SNS

Halfjaarcijfers de Volksbank

 • 16 augustus 2019
 • 3 Reacties
 • 22695 Keer bekeken

Reputatie 3
Badge +1
De halfjaarcijfers over 2019 van de Volksbank zijn bekend. SNS is onderdeel van de Volksbank. Lees hieronder een samenvatting van de resultaten en klik hier voor meer informatie.

Duurzaam: bij de Volksbank draag je bij aan een schonere wereld

De balans van de Volksbank is inmiddels voor 41% klimaatneutraal. We berekenen de CO2-uitstoot (CO2-verlies) en de vermeden CO2-uitstoot (CO2-winst) van al onze investeringen. Denk aan hypotheken, beleggingen in groene obligaties en duurzame financieringen zoals windparken.

Reputatie: consumenten, klanten en medewerkers schenken de Volksbank meer vertrouwen

 • De Net Promotor Score is +1 (de mate waarin klanten onze merken aanbevelen). De NPS steeg jaren gestaag en is nu voor het eerst in de plus: er zijn meer mensen die de Volksbank aanbevelen dan mensen die kritiek hebben op de Volksbank.
 • Medewerkers geven een mooie eerste score (een 7,6) op de nieuwe gedeelde waarde ‘oprechte aandacht’. Bankieren met de menselijke maat wordt ook door de medewerkers gevoeld.
 • De Volksbank is met drie punten gestegen, van 16 naar 13, op de reputatiescore van de 30 grootste Nederlandse bedrijven. Dat is één plaats onder de Rabobank (nr. 12) en boven ING (nr. 18) en ABNAMRO (nr.24). De financiële sector geniet weinig vertrouwen en beleggers vinden de sector weinig innovatief. De Volksbank is, tegen dit negatieve sentiment in, 3 punten gestegen op de ranglijst.

Financiële weerbaarheid

De score op onze doelstelling voor financiële weerbaarheid is onveranderd gebleven op 49. Daarmee geven onze klanten aan in hoeverre zij zich gesteund voelen door de Volksbank bij het oplossen van financiële zorgen. We zitten dus op de goede weg, onze doelstelling voor 2020 is 50.

Bijdrage SNS

SNS versterkt de ambitie van de Volksbank en draagt bij aan deze resultaten door:
 • Wij zijn de bank die slim meedenkt met de gewone Nederlander over zijn of haar financiële huishouden.
 • We krijgen veel vertrouwen van onze klanten. Een onderzoek van de Consumentenbond in mei 2019 gaf aan dat klanten onze producten en diensten bekronen met een 8,0.
 • Met onze ruim 200 vestigingen werken wij aan meer persoonlijk contact en betrokkenheid met onze klanten. Voor het eind van dit jaar kunnen SNS-klanten met alles terecht bij vaste teams van medewerkers: live, telefonisch of via een chatfunctie.

3 reacties

Reputatie 4
Badge +1
Dank voor het delen hiervan.

Ik snap dat SNS deze punten benadrukt maar bij halfjaarcijfers verwacht ik toch allereerst wat financiele cijfers.
Daarom kopieer ik die hier nog even:

 • Stijging nettowinst tot € 154 miljoen, met name dankzij lagere operationele lastenNettowinst van € 154 miljoen, een stijging ten opzichte van zowel het eerste halfjaar 2018 (€ 149 miljoen) als het tweede halfjaar 2018 (€ 119 miljoen)
 • Totale baten van € 471 miljoen, lager ten opzichte van eerste helft 2018 (€ 480 miljoen) en tweede helft 2018 (€ 478 miljoen) als gevolg van daling netto rentebaten; daling rentemarge tot 1,40% (2018: 1,47%)
 • Daling operationele lasten exclusief wettelijke heffingen naar € 255 miljoen (eerste helft 2018: € 272 miljoen, tweede helft 2018: € 290 miljoen), met name gedreven door lagere personeels- en marketingkosten en een positieve herwaardering van € 7 miljoen gerelateerd aan een eerdere bijdrage in het kader van het depositogarantiestelsel
Wat is trouwens het laatst bekende tijdpad over wanneer en hoe de Volksbank straks weer geprivatiseerd gaat worden?

Elders lees ik ook: https://fd.nl/economie-politiek/1312795/staat-kan-uitkijken-naar-superdividend-van-half-miljard-van-de-volksbank
Reputatie 4
Badge +1
P.S. Uit het FD artikel:
Tijdens de nationalisatie werd met de Europese Commissie afgesproken dat de Volksbank op termijn weer verzelfstandigd zou worden. Eind vorig jaar concludeerde minister Hoekstra dat de bank aardig op weg is, maar nog niet klaar om op eigen benen te staan. In de tweede helft van dit jaar zal NLFI, de stichting die de staatsdeelnemingen in financiële instellingen beheert voor Financiën, met een nieuwe voortgangsrapportage komen.
Reputatie 5
Badge +4
Hoi @Sanne,

Dank voor je aanvulling. Via een nieuwsbericht op onze site SNS verwijzen we naar de Volksbank zodat mensen die geïnteresseerd zijn, de halfjaarcijfers gemakkelijk kunnen terugvinden. Daarnaast tref je in de overzichtelijke PDF van het persbericht de resultaten van de Volksbank aan.

Graag kom ik ook gelijk terug op je vraag. De Minister van Financiën beslist over de privatisering van de Volksbank. De stichting NL Financial Investments (NLFI) adviseert de Minister. Dit doet zij door middel van een voortgangsrapportage of een exitadvies. Dit najaar komt de NLFI met een nieuwe update over de Volksbank.

Reageer