SNS

Ideeënbus

  • 28 april 2018
  • 11 Reacties
  • 19257 Keer bekeken

een paar jaar geleden heb ik eens geopperd dat ik een idee had voor een project. Niet perse gerelateerd aan de SNS bank maar ik wilde eens jullie polsen wat je er van vindt. Ik deed er toen een beetje geheimzinnig over.
Welnu, ik trek het me een beetje aan dat er in de maatschappij veel mensen zijn die door bepaalde handicaps niet aan een baan kunnen komen of moeilijker kunnen ondernemen. B.v. mensen in een rolstoel of mensen met autisme o.i.d.
Mijn idee is om een website op te zetten, een uitzendbureau, waar deze mensen hun diensten kunnen aanbieden. B.v. iemand die in een rolstoel zit kan prima webdesign-werk doen of administratie, autistische mensen schijnen goed te kunnen coderen of zowiezo precies in hun werk te zijn.
Er zijn meerdere online uitzendbureau's, of een website wat deze mensen zelf ondernemen en begeleiding daarin krijgen. Misschien hebben deze mensen wel meer begeleiding nodig dan anderen maar oke, hier is het idee, de teerling is geworpen. Wat vinden jullie van zo'n idee: een marktplaats waar deze mensen als zelfstandig ondernemer aan de slag kunnen of als uitzendkracht.
Het heeft niet direct met SNS te maken maar alléz misschien kan ik toch jullie mening polsen. Enneh, laat me een beetje heel alsjeblieft, brand me niet gelijk af.

Andrew Zeegers

11 reacties

Goed idee hoor..niks mee mis en klinkt positief in de oren..
Dank je Sjaakie!

het is n.l. zo: ik ben zelf beeldend kunstenaar en als ik b.v. een uitzendbureau binnenloop dan lachen ze me al uit als ik over de drempel stap. Ik weet dat b.v. mensen die er knap uitzien, en jong zijn en helemaal gezond, dat die mensen zo aan de bak komen, . Maar wat nou met al die andere mensen die minder perfect zijn of die iets hebben, een handicap of autistisch o.i.d.? Of dik zijn, of 50+? Maar die wel goed zijn in hun werk.
Stel nou dat je een team kunt opzetten en een uitzendbureau opzet waar die mensen zichzelf kunnen aanbieden?
Ik kan wel zo'n uitzendbureau opzetten, maar ik kan het niet alleen. Maar ik weet zeker dat het een succes wordt.
Maar het is net als met onderwijs: die mensen hebben extra aandacht of faciliteiten nodig, je kunt ze niet altijd zomaar loslaten tussen de tandwielen van de nine-to-five werkwereld. Maar het moet niet zo worden als een sociale werkplaats, waar mensen wasknijpers maken of schoffelen. Het moet met dezelfde 'glamour' als andere uitzendbureaus. Je moet dit goed uitdenken/uitwerken.
Soms is er ook een subsidiepot voor dit soort ideeen.
Denk vooral ook aan psychische "problematiek" en de daarbij behorende skills. Zo ben ik heel gevoelig bijv. en dit kan best van pas komen op het werk..ik zeg maar wat.

Vaak is het ook zo dat werknemers die bij het UWV belanden ook gesubsidieerd worden vanuit die instantie om aan het werk te krijgen. Desondanks zal dit voor werkgevers misschien niet de keuze zijn.
Dat denk ik zeker. Is de moeite waard om te onderzoeken.. 🙂 (subsidie)

Het is ook een probleem van die werkende wereld, er worden alleen maar 'standaard' banen geschapen: de bouw, techniek, productiewerk, call centre etc. Maar iedereen heeft een uniek talent en unieke belangstelling. Of mensen willen gewoon iets leuks doen.

Als je heel gevoelig bent, is dat misschien juist wel een plus. Maar niet in een omgeving met botterikken. Maar wel misschien goed in luisteren, coaching, bemiddeling. Dat zijn waardevolle eigenschappen. Het gaat om de waarde in ieder uniek persoon te ontdekken. Iedereen heeft een of meerdere talenten. Waarde toekennen aan die persoonlijke talenten. Dat is je goud. I.p.v. zeggen: 'je mag alles doen, als het maar heftruckwerk is'.
Ik vermoed dat een deel van jouw wensen al is gerealiseerd. Er zijn al uitzendbureaus voor ouderen.
Maar los daarvan: het lijkt mij zinniger om als gehandicapte "gewoon" in de bakken te zitten, omdat je niet bij voorbaat al gemerkt zou moeten willen zijn, denk ik. Je moet een uitzendbureau kiezen waar ze normaal met mensen omgaan. Maar ja, ik heb makkelijk praten.....
Dank je Koos voor je reactie. Ik snap wat je wilt zeggen. Wel er zijn in elke branche meerdere bedrijven die hetzelfde doen. Er zijn meerdere bakkers, groenteboeren, kapsalons etc. Het gaat er om om je net iets te onderscheiden. Ik heb zelf heel ontmoedigende ervaringen, als zijnde beeldend kunstenaar. Ik ben geen expert maar ik zou wel eens ervaringen willen horen van mensen die net buiten de boot vallen, hoeveel kans ze krijgen in de samenleving. Ik heb wel eens een stagiaire gehad in een rolstoel, die niet bij mij naar het toilet kon of het moest verbouwd worden. Ze moest elke keer geholpen worden door iemand die speciaal langskwam. Een normale werkgever heeft daar geen tijd of geld voor. Maar ze zat op een ontwerpersopleiding. Dus ze kon wel wat.
Wat ik denk is dat er behoorlijk veel "gediscrimineerd" wordt op dit gebied en dat een "arbeidsgehandicapte" niet snel wordt aangenomen of er moet een geldbedrag / subsidie tegenover staan. In mijn woonplaats heb je wel projecten lopen sowieso, voor zover ik weet, die juist door de gemeente zijn opgezet om "arbeidsgehandicapten" aan het werk te zetten.

Wanneer ik zelf bij een sollicitatie vermeldde dat ik "psychische problemen" had werd ik nooit aangenomen. Ik werd pas aangenomen toen ik dit niet vermeldde en bij dat bedrijf werk ik inmiddels alweer 9 jaar. Ik heb inmiddels succesvol werk en wil ook niet meer weg daar. De gevoeligheid / boosheid etc. komen soms wel naar boven, maar de mensen daar weten dat ik zo in elkaar zit en kunnen er goed rekening mee houden nmm.

Ik kan mij voorstellen dat iemand die in een rolstoel zit dit niet kan verbergen (uiteraard) en dit misschien ook niet zou willen verbergen en een even eerlijke kans wil krijgen als iemand die niet in een rolstoel zit. Wat mijn gevoel zegt is dat het zo totaal niet gaat en er hoogstwaarschijnlijk sprake is van grootschalige discriminatie bij werkgevers, maar ik weet dit niet 100% zeker. Ik lees hier ook nauwelijks artikelen over of het komt nauwelijks in het nieuws nmm.

Ik hoor wel soms de verhalen dat zwangere vrouwen worden geweigerd, maarja ik ben de expert niet.

Ik denk dat als je echt hier wat mee wilt doen je je zoals je al aangeeft in je plan je het beste kan richten op competentieplaatsing / bemiddeling op basis van subsidies van het UWV om zodoende een extra stok achter de deur te hebben.

Ik zat ook over een naam na te denken (ben momenteel in Spanje nog op vakantie) en dacht daar aan Talent Placement. Ik heb zelf ook wel eens een soortgelijk idee gehad, vandaar dat ik gelijk reageerde..

Zoals ik al zei..ik vind het een ambiteus plan. Ik heb het zelf druk genoeg zullen we maar zeggen. Als ik geen relatie en een kind had gehad had ik je hoogstwaarschijnlijk een pm gestuurd om je hierbij te helpen / mee te doen.

Ik zou, in je persoonlijke vriendenkring, misschien gaan kijken wie dit met jou op willen zetten. Ik weet ook niet of dit forum het juiste forum is om je idee in te zetten omdat (wederom nmm) de participatiegraad zullen we maar zeggen niet van superhoog uitslaand is.

Zo is marktplaats beter om te adverteren zullen we maar zeggen dan... en bereik je vervolgens een breder publiek..

Ik weet niet of je een Facebook account hebt..met veel vrienden of iemand in de emplacement kent waar je dit mee kan delen misschien.

Wat mij vooral aantrekt in je idee in de breedste zin van het woord. Eerlijk gezegd zou ik zo snel mogelijk een bedrijfsplan opstellen, naar de bank gaan ermee, een lening regelen en mensen aan gaan trekken die zich aangesproken voelen en vervolgens mensen gaan plaatsen.

Ik denk echt dat NL of wie weet welk Europees land erna beter van gaat worden en dit veel meer aansluit bij onze huidige plaatsing van vacatures voor mensen met een of andere "beperking".

Ik zeg het van de KvK nu heel simpel misschien, maar als je dat niet doet en de stappen maakt blijft het bij een idee.
hai Sjaakie,

heel veel dank voor je reactie. Ik heb reeds een programma gekocht voor het opzetten van een uitzendbureau. Het is in de eerste plaats een uitzendbureau voor kunstenaars. Dit omdat wij kunstenaars ook erg moeilijk aan de bak kunnen komen. Het is allemaal erg complex omdat je te maken hebt met verschillende vormen van arbeidsverband, van pay-roll tot stage, tot vrijwilligerswerk en overal moet je contracten voor hebben. Maar een goed pay-roll bedrijf kan die hele administratie overnemen zodat het uitzendbureau alleen maar hoeft te bemiddelen.
Ik weet ook niet of dit forum de juiste plek is om dit idee te ventileren. Facebook vind ik zelf ook een lellebel-platform ik verwacht daar niet zo veel van. Misschien heb je gelijk: Marktplaats of misschien Linked-In? Maar van de andere kant is het idee vrij uniek, dus het zou wel een soort primeur kunnen worden, een uitzendbureau voor mensen met een rugzakje of een handicap maar dan gericht op het opbloeien van hun talenten.
Belangrijk is om eerst een database op te stellen met die mensen, en met bedrijven en met overheid om te kijken of er subsidie mogelijk is. Eerst heb je die database nodig van mensen.
Badge +2
Goedemiddag Andrew,

Wat een goed idee om een uitzendbureau op te zetten voor mensen met een handicap of rugzakje. Mooi ook om te lezen dat je deze community gebruikt om inspiratie op te doen en draagvlak te creëren. Geven de opmerkingen van de andere leden je inzichten en inspiratie?

SNS heeft onlangs afgesproken om 20 mensen die heel lastig werk kunnen vinden, aan een baan te helpen. Dit zijn mensen die in het doelgroepregister vallen. Dit is een landelijk register waarin alle mensen staan die vallen onder de banenafspraak. We kijken naar de mogelijkheden om hierin in de toekomst verdere stappen te zetten. De Volksbank onderhoudt dan ook goede contacten met het UWV en een uitzendbureau dat gespecialiseerd is om deze doelgroepen aan het werk te helpen. Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen van je idee. Houd je ons via de community op de hoogte?
dank je Marijke!

het is zeker mogelijk om met huidige software een goed functionerend uitzendbureau op te zetten. Zo'n doelgroepregister is heel belangrijk. Er zijn echter vele aspecten, vele facetten aan. Het gaat er eigenlijk om om een aantal verschillende zaken bij elkaar te krijgen:

• een constante feed van interessante vacatures
• een database van kandidaten
• bemiddeling
• training en coaching
• extra voorzieningen
• een goede front- en back-office (incl. contracten etc.)

alles met het oogmerk om het beste in de persoon naar boven te halen i.p.v. kandidaten in geestdodend werk te stoppen.

In Groningen is er café Elmer's. Wie is Elmer? Elmer heeft het syndroom van down. Zijn moeder herkende in hem een echte horeca-man. Dus nu heeft Elmer zijn eigen eethuisje. Het draait heel succesvol. Niet dat het allemaal gaat om alleen down-syndroom mensen te helpen, het uitzendbureau is veel breder. Maar het toont aan dat als je het talent in iemand naar boven haalt, iemand zijn/haar zelfrespect weer vindt. Elmer maak je niks wijs, hij doet in z'n eentje boodschappen en je loopt 'm niet omver. (bijgevoegd een foto van een barrista in de bediening bij café Elmer's)

Reageer