SNS

4 tips voor een goede financiële opvoeding van je kinderen

  • 11 december 2018
  • 0 Reacties
  • 23759 Keer bekeken

Reputatie 5
Badge +4
Hoe leer je je kind omgaan met geld?
Jongeren steken zich steeds vaker in de schulden. Volgens Moneyways, een onderwijsprogramma voor jongeren in het voortgezet onderwijs, onderschatten jongeren de risico's van achteraf betalen bij online-winkelen. Dit zou kunnen worden beperkt door jongeren te leren om op een verantwoordelijke wijze met geld om te gaan. Met deze 4 tips zorg je ervoor dat jouw kind financieel een goede start maakt.


Tip 1: Praat (spelenderwijs) over geld
Praten over geld is de eerste stap in de financiële opvoeding van je kind(eren). Dat hoeft helemaal niet zwaar of ingewikkeld te zijn, en je kunt er al heel vroeg mee beginnen. Met kleine kinderen kun je bijvoorbeeld winkeltje spelen. Iets oudere kinderen kun je in de supermarkt uitleggen dat je moet betalen voor boodschappen. Dat er daarom geld op je rekening moet staan om te kunnen betalen. En dat je dat geld verdient door te werken.

Tip 2: Maak van zakgeld leergeld
Vanaf een jaar of 6 kun je je kinderen zakgeld geven. Leg dan vooral ook goed uit wat ze allemaal met dat zakgeld kunnen doen. Meteen kleine dingen kopen of even wachten en sparen voor iets groters. Leg je kind uit dat beide keuzes goed zijn, en dat je je geld maar één keer kunt uitgeven. Stel voor om wat extra bij te verdienen met klusjes of door hun eigen oude speelgoed online te verkopen.

Tip 3: Geef je kind het goede voorbeeld
Kinderen doen volwassenen na - bewust en onbewust. Dus als jij het goede voorbeeld geeft, is de kans groot dat je kind dat gedrag overneemt. Denk daarom eens goed na over hoe je deze maand je geld uitgeeft, en leg aan je kind uit hoe dat in jullie huishouden gaat. Vertel bijvoorbeeld ook over uitverkoop en kortingsacties. Leg uit dat je wel geld kunt lenen, maar dat je dan heel veel geld moet betalen om die lening af te lossen. Ga na hoe je ergens voor spaart en leg dit aan je kind uit. Dat hoeft helemaal niet altijd om besparen te gaan. Vertel het ook als je jezelf een keer op iets trakteert.

Tip 4: Maak geld tastbaar
We betalen steeds minder met contant geld. Pinnen is hartstikke handig, maar voor een kind is het zo moeilijker om de waarde van geld te leren kennen. Betalen lijkt soms moeiteloos te gaan en niks te kosten. Vroeger zagen kinderen hun ouders geld uit hun portemonnee halen om te betalen, de juiste hoeveelheid uittellen en wisselgeld terugkrijgen. Er zijn 4 fases waarin kinderen zich financieel ontwikkelen. Leer je kind thuis omgaan met contant geld en laat zien hoe dit er digitaal uitziet. Zo maak je je kind meteen ook digiwijs. Lees hier meer tips die ouders aan ons gaven. Succes!

0 reacties

Geen reactie

Reageer