SNS

Van kracht naar kennisinnovaties. Strateeg Robert kijkt naar de toekomst.

  • 9 oktober 2019
  • 0 Reacties
  • 20359 Keer bekeken

Reputatie 5
Badge +4
Het begint met lezen, heel veel lezen
Robert Enters werkt als Strateeg (trendwatcher) bij de Volksbank. Een studie lucht- en ruimtevaart in combinatie met een fascinatie voor ontwikkelingen in de toekomst vormde de basis voor zijn functie. In het begin richtte Robert zich vooral op techniek, later volgden ook de sociale en economische ontwikkelingen en trends. Tijdens zijn werk combineert Robert een veelheid aan bronnen om op die manier een beeld te kunnen schetsen van wat er in de wereld gebeurt. Wat wordt er ontdekt, wat betekent dat in het algemeen en voor de Volksbank en haar merken?


Complexe systemen in beweging
Robert: “De truc is om de verschillende ontwikkelingen te visualiseren als een complex systeem van krachten die elkaar kunnen versterken of verzwakken, en het geheel in een bepaalde richting duwen”. Echt de toekomst voorspellen is lastig, toch kan je, zeker grotere bewegingen, goed zien aankomen. En juist in deze woelige tijden van grote veranderingen is het extra belangrijk om goed in de gaten te houden welke bewegingen er zijn in de samenleving en de economie.

Dat je in interessante tijden moge leven
Een ‘vloek’ uit het oude China. We zitten nu in zeer interessante tijden. Waar vorige industriële revoluties vanaf ongeveer 1750 vooral een versterking van fysieke kracht waren (waterkracht, stoomkracht), brengt de computer een versterking van denkkracht. Dat is een compleet nieuw spelletje. Van kennis komt niet automatisch ook wijsheid. Met alle ontwikkelingen om ons heen zijn begrip en wijsheid des te meer gewenst.

Van boekenwurm naar Block Chain
De laatste keer dat er een vorm van denkkracht versterking was, was de uitvinding van het schrift en daarna de uitvinding van de boekdrukkunst. Kortom, het is een tijdje geleden dat we daarmee te maken hadden. Daarnaast is deze sprong erg groot. Van boeken naar internet en alles wat daarmee mogelijk wordt: kunstmatige intelligentie, digitale transformatie, Block Chain, enzovoort. Kortom, dit is een mooie tijd om je te verdiepen in alles wat er speelt. Ook al is de uitdaging om daar vervolgens de juiste duiding aan te geven extra groot.

Impact op de samenleving
Los van alles wat er technisch allemaal kan, laat Robert weten dat hij vooral gefascineerd door de impact van alle ontwikkelingen op de samenleving. Immers, techniek heeft ook in het verleden altijd grote invloed gehad op de manier waarop we ons als mensheid organiseren, hoe we ons dagelijkse leven invullen en wat voor normen en waarden we hanteren. En dat heeft weer invloed in wat voor behoeften onze klanten zullen hebben.

Robert Enters volgt de wereld van financiële innovatie, trends en ontwikkelingen op de voet. Ben je geïnteresseerd in een bepaalde ontwikkeling of heb je een vraag? We kijken uit naar je reactie.

0 reacties

Geen reactie

Reageer