SNS

Nog geen besluit over toekomst SNS Bank

  • 1 juli 2016
  • 10 Reacties
  • 7822 Keer bekeken

Nog geen besluit over toekomst SNS Bank,
Minister Dijsselbloem wacht nog met een besluit over de toekomst van SNS Bank. De bank, die in 2013 werd genationaliseerd, blijft voorlopig in handen van de staat.
De aandelen van SNS Bank worden voor de staat beheerd door een stichting. Die zegt in een advies aan Dijsselbloem dat SNS "meer tijd nodig heeft om een sterke positie binnen het Nederlandse bankenlandschap te verwerven". Dijsselbloem onderschrijft de conclusies.

Lees hier verder.
Goed besluit om kip met "gouden eieren" niet te vroeg te slachten (verkopen).
Waarom zou de toekomstige eigenaar veel winst moeten maken en de staat (wij) niet?
Groet,
Ben 🆒

10 reacties

Bedankt voor het delen, Ben. We wachten af wat de minister van Financiën hierover beslist.
Voor wie het fijne wil weten. Hier de publicaties van NL Financial Invertments

De medewerkers houding zich meestal erg op de vlakte, eigenlijk te veel. Maar boven vermelde publicatie bevat ook een reactie van Raad van Bestuur en Directie van SNS Bank N.V. Even een quote:
We zijn positief gestemd over het advies dat u heeft uitgebracht. Graag willen we onze visie op bankieren nader toelichten. Onze visie beantwoordt aan een maatschappelijke behoefte en is het startpunt voor het strategisch plan van SNS Bank.

Dus je zou hier kunnen lezen dat SNS geen lijdzame maar een leidende rol heeft....
Reputatie 3
Badge +1
Persoonlijk vind ik het persbericht ook een duidelijk beeld geven:
Vandaag heeft de minister van Financiën een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de toekomst van SNS Bank N.V. (SNS Bank). De brief wordt begeleid door een advies van NLFI inzake de toekomstopties voor SNS Bank.
Beide documenten en een begeleidende brief van SNS Bank zijn te vinden op rijksoverheid.nl.
Het advies van NLFI inzake de toekomstopties voor SNS Bank is mede tot stand gekomen op basis van intensief contact met SNS Bank. Het advies bevat een beschrijving van de strategie en de huidige en toekomstige profilering van SNS Bank: een veilige retailbank die eenvoudige en transparante financiële producten aanbiedt op het gebied van hypotheken, sparen en betalen. Hierbij maakt de bank gebruik van vier merken met elk een eigen identiteit: ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS. Door een ‘single backoffice’, een krachtige IT-organisatie en een centrale staforganisatie kan SNS Bank effectief en efficiënt werken.
De missie van SNS Bank, ‘bankieren met de menselijke maat’, sluit aan bij de maatschappelijke oproep om invulling te geven aan dienstbaar bankieren. Om deze missie waar te maken heeft SNS Bank een ambitie geformuleerd vanuit het principe van ‘gedeelde waarde’: het optimaliseren van nut voor klanten, verantwoordelijkheid voor de maatschappij, zingeving voor medewerkers en rendement voor de aandeelhouder(s). De komende jaren zal SNS Bank zich richten op het realiseren van deze ambitie.
Sinds 2013, het jaar van nationalisatie, heeft SNS Bank significante vooruitgang geboekt in de verbetering van haar dienstverlening aan klanten, haar bedrijfsvoering en de verduurzaming van haar balans. Daarbij is de bank solide gekapitaliseerd. In het verlengde hiervan voorziet het strategisch plan van SNS Bank voor de komende jaren in een maximale versterking van haar maatschappelijke identiteit, een verdere verbetering van de bedrijfsvoering door focus op eenvoud en efficiency en een aanscherping van het innovatiebeleid als slimme toepasser, redenerend vanuit de klantbehoefte. Voor alle activiteiten van SNS Bank wordt het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank leidend.
De minister van Financiën onderschrijft de conclusies van NLFI dat het te vroeg is om een besluit te nemen over de toekomst van SNS Bank en dat uitvoering van het strategisch plan van SNS Bank geen toekomstopties uitsluit.
“Wij ervaren het advies van NLFI over de toekomst van onze bank als steun voor de maatschappelijke koers die wij willen varen. SNS Bank heeft een sterke uitgangspositie om de komende jaren het strategisch plan, gericht op versterking van onze maatschappelijke identiteit, verdere verbetering van onze bedrijfsvoering door focus op eenvoud en efficiency, en een aangescherpt innovatiebeleid, te verwezenlijken. Daarnaast zullen wij, in overleg met onze aandeelhouder, potentiële beleggers, toezichthouders en medewerkers, onze toekomstopties onderzoeken.”, aldus Maurice Oostendorp, directievoorzitter van SNS Bank.

NB.: dit beeld is door Ton Timmermans (in eigen bewoordingen) ook gedeeld met de leden van de klantenraad en ook daar positief ontvangen.
Reputatie 2
Er is nog een reden waarom de minister nog even wacht, namelijk een politieke. Een Kamermeerderheid is voor het behouden van de SNS-Bank als nutsbank. Geen slecht idee vind ik. En hoewel de positie kennelijk nog niet sterk genoeg is om af te stoten, draait de bank wel lekker. In 2015 is zoveel winst gemaakt dat begin dit jaar 100 miljoen euro aan dividend is uitgekeerd. (Aan de staat dus). In 2014 werd 151 miljoen netto-winst gemaakt en in 2015 was dat 348 miljoen.
Dus net wat Ben zegt: de kip met de gouden eieren niet slachten.
De link van Erik brengt je ook bij een erg interessant stuk. Zijn veel gegevens in te vinden en maken een aardig duidelijk "plaatje" van de SNS en wat er nu zoal gebeurd.
Bijv. dit:
Concurrentiepositie
SNS Bank is voor circa 90% van haar inkomsten afhankelijk van rente-inkomsten uit
hypotheken. De totale activa worden voor circa 60% gefinancierd met spaargelden.
De loan-to-deposit ratio bedraagt 105%. De marktaandelen van de bank zijn sinds de
nationalisatie verbeterd. Ultimo 2015 had SNS Bank een marktaandeel van 4,1% met
betrekking tot productie van nieuwe hypotheken. Het marktaandeel van SNS Bank in
de spaarmarkt bedroeg 10,9%. Het marktaandeel van de hypotheekportefeuille van
SNS Bank is gedaald van 7,4% in 2013 tot 6,9% in 2015.

en verder te lezen via de link van Erik (blz 11-12).
Zo blijkt dus het "gouden ei" een ei met heel dun bladgoud. De SNS is dus erg gebaat bij een hogere rente (voor allen die daaraan twijfelden).
Groet,
Ben 🆒
PS Als je dan toch nog een concurrerende aanbieding kunt doen voor een hypotheek, moet je wel heel scherp calculeren.
Hallo ,
Hoe serieus neemt het leidende management van de SNS de community feitelijk ?
Dit weekeinde lees ik van alles over de financiële situatie van de SNS en de uitstel van de exit uit Den Haag en een interview van de CEO
Maurice Oostendorp zonder enige update naar de SNS community toe.
Kennelijk moeten ook de community leden hun informatie maar gewoon uit de landelijke pers destilleren.
Groet , Axasjaak
Hallo ,
Hoe serieus neemt het leidende management van de SNS de community feitelijk ?
Dit weekeinde lees ik van alles over de financiële situatie van de SNS en de uitstel van de exit uit Den Haag en een interview van de CEO
Maurice Oostendorp zonder enige update naar de SNS community toe.
Kennelijk moeten ook de community leden hun informatie maar gewoon uit de landelijke pers destilleren.
Groet , Axasjaak

Zou leuk (en rolbevestigend) zijn, indien persberichten gelijktijdig (1/2uur vertraging toegestaan) in een topic of bij (normaal) "nieuws" zouden worden geplaatst. Naar mijn idee niets op tegen, moet alleen intern geregeld worden met de pers afdeling.
Wie weet, komt dat er nog van.
Groet,
Ben 🆒
BigBen ,
Daar is inderdaad niets op tegen , vooral omdat het in dit stadium niet om beursgevoelige informatie gaat.
Laten we dit punt maar aanhouden.
Groet , Axasjaak
Goedemorgen,

Goed dat jullie hier de verschillende persberichten geplaatst hebben. Ik ben het eens met Axasjaak en BigBen dat wij dit hadden moeten oppakken op het moment dat het persbericht geplaatst werd. Sorry dat dit niet gedaan is. Samen met mijn collega's van corporate communicatie ga ik kijken hoe we dit proces beter kunnen inrichten.
Jammer dat de beursgang van de Samenwerkende Nederlandse Spaarbanken voorlopig nog aangehouden wordt.
Persoonlijk wil ik daar best wel een mandje van in mijn portefeuille hebben , ook al zal deze aanschaf via een andere bank moeten geschieden.
Goed dat je achter een beter en adequaat communicatieproces aangaat , Wanda.
Groet , Axasjaak

Reageer