SNS

News

Persbericht - Nederlander laat maandelijks gemiddeld 224 euro liggen door hypotheek niet over te sluiten

  • 16 januari 2020
  • 4 Reacties
  • 6469 Keer bekeken

Reputatie 5
Badge +4

Proactieve benadering hypotheekverstrekker voor check blijft achter


Onderzoek
Een meerderheid van de Nederlandse huizenbezitters blijkt het oversluiten van hun hypotheek niet te overwegen. Dit ondanks de explosieve toename in de oversluitmarkt vanwege de extreem lage rente, zoals Hypotheken Data Netwerk (HDN) zondag bekend maakte. Zij denken hier niet voor in aanmerking te komen en oversluiten lijkt hen teveel gedoe of teveel tijd te kosten. En dat terwijl oversluiten, afhankelijk van het type hypotheek, maandelijks gemiddeld een bruto besparing van 224 euro oplevert. Oversluiters geven tevens aan dat oversluiten minder tijd kostte dan verwacht. Bijna een derde van de oversluiters is proactief benaderd door hun bank, tussenpersoon of andere hypotheekverstrekker, om te checken of oversluiten loont. Dit en meer blijkt uit onderzoek van SNS - de bank die zich inzet om financieel welzijn van Nederlanders te stimuleren - waarbij ruim duizend Nederlandse huizenbezitters is gevraagd naar hun oversluitgedrag.

Geruster over financiën
In het onderzoek is ook gekeken naar wat mensen doen met het bedrag dat zij maandelijks weten te besparen na hun hypotheek te hebben overgesloten. Hieruit blijkt dat 34% hun spaarrekening aanvult, 29% investeringen doet in hun huis - bijvoorbeeld door de aanschaf van zonnepanelen - en 19% een deel van hun schulden afbetaalt. Oversluiters hebben over het algemeen het gevoel meer ruimte in hun portemonnee te hebben en ze zijn geruster over hun eigen financiën.

Proactieve benadering blijft achter
Taco Bergsma, financieel adviseur SNS Winkel Amsterdam Zuidoost: “Bij een overgrote meerderheid van de mensen die bij ons binnenloopt met vragen rondom het oversluiten van een hypotheek, zien we dat zij hun maandlasten kunnen verlagen. Met de lage rentestand zie ik dat dit soms de helft van de huidige hypotheeklasten scheelt. Mijn tip voor iedereen met een hypotheek: laat je goed informeren door een financieel adviseur of door je bank. Hypotheken zijn persoonlijk, dus staar je niet blind op de scherpste rente en laat je goed informeren over de voorwaarden. Dit is in ieder geval hét moment om te kijken of je maandelijks meer ruimte in je portemonnee kunt overhouden. Het geld dat je kunt missen levert momenteel meer op als je het gebruikt om over te sluiten dan wanneer het op je spaarrekening staat. En checken kan altijd!”
 

- Einde persbericht -​​​

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door DirectResearch in opdracht van SNS. 1.014 Nederlanders van 18 jaar en ouder is gevraagd naar hun oversluit gedrag. Bij de selectie van de respondenten is rekening gehouden met een representatieve spreiding wat betreft leeftijd, sekse en opleiding. Het onderzoek is in december 2019 afgenomen. De meeste mensen denken dat oversluiten voor hen niet relevant is of vinden oversluiten te veel gedoe. Toch loont het om het uit te zoeken. Daarom brengt SNS dit graag onder de aandacht van alle Nederlandse huiseigenaren. Hier lees je meer over oversluiten en het onderzoek

 


 

 


4 reacties

Ligt één van de redenen om niet over te sluiten wellicht in de bijkomende kosten? Adviseur (verplicht?), notaris enz.

Bovendien gaat in het geval van spaarhypotheken e.d. een deel van de winst weer verloren aan hogere premies.  En die zijn niet fiscaal aftrekbaar. Of denk ik nu teveel in oude hypotheekvormen?

Ook opmerkelijk is dat als je een check doet op de SNS site je een voorstel krijgt van een nieuwe hypotheek van 50% annuïtair en 50% aflossingsvrij , dit is fiscaal niet meer van deze tijd. De gegevens die ik heb ingevuld golden voor een 100% lineaire hypotheek van 200,000 tegen 5% vast tot 2025. 

Het voordeel zou zijn 883 euro per maand. Zo kan ik het ook. Terecht wordt op de uitkomst pagina ook melding gemaakt dat de boete rente niet opweegt tegen het maandelijkse voordeel. Maar dat staat meer naar onderen en minder prominent op de pagina.

Gevolg is ook dat mijn hypotheek naar 232.278 euro gaat tegen 10 jaar vast, dus ik heb ook nog een grotere schuld.

Laat ik het maar bij deze constatering houden.

Reputatie 5
Badge +4

Goedemorgen @eRik19 en @Koos,

Dank voor jullie reacties over het oversluiten. Jullie bevindingen en vragen heb ik intern uitgezet en ik hoop er binnenkort op terug te komen. 

Reputatie 5
Badge +4

Hi @eRik19 en @Koos, vanochtend heb ik een terugkoppeling gekregen over jullie ervaringen en vragen.

De tool gaat inderdaad uit van een hypotheek die 50% annuïtair en 50% aflossingsvrij is,  deze uitleg geven we ook in de tool. Als een klant wil weten of oversluiten loont in zijn of haar specifieke situatie kan een van onze adviseurs een exacte berekening maken. Het doel van de tool is om een snelle indicatie te geven om vervolgens in gesprek te gaan met een adviseur. Voor een exacte berekening heeft de klant veel gegevens nodig, die hij of zij moet opzoeken en vaak niet zomaar paraat heeft.

We hebben gekozen voor 50% annuïtair en 50% aflossingsvrij omdat het merendeel van de oversluiters deze combinatie hypotheekvormen heeft. Iedereen die op 1-1-2013 een aflossingsvrije hypotheek had, houdt bij oversluiten of verhuizen voor het hypotheekbedrag dat hij toen had recht op hypotheekrenteaftrek en kan zijn aflossingsvrije deel dus behouden, ook bij oversluiten. Hoe dat precies zit, lees je hier 

Of oversluiten loont of niet hangt inderdaad af van de terugverdientijd van de bijkomende kosten (o.a. advieskosten, notariskosten, taxatiekosten en de eventuele vergoeding voor het renteverlies van de bank, ook wel boete genoemd). Als deze kosten niet terugverdiend worden binnen de nieuwe rentevaste periode, dan is oversluiten waarschijnlijk niet verstandig. De adviseur zal hier zeker naar kijken.

Reageer