SNS

Zo leer je kinderen vroeg omgaan met digitaal betalen

  • 23 januari 2019
  • 0 Reacties
  • 22249 Keer bekeken

Reputatie 5
Badge +4
Nibud onderzoek
Door de opkomst van digitale betaalmogelijkheden, wordt de financiële opvoeding voor kinderen complexer. Ouders worstelen vaak met de vraag hoe ze het digitale betaalgedrag van hun kinderen precies moeten regelen. Dat blijkt uit het Kinderonderzoek 2018 budgetadviseur Nibud. “Een groot deel van de door ons onderzochte groep van tien- tot twaalfjarigen heeft bijvoorbeeld geen pinpas, of een pas die niet is geactiveerd”, aldus voorlichter Karin Radstaak. “Kinderen die naar het middelbaar onderwijs gaan, moeten hun pinpas echter wel steeds vaker gebruiken. Zo kun je bij veel scholen alleen met pin betalen.”

Ga jij wel eens pinnen met je kind?
Het Nibud adviseert ouders om die reden kinderen vanaf 10 jaar te leren hoe digitaal betalen werkt, en hoe ze voorzichtig met hun pincode kunnen omgaan. Uit het Nibud-onderzoek blijkt dat steeds minder kinderen hun pincode uit het hoofd kennen. “Mogelijk komt dat ook door de toename van contactloos betalen”, vermoedt Radstaak. “Maar ook dan moet je na een aantal betalingen de pincode invoeren. Als kinderen die ergens opschrijven, lopen ze natuurlijk een risico. Voor ouders is het dus goed om te checken hoe jouw kind dat doet.”


3 praktische tips:
Geef kinderen vanaf 10 jaar een geactiveerde bankpas, en ga daarmee samen meerdere keren pinnen in de winkel én bij de geldautomaat. Zorg dat ze de pincode uit hun hoofd kennen, en dat ze begrijpen waarom het belangrijk is dat ze die voor zichzelf houden.

Ga regelmatig met je kind zitten om samen het betalingsoverzicht van de bankrekening op de website of de bank-app door te nemen. Loop alle betalingen na en check of je kind überhaupt weet voor welke aankopen de weergegeven afschrijvingen staan.

Koppel aan dit regelmatige overzicht ook alvast een (online) kasboekje, dat jullie samen kunnen bijwerken. Wil je kind iets duurs kopen? Maak samen met een planning inzichtelijk op welke manier het aankoopbedrag bij elkaar kan worden gespaard en hoe lang dat duurt.

Kinderen die vroeg met geld leren omgaan hebben later minder schulden. We geven graag leuke, handige en verstandige tips voor de financiële opvoeding van kinderen. Voor kinderen zelf is dit een leuke pagina om meer over (zak)geld te leren.

0 reacties

Geen reactie

Reageer