SNS

De prepaid creditcard

  • 10 juni 2017
  • 23 Reacties
  • 12201 Keer bekeken

Badge +1
Onlangs las ik een artikel over een onderzoek van de Consumentenbond over de prepaid creditcard: een creditcard waar je zelf geld op stort zonder dat je een krediet hebt. Hieronder enkele voor- en nadelen.

Voordelen
• Je betaalt geen rente omdat een negatief saldo niet mogelijk is.
• Iedereen komt in aanmerking.
• Je kunt overal betalen. Creditcards worden in veel landen vaker geaccepteerd dan een gewone bankpas.

Nadelen
• Hoge kosten: jaarlijkse kosten en bijkomende kosten zoals opwaardeer-, inactiviteits-, transactie- en activatiekosten.
• Lage opnamelimiet: prepaid creditcards hebben vaak een limiet van € 1.000. Hierdoor is het reserveren van een hotel of vliegticket al snel niet mogelijk.
• Prepaid creditcards worden vaak niet als borg geaccepteerd bij bijvoorbeeld het huren van een auto.
• Beperkte dienstverlening: veel aanbieders zijn er nog maar net en hebben geen Nederlandstalige helpdesk of kantoor in Nederland.
• Directe afschrijving betaling: met een gewone creditcard worden betalingen uitgesteld tot de ontvangst van het rekeningoverzicht.

SNS biedt geen prepaid creditcard aan, maar een SNS Creditcard bij je betaalrekening. De conclusie van de Consumentenbond is dat een prepaid creditcard vaak duur en klantonvriendelijk is. Kun jij je hierin vinden? Maak jij gebruik van een creditcard en zo ja, wat voor soort creditcard gebruik je en voor welke gelegenheden gebruik je ‘m?

23 reacties

Reputatie 3
Badge +1
Ik heb een ASN creditcard (VISA) van ICS en ik gebruik deze eigenlijk zeer frequent; veel vaker dan mijn wereldpas. Ook in Nederland, maar zeker in het buitenland waar debetcards veel minder gebruikelijk zijn. Hieronder een opsomming van betalingen die ik ermee verricht:
  1. webwinkel (eventueel via PayPal), mits geen meerkosten worden gerekend. Gelukkig is dat alleen in NL en daar heb je een alternatief: iDeal
  2. contactloos betalen met NFC telefoon (Vodafone Wallet V-pay proxycard naar VISA creditcard)
  3. reserveren van hotels, huren van auto's en boeken van vluchten
  4. als 2. niet werkt: betalen in horeca en iedere retail winkel die VISA accepteert
Alle aankopen zijn verzekerd en de afrekening komt pas na 1-2 maanden. Deze moet je overigens wel in 1x en op tijd betalen i.v.m. de woekerrente die ze anders in rekening brengen.
Reputatie 3
Badge +1
NB: ik zou een prepaid creditcard voor mijzelf geen goed alternatief vinden.
Het idee van de prepaid credit card lijkt mij heel aantrekkelijk. Het lijkt haast onontkomelijk dat je credit card gegevens ooit eens gehackt worden, gezien de hacks van de afgelopen jaren. Bij de prepaid card zet je alleen iets er op als je een uitgave wil doen. Verder blijft het saldo nul (of heel laag). Dus bij hack, geen geld kwijt.

Wat betreft de kosten, daar weet ik nog niet genoeg over. Zijn die hoog ?
Ik heb een Amex en Visa van ANWB via ICS (dekt bijna geheel eigen risico bij autohuur). Ook direct online inzicht in gegevens.
Gebruik h'm niet heel vaak wel voor:
  1. Internet aankopen (via PayPal) of direct.
  2. Dure aankopen: kleding, luxe artikelen.
  3. Autohuur, hotel, tickets (zakelijk via Amex).
Ik zit niet zo op een prepay kaart te wachten omdat PayPal voldoende veilig is. Het zou goed zijn als online CC betalingen net zo zouden verlopen als iDeal in NL: je card-nummer is niet genoeg, je moet betaling afronden via ICS.
Door elk jaar de CC bij een andere instelling af te nemen voorkom je dat je CC-nummer langer dan een jaar in gebruik is.
Ik heb tot nu toe nog nooit problemen gehad met online CC betalingen, maar ik realiseer me dat ik dit niet voor 100% in eigen hand heb.
Reputatie 3
Badge +1
Ik heb een Visa van ANWB via ICS (dekt bijna geheel eigen risico bij autohuur).
Hi Erik,
Is deze dekking specifiek van ANWB, of geldt deze generiek voor ICS creditcards? Waar kan ik meer informatie hierover vinden?
Groeten,
Stefan
Badge +1
Goedemorgen,

Bedankt voor het delen van jullie ervaringen. Ik zie dat Stefan en eRik19 de creditcard grotendeels gebruiken voor dezelfde soort aankopen. Ik sluit me hierbij aan. Ik gebruik mijn creditcard voor reistickets, autohuur, internetaankopen (voornamelijk via PayPal) en voor betalen in het buitenland. Daarnaast heb ik mijn creditcard als alternatief betaalmiddel voor als bijvoorbeeld mijn betaalpas het begeeft in het buitenland. Zo is mijn betaalpas in Mexico een keer ingeslikt waarna de creditcard mijn redding was.

Het idee van de prepaid credit card lijkt mij heel aantrekkelijk.
Wat betreft de kosten, daar weet ik nog niet genoeg over. Zijn die hoog ?

Hallo Cygnus,

Welkom op de community. Het is inderdaad zo dat je bij een prepaid creditcard zelf bepaalt welk bedrag je erop zet, zo hou je je uitgaven in de hand. Als een creditcard "gehackt" wordt, is dit in de meeste gevallen verzekerd. De kosten van een prepaid creditcard verschillen per aanbieder, maar zijn over het algemeen hoger dan die van een 'normale' creditcard.

Hopelijk tot snel op de community. Heb je het topic Welkom op de community gelezen?
Prepaid card is soms goedkoper dan een gewone creditcard, Buitenlandse aanbieders bieden de prepaid card gratis aan, je stort je geld binnen een werkdag op de card en kunt overal betalen waar Mastercard wordt geaccepteerd, terwijl je voor de 'gewone' creditcard een vast bedrag per jaar moet betalen en over het negatieve saldo nog een keer een rentevergoeding bij doorlopend krediet op de kaart(+ registratie BKR) met ook nog eens de valkuil dat je denkt dat je voldoende geld hebt om uit te geven... Ben erg blij met mijn (Engelse) Debitcard die ik via de app volledig beheer en kan er ook nog contactloos mee betalen (bij bijvoorbeeld de snoepautomaat)
Mocht SNS van plan zijn een prepaidversie aan te bieden dan wil ik mij wel bij het testpanel aansluiten :8 Het biedt de SNS het grote voordeel dat hun klant naast Maestro dan ook automatisch mastercard kan gebruiken (als extra betaalrekening) (leuk om voor je vakantie op te sparen) 😃
Hoi Kwartje,

Welkom op de community en leuk dat je direct je ervaringen deelt. Heb je de creditcard en debitcard gekoppeld aan een Engelse rekening?
Er zijn geen plannen om een pilot te starten, toch bedankt voor je enthousiaste aanbod.

Ik ben benieuwd wie je bent en wat je doet. In de Koffiekamer kom je meer te weten over andere leden en stel je jezelf voor. Om wegwijs te worden lees je het topic Welkom op de community door.
Ik heb het betreffende artikel niet gelezen, maar ik gebruik al een aantal jaren een prepaid credit card. Voor mij is het ideaal. Door praktische omstandigheden is een 'gewone' credit card van de SNS voor mij onbereikbaar. Toen ik een jaar of wat geleden in Duitsland woonde en daar een bankrekening nodig had, kon ik daar een prepaid Visacard bij krijgen. Kost iets van 20 euro per jaar of zo, geloof ik, alles inclusief, dus zo duur is dat helemaal niet. Opladen ging gewoon met een bankoverschrijving, zonder enige limiet, en kostte niets.

Voordelen (voor mij):
- ik kan niet meer uitgeven dan ik er op zet. Dus je loopt ook geen kans op woekerrente als je rood komt te staan, want je kan niet eens rood staan op je kaart.
- als de kaart gehackt wordt (één keer gebeurd) kunnen die er ook niet meer mee uitgeven dan er op staat.
- aankopen worden binnen een dag of twee afgeschreven; zo houd je goed overzicht over hoeveel geld je beschikbaar hebt, en je zit niet met plotselinge torenhoge rekeningen aan het eind van de maand.
- ik gebruik hem veelvuldig, hoewel enkel en alleen voor internetbetalingen. Daarbij heb ik nooit problemen ondervonden dat de kaart niet geaccepteerd werd.

Het enige nadeel (voor mij):
- het kan soms een paar dagen duren voor het geld dat je oplaadt daadwerkelijk op de kaart beschikbaar is. Als je plotseling van een prijzige aanbieding wilt profiteren, zul je dus vaak een paar dagen moeten wachten. (Maar een afkoelperiode is ook zo slecht nog niet in veel gevallen.)

Prepaid creditcard klantonvriendelijk? Om eerlijk te zijn vind ik het klantonvriendelijk dat de SNS mij überhaupt de mogelijkheid weigert om vrijelijk internetaankopen te doen. Er gaat zoveel over internet tegenwoordig, en dingen als paypal zijn lang niet altijd een optie. Mastercard en Visa daarentegen worden overal geaccepteerd.
Daarbij verliezen ze er niets aan. Ik kan onmogelijk rood staan op een prepaid credit card, dus het is me eerlijk gezegd een raadsel waarom ze hun klanten die mogelijkheid weigeren. Als ik bereid ben zo'n 20 euro neer te tellen voor een dergelijke service, dan is dat mijn eigen keuze. Duurder dan dat wordt het in geen geval, gezien de onmogelijkheid van rood staan op de kaart.
In plaats daarvan ben ik gedwongen om (toen de Duitse rekening niet meer actueel was) naar een online bedrijf als Skrill te stappen voor een Visa of Mastercard. Om eerlijk te zijn zou ik me safer voelen als het gewoon via de SNS kon.
Reputatie 3
Badge +1
@Ogterop Deux: fijn dat je hier met ons je ervaringen deelt. Zo te zien vallen de kosten erg mee inderdaad voor een prepaid CC. 20 euro per jaar is wat je ook kwijt bent voor een reguliere (niet al te dure) CC. Het klopt dat de kredietlimiet van je reguliere CC wordt geregistreerd bij BKR. Dat hoeft geen probleem te zijn, tenzij je al aan je limiet zit wat betreft afloscapaciteit (inkomen minus vaste lasten) of als je een negatieve BKR registratie hebt (bijvoorbeeld doordat je een betalingsachterstand hebt gehad op 1 van je kredieten). Laatstgenoemde heb ik in mijn studententijd een keer (ten onrechte) gehad, waardoor ik geen krediet mocht hebben op mijn girorekening. Gelukkig was 1 belletje voldoende om dat destijds recht te zetten.
Goedemorgen Ogterop Deux,

Welkom op de community en ik vind het, net als Stefan, fijn dat je je ervaringen deelt. Zelf gebruik ik een SNS Creditcard, dus het is leuk om de ervaringen met een ander soort creditcard te lezen.

Het is me niet duidelijk waarom het destijds niet mogelijk was om een SNS Creditcard te krijgen, maar ik wil natuurlijk samen kijken wat de huidige opties zijn. Als je dit wil, stuur je dan je postcode, huisnummer, achternaam en geboortedatum naar webcare@sns.nl o.v.v. 'Community - De prepaid creditcard'?

Om wegwijs te worden lees je het topic Welkom op de community door. In de Koffiekamer kom je meer te weten over andere leden en stel je jezelf voor.
... Het zou goed zijn als online CC betalingen net zo zouden verlopen als iDeal in NL: je card-nummer is niet genoeg, je moet betaling afronden via ICS. ...

Ik heb een VISA kaart bij de ASN bank en moet sinds kort een verificatiecode genereren via de app.
Ik weet niet meer of dit verplicht was, of dat ik er voor kon kiezen.
Maar ik heb nu in ieder geval een extra controle.
Badge
De meest voorkomende reden voor gebruik van een prepaid CC is anonimiteit en/of het afsluiten van een recurring abonnement van een X-rated internetdienst.
? Hier schiet mijn kennis tekort.
@coinoperator: zou je deze argumentatie - voor mij abracadabra - willen toelichten?
Zoals bijvoorbeeld: Wat is een X-rated internetdienst?
Badge +1
Zoals bijvoorbeeld: Wat is een X-rated internetdienst?
Goedemorgen Koos,

Dit heb ik gevonden:

Over die herhaalde betalingen: daar weet ik als ervaren verenigingspenningmeester genoeg van.
En wat de rest betreft: kennelijk ben ik wel heel erg naïef....................
Heb je het topic Welkom op de community gelezen?

Gelezen, maar er zijn ondertussen 3 welkom topics:


Welkom op de community!

Welkom op SNS Community

Welkom bij SNS Community

Welke zal ik nemen ?
Nog een vierde:

Nieuw of al bekend? Stel jezelf voor!
Goedemorgen,

Fijn dat je zo scherp bent. De topics voeg ik voor het overzicht samen. Het topic 'Welkom op de community' is bedoeld als 1e kennismaking met de community. Je vindt er bijvoorbeeld een handleiding en de huisregels. In het voorsteltopic kunnen leden iets over zichzelf vertellen.
Ik heb een Mastercard cc via de Bijenkorf. Boven een bepaald bedrag aan transacties per jaar betaal je geen jaarlijkse kosten meer. Bovendien spaar je er punten mee die je bij de Bijenkorf kunt verzilveren. Mede vanwege deze twee redenen heeft betalen met de cc mijn voorkeur. Ook bij sommige supermarkten kan ik ermee betalen.

@eRik19, wat is je antwoord op de vraag van Stefan? Hij wil graag weten hoe het zit met die risicodekking van een huurauto. Is dat specifiek voor een cc aangeschaft via de ANWB of zit het anders?
Ik vind dit hetzelde als de chipknip, alleen kun je er soms - bij acceptatie en voldoende saldo - ook in het buitenland mee betalen. De chipknip is gelukkig net afgeschaft en dat moeten we zo houden. Dus gewoon niet invoeren. Er zijn voldoende en betere alternatieven.
Ik zou graag een prepaid creditcard van de SNS willen hebben
Zeker als je die ook kan beheren in je overzicht op internet
Met de mogelijkheid om maandelijks aan te vullen enzo
Of automatisch aan te vullen tot een bepaald bedrag
Als jullie dan hem gratis aanbieden en rente vergoeden over je saldo
Hebben jullie een winnaar in huis🆒
@ernie4444 Wat is dan het verschil met de huidige betaalpas/-rekening van de SNS? Die werkt toch zo?

Reageer