SNS

Hoe houd je de kosten van een scheiding in de hand?

  • 10 januari 2019
  • 0 Reacties
  • 16944 Keer bekeken

Reputatie 5
Badge +4
Liever vriendelijk uit elkaar
Het aantal echtscheidingen in Nederland daalt licht. De kosten van een scheiding blijven echter hoog en stijgen sterk naarmate de partners er niet in slagen goede afspraken te maken. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap is een wettelijke verbintenis. Om die te beëindigen moet er vaak een rechter aan te pas komen. De rechtbank rekent tijd en griffiekosten en je hebt een advocaat nodig. Gezamenlijk kost dat al snel een paar duizend euro. Wil je de kosten van een scheiding beperken? Lees dan zeker even verder.


Werk met een mediator
Als je er met zijn tweeën niet uitkomt, kun je je laten bijstaan door een mediator. Omdat die onafhankelijk is kan een mediator de belangen van beide partners eerlijk en objectief afwegen. Zo kun je conflicten voorkomen, en hoef je minder geld uit te geven aan een advocaat.

Bespaar op advocaatkosten
Het inhuren van een advocaat is vaak de grootste kostenpost in een scheiding. Zeker als je het niet eens kan worden met je partner en het geschil door een advocaat laat uitvechten. Volgens een berekening door de Consumentenbond ben je al snel 2.500 tot 3.000 euro per persoon kwijt. Bij vechtscheidingen kunnen die kosten oplopen tot 10.000 euro per persoon.

Probeer te schikken
Probeer een minnelijke schikking met je (ex)partner te bereiken. Hoe moeilijk dat emotioneel ook is. Een mediator kan je helpen de scheiding in goede banen te leiden. Daarna kun je gezamenlijk één advocaat inschakelen, die alleen het noodzakelijke werk doet. Leg hierbij duidelijk vast welke werkzaamheden de advocaat precies voor jullie gaat doen.

Maak zelf een convenant
In een echtscheidingsconvenant leg je samen met je (aanstaande) ex-partner afspraken vast over alimentatie, pensioen, kinderen en meer. Een advocaat is hier veel tijd aan kwijt, dus het loont de moeite om het zelf te doen. Ook hier geldt weer dat je het met elkaar eens bent over belangrijke zaken om dit te kunnen doen. Je kunt dan altijd nog begeleiding inkopen bij een advocaat om jullie echtscheidingsconvenant kritisch door te nemen.

We helpen je
Als je gaat scheiden, heb je waarschijnlijk veel vragen over hoe je dat het beste regelt. Voor jezelf, voor elkaar en voor je eventuele kinderen. Op onze overzichtspagina helpen we je met financiële en praktische informatie over scheiden.

0 reacties

Geen reactie

Reageer