SNS

Maak van je huis een thuis

  • 24 april 2017
  • 21 Reacties
  • 9096 Keer bekeken

Reputatie 3
Badge +1
Net verhuisd?
Tijd om uit te pakken, in te richten, je buren te leren kennen en van je nieuwe huis een thuis te maken. Met deze tips wordt je nieuwe huis sneller je eigen plek.

1. Weg met de dozen
Als je net verhuisd bent, staan er waarschijnlijk overal nog verhuisdozen. Ongezellige dingen die je alleen maar herinneren aan de spanning en het gedoe van de verhuizing. Wil je de verhuisstress vergeten en snel van je nieuwe huis een thuis maken? Zorg dan dat je zo gauw mogelijk je spullen uitpakt. Dozen die je nog niet meteen kunt of wilt uitpakken, sla je op of zet je in de berging.

2. Groen in huis
Planten in huis zorgen voor een prettige sfeer en schonere lucht. Maak daarom in je nieuwe huis plaats voor wat groen. Heb je geen groene vingers? Er zijn gelukkig genoeg planten die niet veel aandacht vragen. Denk bijvoorbeeld eens aan een cactus of een sanseveria.

3. De buurt verkennen
Je thuis voelen gaat verder dan alleen je huis inrichten. Het is net zo belangrijk dat je je thuis voelt in je buurt. Ga dus op pad en wandel rond. En maak kennis met je buren. Ga eens langs of nodig ze uit voor de koffie. Een buurt waar jij de mensen kent, en de mensen jou, wordt snel jouw buurt.

Wat zijn jouw tips?
Hoe zorg jij dat je je zo snel mogelijk thuis voelt na een verhuizing?

21 reacties

Het is alweer 10 jaar geleden dat we verhuisd zijn naar ons huidige onderkomen. Omdat we het huis nieuw hebben laten ontwerpen en bouwen, voelden we er ons vanaf het begin in thuis.
Je hebt zeker gelijk dat verhuisdozen geen mooi gezicht zijn als je weet dat je ze nog moet uitpakken. Er zijn ook heel veel mensen die spullen verhuizen en die daarna nooit meer uitpakken. Ze blijven gewoon verpakt op zolder of in de garage/berging staan. Verzamelen, zullen we maar zeggen. Wat leuke dingen aan de muur (schilderij, ander kunstwerk, foto's, etc.) helpen ook om de boel gezelliger te maken.
Hoi Blacktomcat,

Je hebt dus je eigen huis ontworpen, dat lijkt me fantastisch. Tegelijkertijd ook moeilijk, omdat je voor tal van keuzes komt te staan. Zelf heb ik mijn zus gevraagd om me te helpen met de inrichting. Een aantal waardevolle spullen hebben een prominente plek gekregen.
Valt mee hoor, dat ontwerpen. Samen met de architect (die je uitgekozen hebt omdat je een klik met hem/haar hebt en zijn ontwerpen je aanspreken) en de voorwaarden van de gemeente ben je al een eind op weg. Wel hadden wij specifieke eisen zoals bv. slapen en badderen op de begane grond; van de slaapkamer naar de keuken kunnen gaan zonder door de woonkamer te moeten. (Klein) kantoortje op de begane grond. Woonkeuken (dus met tafel en hoekbank en stoelen). En veel glas in de woonkamer. Wat ons betreft is het gelukt en we wonen er met veel plezier.
En anderen komen er graag op bezoek!
Dan ben je inderdaad al een eind op weg. Een opvallende keuze vind ik dat je van de slaapkamer direct naar de keuken wil, waarom hebben jullie hiervoor gekozen? Als er komend jaar weer een BBQ is, dan ben ik erg benieuwd naar het resultaat.
Als de ene in de slaapkamer is en de ander heeft bezoek in e woonkamer, kun je toch van de slaapkamer naar de keuken zonder het bezoek te hoeven zien (en andersom).
Zo had ik er nog niet over nagedacht. Slimme oplossing 🆒

Vooruit dan, nog één tip: zet je apparaten als afwasmachine, wasmachine, droger, koelkast, etc. NIET op de grond maar 20 - 40 cm hoger. Hoef je je niet zo te bukken en gaat het in- en uitpakken een stuk comfortabeler. Gebruik de ruimte eronder voor bv. een lade (waarin je spullen stopt die je niet al te vaak nodig hebt) of een bak op wieltjes voor de (vuile) was. 🙂
Handige oplossing inderdaad, zeker als je de ruimte onder de apparaten nuttig gebruikt. Zelf heb ik er helaas de ruimte niet voor in huis.
Ik ben alle keren dat ik ben verhuisd al lid geworden van een vereniging (in mijn geval volleybal- of fotografie) voordat ik werkelijk was verhuisd. Geeft de eerste contacten.
Daarvoor hoeft je huis nog niet op orde te zijn.
En een inwijdingsfeestje wil ook wel helpen.
En een inwijdingsfeestje wil ook wel helpen.
En in dat geval kan het een voordeel zijn als het huis nog niet op orde is.
Badge +1
Ik ben alle keren dat ik ben verhuisd al lid geworden van een vereniging (in mijn geval volleybal- of fotografie) voordat ik werkelijk was verhuisd. Geeft de eerste contacten.
Dat is ook een handige tip om 'de buurt' te leren kennen. Al wordt dit lastig als je naar een andere stad verhuist 😉 Je bent een actief volleyballer en fotograaf dus?
Al wordt dit lastig als je naar een andere stad verhuist 😉 Je bent een actief volleyballer en fotograaf dus?
Nee hoor, Juist als je naar een andere stad verhuist levert het veel op. Ik deed het toen ik naar Arnhem, Enschede, Haarlem, Hoofddorp en Salland (rond Deventer) verhuisde (in die volgorde). Van te voren kijken welke verenigingen er zijn, eventueel telefonisch contact en direct afspraken maken. Zelfs bijeenkomsten / trainingen bijwonen nog vóór je verhuizing.
Het actieve volleybal zit er nu niet meer in (versleten knie) - maar fotograferen wel.
Tibor bedoelt dat je dan voor je verhuizing soms flinke afstanden moet overbruggen. Tegelijkertijd levert het je ook veel op.
Dat is waar, maar die afstanden leg je toch al af - je gaat immers niet verhuizen zonder het huis (of misschien veel huizen) gezien te hebben? Bovendien kun je telefonisch heel veel doen. In mijn geval waren de internetfaciliteiten nog beperkt.
Alleen in de overgang Haarlem -> Hoofddorp was het fietsbaar.

Maar ik geef toe: als je met de huizen bezig bent, staat je hoofd niet altijd naar de verre-toekomst-zaken.
Onze verhuizing duurt wat langer dan gepland (duurt nu 6 maanden). De vloeren moest er eerst uit (vonden wij echt niet mooi). Dat bleek een behoorlijke opdracht, gezien de houtenvloer was gespijkerd en gelijmd op de vloer eronder. En die vloer eronder weer verlijmd op spaanplaten ('broodjes'). Tot slot waren deze spaanplaten met heel veel lijm verlijmd direct op het beton -,-... Je snapt wel dat daarna weer alles geëgaliseerd diende te worden.

Enfin, we hebben nu de muren gestuct, nieuwe ketel erin (de oude ging natuurlijk 1 maand nadat wij erin zaten kapot en was al 15 jaar oud), muren & plafonds geverfd, nieuwe vaatwasser in de keuken (oude was lek..), de trap aan het renoveren, alle kozijnen schilderen, deuren schilderen, reparaties, straks de vloer plaatsen.

En jullie denken nu dat dit huis uit 1892 komt? Dan heb je het mis, het huis dat we gekocht hebben komt uit 2002. Maar mensen kunnen het flink verkl*ten in een paar jaar tijd. Maar de bouw inspecteur had niet heel veel te melden.. hehe.

Voordeel: ik heb nu heel veel geleerd met al dat klussen.
Belangrijk is dat het huis constructief goed in elkaar zit. De rest is persoonlijke voorkeur, waar je even door heen moet kijken als je een huis bezichtigt. Ik neem aan dat de huizen in Wijchen nog enigszins betaalbaar zijn?
Belangrijk is dat het huis constructief goed in elkaar zit. De rest is persoonlijke voorkeur, waar je even door heen moet kijken als je een huis bezichtigt. Ik neem aan dat de huizen in Wijchen nog enigszins betaalbaar zijn?
Ja klopt, daar is het nog wel betaalbaar. We hebben daarom ook het huis genomen, gezien de potentie. We wisten dus wel dat we zaken wouden veranderen en verbouwen, maar ik wou enkel zeggen dat het altijd meer tijd kost dat gedacht.

Het resultaat mag er uiteindelijk ook zijn, hoop ik 😃.
Dat klinkt als een flinke klus. Bij een woning uit 2002 verwacht je niet zoveel te moeten klussen. Mooi dat je er veel van hebt geleerd en hopelijk mag het resultaat er straks zijn.
6 maanden is te overzien. Wij hebben er een paar jaar over gedaan. Maar we konden er tijdens de verbouwing wel in wonen, zodat de druk minder groot was. Ik hoop dat het bij jullie ook het geval is?

Reageer