SNS

Hoe breng jij je kind de waarde van geld bij?

  • 26 juni 2013
  • 8 Reacties
  • 9910 Keer bekeken

Bij SNS Bank vinden we het belangrijk dat kinderen 'wijs worden' in geld. Een onderdeel daarvan is dat kinderen de waarde van geld kennen.

Heb jij kinderen? Dan zijn wij benieuwd hoe jij jouw kind(eren) de waarde van geld bijbrengt. Beantwoord daarom onderstaande vragen, en geef eventueel een toelichting in het reactieveld. Jullie antwoorden gebruiken wij voor de ontwikkeling van speciale spaar-hulpmiddelen voor ouders en kinderen.

1. Wat doe jij om je kind(eren) de waarde van geld bij te brengen?
2. Hoe oud is/zijn jouw kind(eren)?
3. Eens of oneens? Stelling: Kinderen van nu kennen de waarde van geld niet

8 reacties

Geld wat ze krijgen gaat in een spaarpot en dit gaat later op hun spaarrekening. Ze krijgen zakgeld en ze kunnen dan sparen om iets 'groots' te kopen.
Een van de dingen die je kunt doen is een keer NEE durven te zeggen als ze iets vragen. Nee is ook een antwoord nl. Als ze zoo graag iets willen hebben, laat ze maar sparen. Wachten kan geen kwaad.
Wij openen een betaalrekening voor onze kinderen vanaf 12 jaar. Ze krijgen daar iedere maand een bedrag op gestort. Op=op
In het begin was dit lastig, maar na een paar maand ging dit prima. Ze redden zich nu zelf en hebben een eigen pinpas ontworpen. Cool hoor
Ouders luisteren tegenwoordig vaak meer naar de kinderen dan andersom, dat moet eerst veranderen of in iedergeval in balans zijn en start nu want voordat je het weet ben je te laat. Daarna kan je dan ook een keer nee zeggen en de kinderen laten sparen van zak en rapport geld als ze graag iets willen kopen. Dat duurt natuurlijk wel wat langer maar dat is nou juist leerzaam. Je kan overigens aangeven dat ze een bepaalt bedrag moeten sparen en dat de ouders dan eventueel de rest bijpassen.
Wij hebben onze zoon gewoon geleerd wat wij van onze ouders hebben geleerd. Heel simpel, wat heb je en daar moet je het mee doen. Het gevolg is dat onze zoon heel goed kijkt wat dingen kost en hoeveel geld hij daarvoor heeft en ook bij zichzelf nadenk of hij het echt nodig heeft. Hij verdient nu zijn eigen geld, en weet wat ervoor gedaan moet worden om het beoogde bedrag bijelkaar te krijgen.
Uit jullie reacties blijkt dat o.a. het 'leren' sparen een manier is om de waarde van geld bij te brengen bij je kind. Kunnen jullie ook uitleggen waarom dat volgens jullie zo is?
En laat jij je kind zelf bepalen wat én hoeveel hij uitgeeft of spaart. En waaraan? Welke rol speel jij als ouder hierin?
Wij gaven vroeger onze kinderen al vroeg zakgeld met duidelijke regels.
Dan leren ze wat iets kost.
Wij hebben een 'leuke dingen pot'. Een keer per week maken wij met z'n vieren het huis schoon. Hiervoor gaat 20 Euro in de 'leuke dingen pot'. De kinderen bepalen mee wat we hiervan gaan doen. Als we een dagje weg zijn, hebben we nooit gezeur om bijv. een ijsje. Als ze een ijsje willen is het een bewuste keus en gaat het uit de pot. Ze hebben heel goed door dat iedere euro maar één keer uitgegeven kan worden en maken daarom hele bewuste keuzes. Het is ook leuk om te zien hoe ze dan met elkaar overleggen. Daarnaast hebben ze zakgeld, zodat ze ook voor persoonlijke dingen kunnen sparen. Wij zijn erg blij met dit systeem. Het huis is schoon, we hebben een vast budget voor uitjes en de kinderen leren met geld omgaan en samenwerken.

Reageer