SNS

Beantwoord

Kosten buitenlandbetaling Azië

  • 24 februari 2016
  • 7 Reacties
  • 1065 Keer bekeken

Weer een nare ervaring met die bankenwereld... Ik boekte 100 euro over naar Thailand tav een goed doel. 100 euro is plusminus 4000 baht. Ik kijk de kosten na. 5 euro voor SNS. Even kijken naar Bangkok Bank. 0.25% van de waarde met een min van 200 en een max van 500 baht. Dus dan denk ik 200 baht oke... vooruit (http://www.bangkokbank.com/BangkokBank/PersonalBanking/DailyBanking/CurrencyExchange/Pages/Fees.aspx#1)

Uiteindelijk blijkt er van de 3920 baht (100 euro (105,-..)) 3017 baht (77 euro) op de rekening van de ontvanger beland. Rara...

Dus 25% verdwijnt in de pockets van de banken... voor een compleet digitale geautomatiseerde handeling. De ontvanger ziet iets van Bahtnet op zijn overzicht.

Enne SNS, na wat alternatieven te zoeken... waarom kan ik geen keuze maken uit kosten betaler/ontvanger/beiden bij overboeking (cq BEN, SHA, OUR codes)? Niet in te stellen bij de SNS... En waarom hebben jullie voor betalingen in Buitenlandse valuta alleen maar pdf forumliertjes (cq niet beschikbaar op internetbankieren)... Enne graag een compleet verhaal van de kosten... moet toch transparant zijn voor jullie? En toch ook voor de klant...

Iemand tips voor dit soort buitenlandbetalingen? Om niet teveel geld naar de banken toe te moeten schuiven? Zeker bij 'kleinere' bedragen...
icon

Beste antwoord door Olaf 3 maart 2016, 11:38

Goedemorgen Rinz,In overleg met onze productmanager kan ik hierover het volgende mededelen. We willen graag de dienstverlening eenvoudig en efficiënt houden. Daardoor heeft SNS gekozen om geen gebruik te maken van een uitgebreid correspondentennetwerk en de kostenopties OUR en BEN alleen toe te staan in geval van een valutawissel (SNS EUR rekening vs. non-EUR transactiebedrag). Bij alle betalingen in euro’s (dus niet alleen SEPA betalingen) heeft de klant geen keuze en is alles automatisch SHA (volgens regelgeving, Artikel 52(2)). Volgens deze regelgeving (Payment Service Directive (PSD)) mag de optie BEN niet meer gebruikt worden. Daarmee handelt SNS in de geest van de Europese wetgeving (PSD) ook al is deze wetgeving alleen van toepassing op de EER+ landen. Alleen op deze manier kan SNS de kosten van de betaalrekening relatief laag houden.
Bekijk origineel

7 reacties

Reputatie 2
Badge
Hoi Rinz,

Welkom op het forum.
Dat zijn inderdaad best wel hoge kosten,
Je zou het een keer bij Western union kunnen proberen. Of via Paypal. Als je zelf een ook een Paypal rekening hebt is het een stuk goedkoper. En het staat er zo op bij de begunstigde.
Het zijn in ieder geval dingen die je kunt uitzoeken.
Hoi Rinz,

Welkom op onze community. Goed dat je hier een topic voor opent. Ik ben het met je eens dat de informatie op onze website niet transparant is. Van een collega van de buitenlandafdeling begreep ik dat er sinds deze week een projectteam bezig is om dit te verbeteren. Het is een beleidskeuze om voor een overboeking naar Thailand alleen de optie SHA aan te bieden. Dit betekent dat jij de binnenlandse kosten betaalt en de ontvanger betaalt dan de kosten die de buitenlandse bank in rekening brengt. Op die kosten hebben wij geen invloed. Bij SNS betaal je voor een gewone opdracht 0,1% van het bedrag met een minimum van € 5 en een maximum van € 50. Voor een spoedopdracht betaal je € 4,50 extra. Deze kosten vind je terug in de Tarievenwijzer Betalen, volgens mij had je die zelf al gevonden. Kun je iets met de tips van Eva?

Omdat dit je eerste bericht is op de community, wil ik je graag op twee topics wijzen. Misschien vind je het leuk om het topic ’Welkom op de community’ eens door te lezen. Verder kun je jezelf voorstellen in de Koffiekamer.
Paypal is inderdaad veel redelijker wat kosten betreft. Wel moeilijk te bereiken organisatie als je een reactie/oplossing wilt van ze. Dit is dus ook gelijk de laatste keer dat dit soort bedragen zo gedaan worden via de klassieke banken. Bankenwereldje denkt zooo verkeerd en schiet zichzelf vanzelf wel in beiden voeten. Ze zijn ook zo bang voor die 'enge foute Bitcoins', want hun monopolie en controlepositie verdwijnt langzaamaan. Paypal heeft 0,5 % en 11 baht (0,11 euro) vaste kosten (als je de creditcardmaatschappij erbuiten houdt). Dat is dames en heren 61 cent kosten op 100 euro ipv 28 (!!) euro. https://www.paypal.com/nl/webapps/mpp/ua/useragreement-full#16

Een minimum bedrag van 5 euro 'verzendkosten' is al zot als je het mij vraagt... maakt je dus effectief onmogelijk kleine bedragen te versturen... 0.1% klinkt redelijk op 100 euro (nml 10 cent), totdat je het minimum bedrag van 5 (maakt 5%) of soms 10 euro ziet (andere bank) + bijkomende kosten voor ontvanger... die onduidelijk zijn en zelfs nog gekker blijkbaar.
Waar is die SHA beleidskeuze op gebaseerd (volgens mij voor elk niet Euroland)? Rabobank en denk ik ongeveer iedere andere bank biedt je de keuze voor iedere betaling zoals het hoort. Klopt het dat als ik OUR had (kunnen) kiezen er verder geen verborgen kosten op konden duiken elders? Waarom zit de partij Bahtnet in het traject van SNS naar Bangkokbank? Wordt het bedrag gestald op een derde bank? Die ook weer verborgen kosten hanteert?

Om maar te zwijgen over dat OUR verplicht wordt gesteld bij bijv. div webshops. Ook niet gek natuurlijk... Bij SNS kan dat dus niet eens?
Goedemorgen Rinz,

In overleg met onze productmanager kan ik hierover het volgende mededelen. We willen graag de dienstverlening eenvoudig en efficiënt houden. Daardoor heeft SNS gekozen om geen gebruik te maken van een uitgebreid correspondentennetwerk en de kostenopties OUR en BEN alleen toe te staan in geval van een valutawissel (SNS EUR rekening vs. non-EUR transactiebedrag). Bij alle betalingen in euro’s (dus niet alleen SEPA betalingen) heeft de klant geen keuze en is alles automatisch SHA (volgens regelgeving, Artikel 52(2)). Volgens deze regelgeving (Payment Service Directive (PSD)) mag de optie BEN niet meer gebruikt worden. Daarmee handelt SNS in de geest van de Europese wetgeving (PSD) ook al is deze wetgeving alleen van toepassing op de EER+ landen. Alleen op deze manier kan SNS de kosten van de betaalrekening relatief laag houden.
Nog even een alternatief voor degene die via Google betaling buitenland zoekopdracht hier terecht komen . Gebruik www.caxtonfx.com (uk) als 'tussenpersoon'. Die hanteren schappelijkere tarieven.
Ik heb goede ervaringen met het overboeken via ING naar Kasikorn bank in Thailand. Je moet dan wel de optie "kosten voor begunstigde" kiezen, daar de ING minimaal 25 euro kosten in rekening brengt als je een van de andere opties kiest.
In het geval van kosten voor begunstigde, brengt de Kasikorn bank ongeveer 0.4% kosten en valuta verschillen in rekening. Ik heb alleen ervaring met het overboeken van bedragen > 1000 euro.
Bij een overboeking in de middag, staat het ook nog eens de volgende ochtend op de Thaise rekening.

Reageer