SNS

Blog

Wat is het nieuwe goud van de toekomst?

  • 19 december 2019
  • 6 Reacties
  • 19752 Keer bekeken

Reputatie 5
Badge +4

Strateeg en trendwatcher Robert Enters neemt je in zijn columns mee in de wereld van financiële innovatie, trends en ontwikkelingen.

Eenzaamheid
Op sociaal gebied is eenzaamheid één van de grootste problemen in de westerse wereld. Kijk maar naar de vele mensen die aan het einde van hun leven eenzaam achterblijven. Hun partner en vrienden overleden of te krakkemikkig om elkaar op te zoeken. En een familie die het te druk heeft. Kijk ook eens naar de toename van mensen single blijven. Opgevoed in de perfecte wereld op Facebook en Instagram. Veel mensen zeggen dan ‘happy single’ te zijn. Om vervolgens bakken met geld uit te geven op sites zoals Singles Day als troostvoer.

Op welk algoritme dans jij?
De techniek doet hier nog eens een schepje bovenop. Onder het mom van gemak en controle worden dingen overgenomen door slimme algoritmes, robots en appjes waarin je alles lekker online regelt. In Albert Heijn pak je de zelfscanner om af te rekenen. De kassajuffrouw spreek je niet meer. En straks hoef je met slimme sloten de koeriers van je online bestelde pakketjes ook niet meer te zien. Je vrienden ‘spreek’ je vooral online. Dat hoeft over een tijdje niet eens meer direct, maar via je persoonlijke AI-assistent. Die heeft straks nog een leukere en intensere relatie met de persoonlijke AI’s van je vrienden dan jij met je vrienden zélf.

Aandacht en begrip
Je moet tegenwoordig nog veel moeite doen om menselijke en echte relaties aan te gaan. Toch zijn mensen zijn sociale dieren die het liefst in een roedel leven. We hebben liefde en aandacht nodig. Begrip en warmte. En dat krijgen we steeds minder. Het gevolg is dat mensen eenzamer worden. En dat is niet zo best. Aandacht en begrip kunnen superficieel weliswaar door apparaten vervangen worden, maar geeft uiteindelijk toch te weinig voldoening. Een beetje zoals eten bij McDonald’s. Ja, het zijn veel calorieën, maar het vult uiteindelijk niet echt.

Kortom
We voelen ons steeds leger. Het knaagt, en veel mensen weten niet goed wat er aan de hand is. Het is lastig om er de vinger op te leggen. Vooral omdat het zo’n logisch en geleidelijk proces is. Wie is er nu tegen gemak? Wie vindt het nu niet fijn dat je zelf controle hebt en alles 24/7 kunt regelen? En wat ik het interessantst vind: wat doen we dan met al die extra tijd die we ‘winnen’ door gemak, snelheid en al die controle? De gedachte was: meer tijd hebben voor de leuke dingen. In werkelijkheid gebruiken we die extra tijd door weer meer naar dat scherm te staren, terwijl we op de bank hangen. Moe van het snelle en steeds sneller wordende leven.

Het nieuwe goud
Voor mijn gevoel klopt daar dus niks van. Die persoonlijke interactie, die persoonlijke relaties dát zijn juist de leuke en belangrijke dingen in het leven. En die worden steeds meer weggesneden uit ons leven voor een procentje extra winstgevendheid. Dáár worden we als mensen alleen maar eenzamer van. Waar we echt behoefte aan hebben is dus eigenlijk minder efficiëntie en meer affectie. Het nieuwe goud is aandacht voor elkaar. Liefde en warmte. Echte connecties en relaties.

Fijne feestdagen
Tijdens de feestdagen zoeken veel families en vrienden elkaar op om te genieten van het samenzijn. Ben je het Robert eens dat dit het nieuwe goud is of kun je in een reactie vertellen hoe jij het ervaart? 


6 reacties


Vooral omdat het zo’n logisch en geleidelijk proces is. Wie is er nu tegen gemak? Wie vindt het nu niet fijn dat je zelf controle hebt en alles 24/7 kunt regelen?

Dat is nu juist het probleem. Je denkt de controle te hebben, maar dat is niet zo. Dat lukt alleen maar met (technische) hulpcontrolemiddelen.

Als je werkelijk 24/7 digitaal actief bent, zul je vast wel een wachtwoordmanager nodig hebben, om maar een voorbeeld te noemen.

Je hebt allerlei techniek nodig waarvan je in detail niet weet hoe het werkt. Noemen we dat controle?

In technische zin dus wel, maar menselijk gesproken hebben we het uit handen gegeven.

Reputatie 5
Badge +4

Goedemorgen @Koos,

Dankjewel voor je reactie. Al zouden we willen, zonder computers zijn we nergens. Hoe mensen het digitale gemak ervaren is voor iedereen anders, immers: de een is ermee opgegroeid en het als vanzelfsprekend, de ander kent de tijd van ansichtkaarten en het bijschrijven van het spaarbankboekje nog. Digitale (online) communicatie beïnvloedt de manier waarop we contact hebben met elkaar, vandaar ook dat Robert voor nu en in de toekomst voorziet dat mensen minder efficiëntie en meer affectie nodig hebben. Het nieuwe goud is aandacht voor elkaar. Deel je zijn mening? 

Interessanter is de vraag of SNS zijn mening deelt. Vooralsnog zie ik de nadruk toch gelegd worden op meer efficientie.

Reputatie 5
Badge +4

Beste @Koos , 

Bij SNS hechten we veel waarde uit persoonlijk contact, dat blijkt immers uit onze activiteiten, onze menselijke missie en maatschappelijke strategie. Als onderdeel van de Volksbank bundelen we de krachten waar het kan. Dat is óók maatschappelijk bankieren: efficiëntie waar iedereen voordeel van heeft, die uiteindelijk ten goede komt aan de samenleving.

Robert Enters geeft aan, dat de menselijke aspecten worden bedreigd door de techniek. En die techniek wordt gefaciliteerd door de banken middels bijvoorbeeld de apps. Daarmee zegt hij eigenlijk dat de banken in dat opzicht de bedreiging vormgeven en in stand houden. Vandaar mijn vraag.

Dat SNS het beste met ons voorheeft, weten we wel. De vraag blijft alleen wat het beste is…

VROLIJK KERSTFEEST !!

Sorry, verkeerde afzender

Reageer