SNS

Zo wordt samenwonen ook financieel een succes!

  • 17 januari 2019
  • 0 Reacties
  • 16976 Keer bekeken

Reputatie 5
Badge +4
Hoezo, alleen jouw spullen?
Verhuist mijn smaakvolle designbank mee of nemen we jouw gammele sofa? Aaarw! Als je gaat samenwonen komen er allerlei vragen op je af. En mensen blijken vaak te vergeten om goede financiële afspraken te maken als ze gaan samenwonen. Hiermee kun je niet alleen geld besparen, het kan ook financiële problemen voorkomen. Alle reden om je geldzaken goed te regelen voordat jullie met liefde aan dit nieuwe avontuur beginnen.

Maak een logische verdeling
Verdienen jij en je partner ongeveer hetzelfde, of zijn jullie inkomsten erg verschillend? Je kunt hier eventueel de verdeling van je lasten op aanpassen. Dat heet ook wel ‘naar rato’ of ‘naar draagkracht’. Je stort dan bijvoorbeeld allebei naar verhouding van jullie inkomens een bepaald bedrag op een gezamenlijke rekening en de rest houd je over voor je eigen uitgaven.

Het huishoudboekje werkt
Als je bijhoudt wat je uitgeeft krijg je meer inzicht en grip op je geldzaken. De meeste banken hebben een online huishoudboekje waarbij je makkelijk kunt zien hoe jouw patroon eruitziet. Bij SNS kun je aan het huishoudboekje ook rekeningen van andere banken toevoegen, zodat je echt een compleet overzicht hebt.


Ja, ik wil
Er zijn 3 samenlevingsvormen waarbij je een contract tekent: bij trouwen, het geregistreerd partnerschap en met een samenlevingscontract. Voor de een moet je naar het gemeentehuis, voor de andere naar de notaris. Bespreek welke vorm bij jullie past, voor nu en in de toekomst. Je kunt ook niets regelen, bedenk wel dat je dan niks hebt om op terug te vallen als je uit elkaar gaat of als je partner overlijdt.

Regel jij mijn partnerpensioen?
Laat je partner bijschrijven bij jouw pensioen, zodat hij of zij partnerpensioen ontvangt als jij overlijdt. Dat kan vaak als je in loondienst werkt. Je hebt dan wel een samenlevingscontract nodig om hiervoor in aanmerking te komen. En vraag je partner dat dan natuurlijk ook voor jou te doen.

Bespreek ook waar je liever niet aan denkt
Dingen waar je niet aan wilt denken, kun je beter maar wel bespreken: wat als jullie uit elkaar gaan? Wie mag er in het huis blijven wonen? En wat als een van jullie overlijdt? Als je niets vastlegt, heb je als samenwonenden geen recht op de erfenis, ook al woon je al 30 jaar samen. Bespreek het met elkaar en neem alles op in jullie notarieel contract. Dan kun je erna met een gerust hart lekker samenwonen. Meer informatie over dit onderwerp lees je hier.

0 reacties

Geen reactie

Reageer