SNS

Volksbank rekent mee in het World Community Grid aan een weerwoord tegen pandemieën

  • 9 mei 2020
  • 1 Reactie
  • 8580 Keer bekeken

Reputatie 3
Badge
  • SNS Topper
  • 322 reacties

Een mooiere reden is er niet om dit forum weer eens op te zoeken!

Toevallig las ik vanmorgen dat ook de Volksbank rekencapaciteit van oudere servers heeft ingezet om mee te rekenen aan het formuleren van antwoorden op de Covid-19 pandemie en andere toekomstige pandemieën. Dit gebeurt bij het World Community Grid (WCG), een distributed computing netwerk.

Iedereen met een beetje computerkennis kan trouwens zelf ook meerekenen. Wel is het handig om te weten of je PC goed wordt gekoeld. Het ding wordt namelijk wat actiever dan wanneer je als gebruiker met een browser, een Word of een Excel documentje bezig bent (voor een computer is dat nagenoeg een ruststand. 

Naar ik begrijp betreft het onderzoek met name het menselijk DNA zelf en hoe virussen hierop ingrijpen. Helemaal onbekend voor de community is dit distributed computing verschijnsel niet getuige https://forum.snsbank.nl/koffiekamer-44/computer-gebruikers-8656.

Zou je zelf een of meer computers mee willen laten rekenen, steek dan je licht eens op bij BOINC. Op die site kan je een lokale BOINC manager downloaden die voor jouw systeem de rekenactiviteiten coördineert. Naast het WCG zijn er nog meer netwerken waarin je kan meerekenen. Zelf draai ik inmiddels een maand mee in het Rosetta@home en het Folding@home project. Beide project zijn nu vooral bezig met de analyse van de interactie van de eiwitstructuren van het corona virus met die van onze eigen menselijke cellen.

Een kleine disclaimer is op zijn plaats. Laat je een computer flink meerekenen dan betekend dat voor de BOINC manager dat die de centrale processor van de computer 100% laat draaien. Afhankelijk van je computer betekend dat een energie verbruik van tussen de 170 en 200W. Gebruik je Folding@home, dan werk je onafhankelijk van  de BOINC manager en wordt ook vaak de grafische hardware van je computer aangesproken. Dan kan het stroomverbruik oplopen tot 230W-250W. Zou je een computer 24/7 laten draaien dan betekend dat 150kW stroomverbruik per maand.

Maar ja, als die computer toch al vaak aanstaat voor remote werk, dan is het ook al heel leuk als het ding op de achtergrond kan meerekenen. Remote werken is voor een huidige computer namelijk ook geen uitdaging. Figuurlijk gesproken verveelt het ding zich tijdens onze trage activiteit


1 reactie

Reputatie 5
Badge +4

Hi Ferd,

Dank voor je leuke bijdrage. Omdat ‘1760 jaar aan rekenkracht’ niet voor iedereen dagelijkse kost is: het doel van het OpenPandemics project is om tools en processen te ontwikkelen die bij een volgende pandemie direct kunnen worden ingezet. Omdat de Volksbank een van de grootste 'contributors' aan dit goede doel is, vertellen IT-collega’s Frans Bovens en Rick van de Westelaken er meer over in het artikel op de site.  

Reageer