SNS

Bouwdepot met eigen geld

  • 27 maart 2018
  • 5 Reacties
  • 11941 Keer bekeken

Goedemorgen, ik zat met de volgende kwestie.

Samen met mijn partner ben ik bezig met de koop van een woning.
Voor deze woning is een taxatie uitgevoerd, die hoger uitvalt dan het aankoopbedrag.
Voor de hypotheek hebben wij een financiering van 100% van het aankoopbedrag.

Tot zover is er nog niks aan de hand, maar nu het volgende:
In de koopovereenkomst hebben wij staan dat wij een bouwkundige keuring laten uitvoeren, waarvan de uitkomst de overeenkomst niet in de weg staat.
Deze keuring hebben wij inderdaad laten uitvoeren, met als hoofddoel inzichtelijk krijgen wat de staat is.

Nu zegt onze fin. adviseur dat wij de directe kosten die uit het rapport komen móeten laten uitvoeren en dat wij het bedrag hiervan in een bouwdepot moeten storten.
Het gaat hier dus om eigen geld waarmee wij de punten uit het rapport moeten verbeteren.

De taxatie en de financiering zijn op basis van de huidige staat van de woning, in het taxatierapport staat dat de woning zo te betrekken is indien gewenst.

Naar ons idee is het bouwdepot dus helemaal niet nodig? Of zien wij iets helemaal verkeerd?

5 reacties

Badge +2
Goedemiddag Huiskoper,

Het kopen van een huis is spannend en een grote onderneming. Ik kan me voorstellen dat je er zeker van wil zijn dat alles goed gaat. Hebben jullie een droomhuis gevonden? Je geeft een duidelijke uitleg en het is goed dat je controleert of alles in orde is voordat je de akte tekent. Uit je bericht maak ik op dat de financieel adviseur aangeeft dat jullie de punten uit het bouwkundig rapport moeten uitvoeren en dat jullie daarom een bouwdepot moeten nemen. Klopt dat? Je hebt het daarnaast over eigen geld. Bedoel je dat je met eigen geld wil verbouwen of heb je het idee dat het bouwdepot bestaat uit eigen geld?

Ik heb navraag gedaan bij een collega die is gespecialiseerd in hypotheken. Een hypotheek is een complex product en voor iedereen anders. Wat precies de situatie bij jullie is, dat weet ik niet en daarom is het lastig om uit te leggen hoe de vork precies in de steel zit. Heb je al navraag gedaan bij je adviseur? In theorie is het zo dat de adviseur vanuit het bouwkundig rapport en het taxatierapport kijkt hoeveel de direct noodzakelijke kosten zijn. Deze kosten worden ondergebracht in een bouwdepot om er zeker van te zijn dat er voldoende middelen beschikbaar zijn om de werkzaamheden uit te voeren.
Goedemiddag Marijke,

Dankjewel voor je reactie!

Goedemiddag Huiskoper,

Het kopen van een huis is spannend en een grote onderneming. Ik kan me voorstellen dat je er zeker van wil zijn dat alles goed gaat. Hebben jullie een droomhuis gevonden? Je geeft een duidelijke uitleg en het is goed dat je controleert of alles in orde is voordat je de akte tekent. Uit je bericht maak ik op dat de financieel adviseur aangeeft dat jullie de punten uit het bouwkundig rapport moeten uitvoeren en dat jullie daarom een bouwdepot moeten nemen. Klopt dat?

Dat klopt.

Je hebt het daarnaast over eigen geld. Bedoel je dat je met eigen geld wil verbouwen of heb je het idee dat het bouwdepot bestaat uit eigen geld?
Wij gaan de verbouwing/punten uit het bouwkundig rapport met eigen geld doen. Dit eigen geld zouden wij volgens onze adviseur in een bouwdepot moeten doen.

Ik heb navraag gedaan bij een collega die is gespecialiseerd in hypotheken. Een hypotheek is een complex product en voor iedereen anders. Wat precies de situatie bij jullie is, dat weet ik niet en daarom is het lastig om uit te leggen hoe de vork precies in de steel zit. Heb je al navraag gedaan bij je adviseur?
Wij hebben navraag gedaan, de adviseur zegt dat er een bouwdepot moet komen, volgens ons is dat niet nodig.

In theorie is het zo dat de adviseur vanuit het bouwkundig rapport en het taxatierapport kijkt hoeveel de direct noodzakelijke kosten zijn. Deze kosten worden ondergebracht in een bouwdepot om er zeker van te zijn dat er voldoende middelen beschikbaar zijn om de werkzaamheden uit te voeren.
Dit snappen we, maar dat zou dan dus ook gelden voor het verbouwen/aanpakken van de punten uit het rapport met eigen geld, en met een taxatierapport waarin staat dat de woning zo te betrekken is?
Badge +2
Bedankt voor je overzichtelijke antwoorden 🙂 Samenvattend komt het er volgens mij op neer dat jullie geen bouwdepot willen omdat jullie de verbouwing willen betalen van eigen geld. Verwoord ik dat zo goed? Ik ben geen hypotheekadviseur en ken de regels niet op dat gebied. Als je het fijn vindt dat een andere adviseur de situatie bekijkt, dan trek ik een collega aan zijn/haar jasje.
Als er een verbouwing wordt doorgegeven bij de hypotheekofferte aanvraag, wordt er meestal ook automatisch een bouwdepot aangemaakt. Als de taxateur rekening heeft gehouden met een verbouwing om de marktwaarde te bepalen, is een bouwdepot verplicht. De geldverstrekker weet dan namelijk zeker dat de verbouwing ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden.

Het is van belang dat de verbouwingskosten in de hypotheekaanvraag overeenkomen met de verbouwingskosten in het taxatierapport.
Reputatie 5
Badge +4
Hallo @gjs

Dank je! Leuk dat je dit onderwerp weer actueel maakt door een reactie achter te laten. Een bouwdepot is een bankrekening met het hypotheekbedrag dat je leent. Hoe werkt een bouwdepot en hoe vraag je het aan?

Reageer