SNS

Beantwoord

Wat kan ik het beste doen: beleggen in een ASN beleggingsfonds of in een gewoon fonds?

  • 19 juni 2017
  • 8 Reacties
  • 7161 Keer bekeken

Ik wil wat weten over beleggen.
icon

Beste antwoord door Stefan 19 juni 2017, 16:36

Je stelt een heel algemene vraag, waarop het heel lastig is om concreet en specifiek antwoord te geven.Als je weinig tot geen ervaring hebt met beleggen in individuele aandelen en/of als je belegd vermogen klein is (bijvoorbeeld 1000 euro), dan is het vaak verstandig om te beginnen met beleggen in een aandelenfonds zoals een van de ASN beleggingsfondsen. De totale (aan-/verkoop-/beheer-)kosten zijn dan relatief laag en toch zijn je risico's netjes gespreid over meerdere bedrijven over meerdere landen (afhankelijk van welk fonds je kiest natuurlijk).Daarnaast is de afweging ook nog afhankelijk van het rendement dat je wilt behalen en het risico dat je daarbij bereid bent te lopen, je beleggingshorizon, de kennis die je hebt over de verschillende beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kostenstructuren, etc., etc..Ik ben zelf een ervaren belegger (20 jaar) en heb inmiddels een redelijk kapitaal opgebouwd voor mijn oude dag, maar ik beleg momenteel alleen nog via ASN beleggingsfondsen omdat ik onvoldoende tijd heb die nodig is voor het onderzoeken wanneer ik individuele aandelen/opties/etc. moet aan-/verkopen, op een zodanige manier dat ik meer rendement haal dan wat ik zou halen met een goed beleggingsfonds dat dezelfde strategie nastreeft. Met andere woorden: de extra tijd die ik moet besteden met zelf beleggen in aandelen/opties, weegt niet op tegen de geringe toename in rendement ten opzichte van een aandelenfonds. Ik kan die tijd dus beter besteden aan werken voor een baas 😉 want dat levert meer op in mijn geval.
Bekijk origineel

8 reacties

Goedemiddag hvelzeboer,

Welkom op de community en slim dat je raad vraagt aan andere leden. Er zijn hier vele beleggers te vinden, die je vast meer kunnen vertellen over hun ervaringen. Met SNS Doelbeleggen is het alleen mogelijk om in ASN Duurzame Mixfondsen te beleggen.

In het topic Welkom op de community vind je meer informatie over SNS Community. In de Koffiekamer stellen de community leden zichzelf voor. We zijn benieuwd wie jij bent 🙂
Reputatie 3
Badge +1
Je stelt een heel algemene vraag, waarop het heel lastig is om concreet en specifiek antwoord te geven.

Als je weinig tot geen ervaring hebt met beleggen in individuele aandelen en/of als je belegd vermogen klein is (bijvoorbeeld 1000 euro), dan is het vaak verstandig om te beginnen met beleggen in een aandelenfonds zoals een van de ASN beleggingsfondsen. De totale (aan-/verkoop-/beheer-)kosten zijn dan relatief laag en toch zijn je risico's netjes gespreid over meerdere bedrijven over meerdere landen (afhankelijk van welk fonds je kiest natuurlijk).

Daarnaast is de afweging ook nog afhankelijk van het rendement dat je wilt behalen en het risico dat je daarbij bereid bent te lopen, je beleggingshorizon, de kennis die je hebt over de verschillende beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kostenstructuren, etc., etc..

Ik ben zelf een ervaren belegger (20 jaar) en heb inmiddels een redelijk kapitaal opgebouwd voor mijn oude dag, maar ik beleg momenteel alleen nog via ASN beleggingsfondsen omdat ik onvoldoende tijd heb die nodig is voor het onderzoeken wanneer ik individuele aandelen/opties/etc. moet aan-/verkopen, op een zodanige manier dat ik meer rendement haal dan wat ik zou halen met een goed beleggingsfonds dat dezelfde strategie nastreeft. Met andere woorden: de extra tijd die ik moet besteden met zelf beleggen in aandelen/opties, weegt niet op tegen de geringe toename in rendement ten opzichte van een aandelenfonds. Ik kan die tijd dus beter besteden aan werken voor een baas 😉 want dat levert meer op in mijn geval.
Prima reactie , Stefan.

In mijn eveneens lange ervaring in beleggen merk ik dat een combinatie van beleggingsfondsen van zowel ASN als merendeel Fitvermogen
op langere termijn een prima rendement oplevert , met weing kosten en investering in tijd waarbij inderdaad je beleggingshorizon een belangrijke factor is.
Reputatie 3
Badge +1
Dankjewel voor het compliment Axasjaak :)

Vroeger, toen ik nog "SNS zelf beleggen" had, kon ik naast mijn ASN en SNS beleggingsfondsen, ook af en toe een aantal aandelen ernaast aanhouden van enkele specifieke bedrijven, gewoon om mee te liften op een stijgende koers van dat bedrijf. Vaak met een hoger rendement, maar soms ook niet. Wel leuk om te doen af en toe in rustige tijden 🆒

Maar dat kan nu niet meer bij mijn Volksbank en om nu specifiek hiervoor weer een aparte beleggingsrekening aan te houden bij weer een andere financiële instelling, vind ik gewoon teveel gedoe 😞
Een alternatief is om in indexen of trackers te beleggen. Als je weet langs welke meetlat de ASN fondsen zich meten, kun je ook in die index beleggen. De kosten zijn lager en het resultaat (zeker op lange termijn) waarschijnlijk beter; a) omdat de fondsmanager lang niet altijd de index weet te verslaan en b) de kosten lager zijn, waardoor er meer overblijft om mee te beleggen.
Is het niet zo dat het resultaat hierin alleen maar bevredigend is in een periode van een opgaande aandelenmarkt ?
Resultaten zijn i.h.a. alleen maar bevredigend bij een opgaande markt. Tenzij je met opties gaat werken waar je juist op een daling van de markt/aandeel/onderliggende waarde gokt.
Reputatie 3
Badge +1
@Blacktomcat: Dat ligt eraan of je puur voor rendement gaat, of dat je (zoals ik) uitsluitend duurzaam wilt beleggen. Daar zit ook de meerwaarde van ASN beleggingsfondsen: zij screenen de bedrijven voordat ze op een goedkeuringslijst komen (of eraf gehaald worden). De fondsmanagers bepalen vervolgens de aan-verkoopstategie van deze aandelen, opdat ze in de goede verhouding vertegenwoordigd zijn in het betreffende ASN beleggingsfonds (rekening houdend met rendement en risico).

@Axasjaak: Dat is overwegend correct. Ik ken geen beleggingsfonds dat rendeert op basis van zogenaamde 'short posities' (bijv. PUT opties kopen en CALL opties schrijven) om daarmee in te spelen op een dalende trend.
Wel kan het zo zijn dat de algehele beurstrend negatief is, terwijl bijvoorbeeld duurzame aandelen het weer goed doen. Dat zie je op dit moment gebeuren nu de olieprijs, en de daarmee gerelateerde aandelen van bedrijven die daar hun geld mee verdienen, in waarde dalen. Tegelijk zie je de koers van bedrijven die gerelateerd zijn aan duurzaamheid hun waarde vasthouden of zelfs over de linie in waarde stijgen.

Reageer