SNS

Wat betaal jij vanaf 1 juli?

  • 1 juli 2017
  • 4 Reacties
  • 7939 Keer bekeken

Deze week publiceerde NU.nl een overzicht van de belangrijkste wetwijzigingen per 1 juli op het gebied van economie. De minimum(jeugd)lonen en uitkeringen stijgen en dat is voor veel mensen goed nieuws. Tegelijkertijd mag de huur van sociale huurwoningen ook omhoog met maximaal 4,3%.

Wat voor mij persoonlijk de meest interessante ontwikkeling is, is dat telecomaanbieders vanaf vandaag een compensatie bieden aan klanten als er een storing is die langer duurt dan 12 uur.
Daarnaast ben ik er blij mee dat er een achterhaald proces van ‘informatietarieven’ bij klantenservices wordt aangepakt. Kort geleden belde ik voor een korte vraag naar een reisorganisatie. Voor het gesprek betaalde ik € 1, naast mijn gebruikelijke belkosten. Gelukkig is de overheid het met me eens dat dit niet langer door de beugel kan en is het vanaf vandaag niet meer toegestaan om het informatietarief te rekenen.
Vanaf 1 juli verandert er meer en dat lees je in het artikel. Het zijn flink wat wijzigingen bij elkaar. Wat mag volgens jou nu als eerste aangepakt worden?

4 reacties

Waar ik mij al jaren aan erger, is de boete die je betaalt als je geen incassomachtiging afgeeft. Er wordt gezegd dat dat kosten zijn voor de verwerking van acceptgiro's. Maar wie gebruikt die dingen nog? Daarom noem ik het een boete. Ze versturen die kaarten dikwijls ook nog...
Gelukkig beginnen bedrijven heel langzamerhand te werken aan e-facturen zodat je bijvoorbeeld met iDeal kunt betalen.
Maar dat is natuurlijk peanuts.
Wat ik buitengewoon onrechtvaardig vind (en van een andere orde van grootte) is de boete op scheefwonen. Ja, dat je meer betaalt omdat je scheefwoont, kan ik billijken.
Maar volgens mij wordt die huurverhoging nooit teruggedraaid wanneer er vervolgens een "rechtwoner" in diezelfde woning trekt. Asociaal vind ik dat.
Goedemorgen Koos10,

De regels rondom het scheefwonen ken ik niet precies. Ik weet ook niet of de huur wordt teruggedraaid, heb je hier ervaringen mee? Ik weet wel dat de overheid ook steun biedt voor huurders in de vorm van huurtoeslag.
Nee, gelukkig heb ik daar geen persoonlijke ervaring mee.
Wel ben ik van mening dat je de een misstand niet moet oplossen met kunstgrepen als huurtoeslag. De randvoorwaarden zijn anders, dus ik verwacht niet dat het netto effect dan 0 is.
Reputatie 2
Badge
Ik was wel scheefwoner en inderdaad de huur gaat nooit meer omlaag. Ook niet als je zelf (veel) minder inkomen hebt. Het was voor mij de reden om een huis te kopen. Dat kon ik gelukkig nog in 2011. Sinds 2013 de huizenprijzen in Amsterdam de lucht in geknald zijn is dit voor veel mensen hier geen optie. Veel huizen binnen de ring A10 zijn inmiddels een ton duurder geworden. Vrije sector is ook vaak geen optie want vindt maar eens iets onder de 1200 euro per maand. Veel mensen zitten dus vast en zijn gedwongen de huurverhogingen te betalen tot het niet meer kan. En dan moeten ze alsnog verhuizen.
Veel huizen die zo vrij komen worden trouwens verkocht of komen in de vrije huur terecht. Dus daar schiet de sociale huurder niets mee op. Het is gewoon een maatregel om populaire woningen gauwer leeg te krijgen.

Reageer