SNS

Een samenlevingscontract opstellen: niet romantisch, wel praktisch

  • 30 augustus 2018
  • 0 Reacties
  • 15411 Keer bekeken

Jullie zijn hoteldebotel verliefd en gaan samenwonen? Dan kan het verstandig zijn om een samenlevingscontract op te stellen. Toegegeven: romantisch klinkt dat niet. Maar praktisch is het wel. En hé, trouwen kan altijd nog.

Trouwen? Nu nog even niet
Een samenlevingscontract is laagdrempeliger dan trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Je hoeft er geen getuigen voor in te schakelen en je legt toch een aantal belangrijke dingen vast.

Eerlijk zullen we alles delen…
In het contract zetten jullie bijvoorbeeld afspraken over de verdeling van de kosten van de:
- boodschappen,
- huur of hypotheek,
- andere vaste kosten, zoals energie.

Je kunt de kosten 50-50 verdelen, maar je kunt ook voor een andere verdeling kiezen. Bijvoorbeeld omdat een van jullie een hoger inkomen heeft dan de ander.

Stof tot nadenken
Als jullie een samenlevingscontract opstellen, staan jullie voor een paar lastige beslissingen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met gezamenlijke spullen en het koophuis als jullie uit elkaar gaan of als een van jullie overlijdt? En met een samenlevingscontract is je partner niet automatisch je erfgenaam. Als je dat wel wilt, hebben jullie ook allebei een testament nodig.

Kortom: er is heel wat om over na te denken en over te praten voor jullie een handtekening onder het contract kunnen zetten.

Meer weten over het samenlevingscontract? Kijk dan hier.

Hoe hebben jullie het thuis geregeld? Laat je bericht achter in de comments.

0 reacties

Geen reactie

Reageer