoemde peer-to-peer-netwerken wordt het geld overgemaakt. Dat gebeurt volledig anoniem.


Lees hier verder!
Groet,
Ben 🆒

4 reacties

Reputatie 3
Badge +1
Hi Ben, ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit van Bitcoin had gehoord. Ik ga het artikel dadelijk eens lezen. Benieuwd wat de andere leden ervan vinden.
Yep!

Je kunt ze zelfs 'minen', zoals goud. Dat kost wel flink wat processorkracht. Er zijn bitcoin miners te koop, die kun je dan in een hoekje van je huis zetten. Met de huidige prijzen van de technologie (nog) niet winstgevend.

Interessant is dat er een theoretisch maximum (asymptotisch) is aan het aantal bitcoins. En ze hebben een koers. Dus je kunt er ook nog in handelen ;)

zie hier : https://www.youtube.com/watch?v=Um63OQz3bjo

Mijn vermoeden : Ik vind het allemaal erg afhankelijk van computing power. Als er een 'mega-cpu' wordt uitgevonden (bio-computer?) zitten we heel snel heel dicht bij het maximum aantal bitcoins. En dan moet het gaan rouleren. De vraag is, of ze dan nog meer waard worden. Ik verwacht van niet... maarja, omdat er dan nauwelijks meer 'bijgedrukt' worden, daalt de waarde ook niet?

Er zitten heel veel facetten aan dit verhaal. Hoe zit het met Bitcoins (uit)lenen? Wat gebeurt er als de houder van een bitcoin portemonnee overlijdt? Gaat de belastingdienst belasting heffen op verdiende bitcoins? Zo ja, hoe? Is dit een klap voor de clearing houses (equens?) Wat gebeurt er als iemand toch een hack zet waarmee xij onbepert bitcoins kan 'bijdrukken'?

Voorlopig houd ik het even bij euro's 😉

zie hier : https://www.youtube.com/watch?v=Um63OQz3bjo

Of klik HIER. ;)
Groet,
Ben 🆒
De meest slimme processorkracht zit in het eigen hoofd. De pc, door de mens gematerialiseerd is een verlengstuk van het werken en leven in een informatie-tijdperk. Sinds de mens zich kon onderscheiden, afscheiden en diversificiëren leven we in een informatie-tijdperk.

Het grootste vermogen van de mens, is dat zij (*1) niet alleen is. Het vermogen van 1 mens is al ongelofelijk, van wat die allemaal kan. Het financiële vermogen van de mens is een klein deel van de totale vermogens. Het gebruik van taal en energie zijn 2 andere vermogens van de mens. Het vermogen van de mens zal groeien. De vraag is: hoe? Hoe willen we onze vermogens laten groeien? En vele andere variaties op die vraag. Het vermogen van mij staat, weet ik zeker, niet op 'n bank, maar zit in mezelf. net zoals dat geldt voor iedere andere mens.

Zodoende de 'uitvinding' v/d bitcoin lag -hoogstwaarschijnlijk- in een ver grijs verleden al in het verschiet. De 'eenheid' om te groeien, méér te worden dan wat er al was. Van wat er al was en nog gaat komen heeft de mens eigenlijk geen 'weet'. Hij/zij is slechts -mss-, of gedraagt zich althans, volgens mij dan zo, als een spin in het web, naar mijn idee zijn 'we' allen draadjes fladderend i/h leven. Hier is ooit door iemand een speech over gehouden.

Mijn bijdrage aan dit 'draadje', ...


-----
Wat -impliciet- gezegd wordt door het niet expliciet te (be)noemen is vaak groter. Vandaar deze door mij gehanteerde stijl, een cel van informatie die mogelijkerwijs evt. zelfs icm met welke 'bit' ook kan samenwerken. Een zaadje van nieuwe informatie, als een 'post' op dit forum.
----


_____
Noot:
- 1. zij of hij als je 'mens'als individu leest; sowieso 'zij', als je 'ons' als soort beschouwd. De respectievelijke afgeleiden zijn: mens-visie en wereld-visie.

Reageer