SNS

Scheiden, wat nu?

  • 7 januari 2019
  • 0 Reacties
  • 15425 Keer bekeken

Reputatie 5
Badge +4
Een heel ander liedje
Zing jij dat nummer van Acda en de Munnik ook wel eens mee? “Cd van jou, cd van mij, cd van ons allebei.” Scheiden. Niet om vrolijk van te worden en dan moet je ook nog een heleboel dingen regelen. Alimentatie, een ouderschapsplan, het (koop)huis, de belasting, bankzaken. Help! Om je op weg te helpen, hebben wij de onderwerpen die vaak ter sprake komen op een rijtje gezet. De complete checklist staat op onze site.

Jullie huis
Hebben jullie je huis gehuurd en wil 1 van jullie er blijven wonen? Bekijk dan eerst of hij of zij in de toekomst de lasten kan betalen. Zijn er te weinig inkomsten om de huur te kunnen betalen? Dan is de kans groot dat jullie allebei op zoek moeten naar een ander huis. En wanneer jullie het niet eens worden over wie er in het huis mag blijven wonen, dan bepaalt de rechter wie er blijft wonen. Hebben jullie een koophuis? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Als 1 van jullie er wil blijven wonen en dat kan financieel ook, dan moet die de ander waarschijnlijk uitkopen. Als jullie er niet willen of niet kunnen blijven wonen, dan moet het huis verkocht worden.

Alimentatie
Er zijn 2 soorten alimentatie: partneralimentatie en kinderalimentatie. Partneralimentatie komt ongeveer 1 op de 6 keer voor, maar dat wordt minder omdat steeds vaker beide partners werken en in hun eigen levensbehoefte kunnen voorzien. Kinderalimentatie komt vaker voor: bij 6 op de 10 scheidingen met minderjarige kinderen betaalt 1 van de ouders alimentatie voor de kinderen.

De kinderen
Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan is het natuurlijk belangrijk dat zij zo min mogelijk last van de scheiding hebben. Hoe jullie dat doen, hangt af van jullie situatie en van jullie kinderen. Het ene kind reageert anders op een scheiding dan het andere en of jullie als ouders goed contact kunnen houden. Bij minderjarige kinderen zijn jullie overigens verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

De kosten laag houden
Iedereen zal de kosten van een scheiding zo laag mogelijk willen houden. Dat kan een uitdaging zijn voor mensen die hebben besloten niet meer met elkaar verder te gaan. De kosten voor een advocaat zijn meestal de grootste kostenpost. Dus hoe beter jullie afspraken kunnen maken, hoe lager de kosten van je scheiding. Jullie kunnen ook een mediator inschakelen. Een mediator is doorgaans goedkoper dan een advocaat. Welke keuzes voor jullie handig zijn, maar ook tips om te besparen en wat te doen met je pensioen, de gezamenlijke rekening en bijvoorbeeld de verdeling van de boedel lees je hier. Ook kun je een video bekijken waarin 2 mensen die zelf gescheiden zijn advies geven over wie je volgens hen het beste om hulp kunt vragen.

0 reacties

Geen reactie

Reageer