SNS

Van villa tot driehoog achter: omgaan met geld moet je leren

  • 12 juni 2019
  • 0 Reacties
  • 21705 Keer bekeken

Reputatie 3
Badge +1
Eurowijs
Hilde Krens, moeder van twee pubers van 15 en 17, is adviseur financiële educatie bij de Volksbank en initiatiefnemer van Eurowijs en de kinderwebsite eurowijskids.nl. Naast het geven van financiële gastlessen op scholen, is zij vrijwillig dialoogleider bij de Missing Chapter Foundation voor de Raad van Kinderen. Ze begeleidt dialogen tussen kinderen en directies van bedrijven. Hilde schrijft op persoonlijke titel blogs over kinderen en geld op haar LinkedInGeld en aanzien
"Ben ik te min? Omdat je vader in een grotere kar rijdt dan de mijne?" Wie kent het lied nog uit 1966 van zanger Armand. Over geld en aanzien. En dat is van alle tijden. Ook kinderen zien dat snel. Hoe ze ermee omgaan, verschilt nogal. Gierig, vrijgevig, zuinig, verstandig. Zit dat er nou eenmaal in of word je zo geboren. Is het zinvol om al op jonge leeftijd kinderen iets te leren over hoe je met geld omgaat?

De appel valt niet ver van de boom
Het is algemeen bekend dat als je zelf slecht met geld kunt omgaan, jouw kinderen waarschijnlijk in je voetsporen zullen treden. Aan de andere kant blijkt dat jongeren met geldproblemen dit zelf vaak wijten aan onwetendheid en onkunde. Met de digitalisering is geld iets abstracts geworden. Even pinnen en hup, er is betaald zonder dat je er erg in hebt.

Hilde’s missie
Leer kinderen al vanaf de kleutergroep hoe om te gaan met geld, en maak ze zich bewust van hoe het werkt. Het gaat niet alleen om kennis en bewustwording, maar ook om gedrag. Van oppotters die leren dat geld uitgeven soms niet erg is tot kinderen met een gat in hun hand. Hoe leer je eerst denken en dan kopen? Vooruitdenken, anticiperen en alert blijven én ernaar handelen. Dat is uiteindelijk het doel.

Creatieve lesinvulling
Hilde pleit voor meer scholen die ruimbaan maken voor het fenomeen geld en het aanbieden van financiële educatie aan kinderen van elke leeftijd. Financiële problemen en schulden onder jongeren komen steeds meer voor. En geld is nou eenmaal belangrijk in onze wereld. Hoe je ermee omgaat zo mogelijk nog belangrijker. Voor de leerlingen, maar ook voor de leerkrachten zijn de lessen erg leuk. Vervang de rekenles een keer en ga in gesprek: je zult verbaasd zijn hoe kinderen erover denken.

Zit er een school bij jou in de buurt?

Kijk eens of je een les kunt verzorgen in jouw vakgebied. Misschien beteken je al meer voor je omgeving en zet je je vrijwillig in om anderen financieel weerbaar te maken. Prachtig! Wat zijn je ervaringen?


0 reacties

Geen reactie

Reageer