SNS

Nationale WaterSpaarders Dag

  • 4 september 2014
  • 6 Reacties
  • 1776 Keer bekeken

"Stop eerder met douchen" was de kop die ik vanochtend las op nos.nl. Een kreet die ik ook vaak roep tegen mijn zoon. We zijn de afgelopen jaren steeds langer gaan douchen volgens de Vewin (Vereniging van Waterbedrijven in Nederland). Gemiddeld staan we negen minuten onder de douche en gebruiken we 51 liter water. In 1992 gebruikten we per douchebeurt nog 40 liter en stonden we 7,5 minuut onder de douche. Een groot verschil.

Mensen uit de leeftijdscategorie van 18 tot 34 jaar verbruiken het meeste water per douchebeurt, wel 90 liter!

De oproep om eerder te stoppen met douchen wordt gedaan op de eerste Nationale WaterSpaarders Dag. Water- en energiebedrijven en organisaties als het Wereld Natuur Fonds vragen mensen voortaan maximaal vijf minuten te douchen. "Met vier minuten korter douchen besparen we jaarlijks met zijn allen 77.000 olympische zwembaden vol warm water." Een gezin van vier personen zou zo 220 euro per jaar minder kwijt zijn aan de energierekening, zo staat te lezen in het artikel.

Zelf sta ik niet echt lang onder de douche, ik heb het niet zo op water. Mijn zoon echter wel. Het zandlopertje om zijn douchetijd te beperken, wordt gerust nog een keer omgedraaid als ik niet oplet ;)

Ben jij een waterspaarder of hou jij geen rekening met je waterverbruik?

6 reacties

Ik probeer een evenwicht te vinden tussen zuinigheid en comfort. Ik ben zelf een badderaar en dat laat ik mij niet ontnemen. Die tijd gebruik ik ook om o.a. vakliteratuur te lezen (anders komt het er niet of nauwelijks van). Een drankje en muziek erbij of TV-kijken, zo kom ik een avond wel door. Wat het verbruik betreft, ik houd al jaren wekelijks de meterstanden van gas, water en electra bij. Zo kan ik eerder constateren welke kant het op gaat. We hebben een CV die op gas werkt. Het gasverbruik relateer ik aan het aantal graaddagen, zodat je door wisselingen in (koude) winters beter kunt vergelijken. Wij verstoken ongeveer 1 m3 gas per graaddag. En eigenlijk moet je die ook weer relateren aan de grootte van je huis (immers hoe groeter de ruimte, des te meer zul je verstoken). Reken ik alle m3 van het huis, dan kom ik op 1 m# gas per graaddag per m3 woning. Nu jullie. O ja, en aan water 2 m3 per week.
Wow Blacktomcat, dat is indrukwekkend precies! Ik hou ons waterverbruik niet zo nauwkeurig in de gaten. Wel is het zo dat ik er op let dat er geen water verspild wordt, en sta ik zelf niet lang onder de douche. Mijn vriendin daarentegen... 😉.

Ik vind de Nationale WaterSpaarders Dag een goed initiatief en ben benieuwd of andere leden net zo nauwkeurig zijn als Blacktomcat?
Reputatie 3
Badge +1
Hi Blacktomcat,

Leuk om te lezen dat er meer mensen zijn die in de gaten houden wat hun verbruik van gas, water en electra is. Zelf gebruik ik al ruim 10 jaar een eigengemaakt excel bestand waar ik op willekeurige tijden/dagen een meterstand kan opgeven en de sheet berekent (extrapoleert) dan alle standen per dag tussen de meetmomenten. Gemiddeld noteer ik eens per week de meterstand, maar dat wisselt bij mij nogal sterk. Door het extrapoleren maakt dat nauwelijks meer iets uit. Anders zou ik op vaste momenten en tijden de meterstand moeten opnemen, en daar heb ik de discipline niet voor :o

Zo weet ik dat mijn huishouden 95 m3 aan water per jaar verbruikt, Daar zit weinig schommeling in gedurende de seizoenen. Hooguit bij lange droge periodes in de zomer zie ik het effect van het sproeien in de tuin als ik geen regenwater meer heb. Op dagbasis varieert het verbruik wel sterk: tussen 0,15 en 0,55 m3

Gas en electraverbruik kennen duidelijk wel een seizoenschommeling bij mij. Daarom kijk ik altijd naar het verbruik over een periode van exact 1 jaar om te zien wat de effecten zijn van bijvoorbeeld het vernieuwen van de CV, het wegdoen van het waterbed, het kopen van een energiezuinige PC (die 24x7 aan staat) en de vervanging van conventionele verlichting door LED verlichting. Mijn gasverbruik is momenteel 1303 m3 (vrijstaande woning), electra hoogtarief 1193 KWh en electra laagtarief 1726 KWh per jaar. Dit jaarverbruik berekent de sheet automatisch per dag dankzij de extrapolatie.

Wat mij opgevalt is dat het effect van het waterbed en de PC erg groot zijn. De nieuwe CV valt minder op (levert wel meer comfort) en de LED verlichting moet ik nog terugvinden. Misschien zie ik dat pas in het winterseizoen...

Groeten,
Stefan
Hi Stefan,

1300 m3 gas voor een vrijstaande woning is weinig. Wij hebben ook een vrijstaande (ca. 975 m3 inhoud) en zijn met ons tweeën. Dus ond verbruik is aanzienlijk meer (bijna 3x zoveel). CV is van 2006; vloerverwarming (verwarmd oppervlak ca. 175 m2). Electra ca. 2300 laag en 2300 hoog. Ik neem elke zondagavond voor het naar bed gaan de meterstanden op. Dus extrapoleren hoef ik niet. zondags een vast ritueel: 19.00 uur Studio Sport, daarna het bad in en tegen 23.00 uur de meterstanden opnemen. Dit najaar wil ik nog zonnepanelen aanschaffen. De rente op een spaarrekening is ook niets en aangezien de ECB vandaag de rente weer verlaagd heeft (naar 0.05 😵 zullen de banken wel snel volgen met het nog verder verlagen van de spaarrentes. Jammer, maar helaas. Ik denk dat we hier in europa ook weinig van Japan zullen leren. Dus we weten nu al dat de rente hier de komende 20 jaar gewoon zeeeeeeer laag blijft. Zo, nu ga ik eerst een lekker biertje nemen om het slechte nieuws van de ECB even weg te spoelen. Cheers 😛 .
WAARDE LEZER

De bespaar (of niet) methodes en opties zijn zo veschillend van aard. He gaat erom dat je je bewust bent
van je gebruik en dat op je niveau verminderd. Een kamerbewoner kan minder dan een ruim huisbezitter
Bij een oud  huis vliegt de warmte ongemerkt uit het dak.
Zelf heb ik een flinke vijver die alleen met regenwater via de dakafvoer wordt gevult.
Dat vind ik al een besparing van water. Dicht gooien zegt een ander. Waar ligt je gevoel
Een zonnecolector die het water voorverwarmd heb ik al evenals
Zonnepanelen, 6 st. leveren hier de helft van de jaarstroom.
Terugdraaimeter gewoon laten zitten . ZGN. slimme meter nou . dat is een vorm van meekijken in je meterkast.
Veel led verichting bespaart ook ! je ziet ieder doet op zijn manier wat . Helemaal niks doen .
is geen optie.
vr. gr
Hoi allemaal,

Goed om te lezen dat een ieder op zijn eigen manier bezig is met besparing en het milieu. Ik vind dan ook dat bewustwording de eerste stap is om dit onderwerp bij íedereen leefbaar te maken 🙂.

Reageer