SNS

Primeur! Nieuwe SNS commercial maandag op de buis

  • 19 augustus 2016
  • 41 Reacties
  • 13592 Keer bekeken

Badge +1
Maandag start er een nieuwe campagne en daar hoort natuurlijk een nieuwe commercial bij. In de nieuwe SNS commercial checkt Bennie de boel in en rondom zijn huis. Dat er af en toe iets loos is met je huis vindt hij heel normaal. Maar als je al een tijd te veel betaalt voor je hypotheekrente… Da’s toch niet normaal?! Daarom heeft SNS de RenteChecker. Doe in 1 minuut de check of je niet te veel betaalt. Waar je hypotheek ook loopt.

Wat vind jij van de nieuwe commercial?

41 reacties

En nu nog de link naar de Rente Checker, kunnen we nog effe testen voordat half nederland a.s. maandag h'm gaat invullen.
Badge +1
En nu nog de link naar de Rente Checker, kunnen we nog effe testen voordat half nederland a.s. maandag h'm gaat invullen.
De RenteChecker gaat maandag live; nog even geduld dus. Wat vind je van de commercial?
Tja, Tibor, je brengt me in verlegenheid...
Badge +1
Goed nieuws 🙂. Hier is 'ie dan: De RenteChecker
Ik heb de checker even snel voor mezelf ingevuld. Een paar opmerkingen:
- Er wordt niet naar de waarde van woning gevraagd (en er kan dus geen rekening gehouden worden met LTV). Daarom wordt er altijd uitgegaan van NHG (dat is een klein probleem dat in een gesprek rechtgezet kan worden).
- De module moet een gok maken om wat voor hypotheek het gaat: dat kan op basis van grootte, rente en wat je nu betaald: Een slimme zet, want er is ontdekt dat ik 100% aflos.vrij heb; aanbod bij mij is 50%/50% annuïteit/aflos.vrij. De vergelijking kan wat gunstiger voor de SNS door op te merken dat je bij annuïteit wel (aan het begin ongeveer 180,-) aflost dus dat zou de SNS bovenop mijn maandbedrag kunnen plaatsen. Echter als ik zelf ook ga aflossen annuïtair en begin met 180 per maand, dan is er na 20 jaar is mijn aflossingsvrije som kleiner dan de 50% aflos.vrij die de SNS me in de mik wil schuiven....
- Er wordt helaas geen rente percentage genoemd wat narekenen wat lastige maakt, maar even puzzelen geeft een indicatie van 90% LTV.
- Grootste manco (en bezwaar) is dat de resterende looptijd van huidige hypotheek niet mee genomen wordt. Als deze opnieuw op 30 jaar gesteld wordt (ik heb er 10 opzitten) dan worden voorgestelde maandlasten extra verlaagd, maar ik heb na 20 jaar wel een probleem vanwege rente aftrek. Ga ik wel uit van 20 jaar resterend, dan is het voorstel van SNS 5,- per maand goedkoper en ga ik beginnen met 300 euro af te lossen per maand. Ook kan de SNS geen inschatting maken van het bedrag dat gespaard is in een (bank)spaarhypotheek. Dat laatste lijkt me ook erg wezenlijk.
Nu nog een lastige:
- Het boete bedrag dat ik zou moeten betalen klopt redelijk en is 30% van de hypotheeksom dat wordt in de nieuwe hypotheek gestopt. Ik zou dat misschien zelf willen betalen als ik het had. Het wordt nog interessanter als ik die boete af zou lossen want dan dalen mijn maandlasten meer dan bij oversluiten.
Hoi eRik19,

Zoals je waarschijnlijk weet, heb ik hier weinig verstand van. Gelukkig heb ik intern de juiste connecties om onze experts hierop te laten reageren. Ik verwacht geen reactie meer voor het weekend, dus moet een beroep op je geduld.

Dankjewel voor het analyseren van de RenteChecker en de feedback die je hier deelt.
Hoi Irene, Ik wist vroeger ook niet zoveel van hypotheken, maar ben door schade en schande wat wijzer geworden. Mijn advies is zorg dat je de basis principes van hypotheken doorkrijgt (dus dat je discussie op het forum inhoudelijke kunt volgen) voordat je de leeftijd en omstandigheden bereikt dat je aan een hypotheek toe bent. Anders ben je straks tot in lengte van jaren verplicht bij de SNS te werken (vanwege werknemersvoordeel m.b.t. hypotheken), misschien geen slechte optie maar onafhankelijkheid is ook een groot goed.
Dit is een mooi moment om iets over mezelf te vertellen. Ik ben met name geïnteresseerd in verzekeringen, daarom laat me meer horen in dat soort topics en laat ik de topics over hypotheken vaak over aan mijn collega's die dit onderwerp interessanter vinden. Ik heb zelf al een tijd een hypotheek, dus die leeftijd en omstandigheden heb ik al bereikt 😉. Ik ben het met je eens dat onafhankelijkheid daarin een groot goed is. Ik merk dat je veel verstand hebt van hypotheken, chapeau. Dat vind ik mooi om terug te lezen. Daarom halen we voor reacties er vaak een expert bij, die inhoudelijk alles weet over onze producten, voorwaarden en waarom we bepaalde keuzes hebben gemaakt.
Irene, fijn om te lezen dat je als starter al in staat bent geweest om een hypotheek af te sluiten. Je hebt helemaal gelijk dat je je niet in alles kunt verdiepen.

Ik zat nog even naar de SNS rentetarieven te kijken en toen viel me op: "Als je al een hypotheek bij een andere aanbieder hebt en je je tweede hypotheek bij SNS hebt afgesloten, betaal je 0,4% meer.. Deze mogelijkheid biedt een heel interessante oversluit-contructie voor mensen die geen geld hebben voor extra-aflossing. Stel je mag 20% aflossen per jaar. De SNS biedt een hypotheek aan die in over vijf jaar z'n volledige bedrag vrijgeeft. Elk jaar bouw je die andere hypotheek met 20% af en wordt de SNS hypotheek groter. Na 5 jaar vervalt die 0.4% opslag omdat alles bij de SNS is ondergebracht. Het grote voordeel is dat er geen vervroegd-aflossingskosten (boete) in rekening hoeven gebracht te worden.
Dit lijkt me een erg handige construnctie voor mensen die nu op 4% a 5% rente zitten voor 10 jaar of langer. Ik kan niet de implicaties overzien voor spaarhypotheken...
Leg dit ook eens aan jou experts voor?
Groet, Erik
Natuurlijk doe ik dat. Zodra ik een terugkoppeling heb, dan hoor je van me 🙂.
Goedemorgen, ik heb ook de rentechecker ingevuld. Mijn hypotheek loopt af 11-2019 en kwam op een boeterente uit van maarliefst € 9000,-!!!!! 😞 dus ik denk..ik wacht nog maar heel even 😉
Hoi eRik19,

Zoals je waarschijnlijk weet, heb ik hier weinig verstand van. Gelukkig heb ik intern de juiste connecties om onze experts hierop te laten reageren. Ik verwacht geen reactie meer voor het weekend, dus moet een beroep op je geduld.

Dankjewel voor het analyseren van de RenteChecker en de feedback die je hier deelt.

Inmiddels kunnen we Erik dus ook wel een beetje tot de Experts rekenen. Hierbij heeft hij het grote voordeel dat zijn betoog (naast zijn inzet) hier altijd controleerbaar is. Dat is bij de SNS experts jammer genoeg dus altijd een beetje de vraag. "Vroeger" was mogelijk de bonus een "verstopte" raadgever, wat dat (mogelijk) nu is weten we dus (nog) niet.
Erik ga door..
Groet,
Ben 🆒
Goedemorgen, ik heb ook de rentechecker ingevuld. Mijn hypotheek loopt af 11-2019 en kwam op een boeterente uit van maarliefst € 9000,-!!!!! 😞 dus ik denk..ik wacht nog maar heel even ;)
Ha Sjaakie, ik krijg een boete voorgeschoteld van 40,000.- Dat is ruim 30% van mijn hypotheek en toch wil de SNS graag een gesprek met me om over te stappen. Misschien dat ik dat gesprek wel aan ga.

Die opmerking over 'nog even wachten' van je doet me denken aan recente ontwikkelingen: De nieuwe regels die recent van kracht zijn geworden stellen dat bij rente-boete alleen de werkelijke kosten gerekend mogen worden. Dat is m.i. iets anders dan de gederfde rente-inkomsten van een bank. Nu lijkt het dat de hypohteekverstrekkers deze regels alleen voor nieuwe hypotheken laten gelden, maar de politiek zou wel eens anders kunnen beslissen (ik kan zo snel geen linkjes vinden die dit onderschrijven). Tot die discussie is afgerond is het niet verstandig om bij een grote boete nu over te sluiten. Mensen die nu gaan oversluiten kunnen zich over een paar maanden wel eens bedrogen voelen door de SNS: imago schade!!!!!
Hoi Erik19,

Onze productmanager vindt het leuk dat je meteen de RenteChecker hebt ingevuld. We hebben de RenteChecker gemaakt om consumenten met een hypotheek een snelle indicatie te geven of ze niet teveel hypotheekrente betalen. De vragen uit de check zijn goed ontvangen in onze verschillende klantonderzoeken. De gestelde vragen kun je over het algemeen direct beantwoorden of de hypotheekgegevens kunnen makkelijk worden opgezocht. Voor bedragen onder de € 245.000 gaan we uit van NHG. Komt het nieuwe hypotheekbedrag hierboven uit? Dan gaan we uit van niet-NHG.

We vragen inderdaad niet om de waarde van de woning. Evenals de huidige hypotheeksoort, wensen met betrekking tot de nieuwe rentevaste periode of de hypotheekvorm. Dit zijn zaken die klanten samen met een adviseur bespreken. Een adviseur gaat ook in op de terugverdientijd en neemt andere wensen mee in het advies. Zoals gezegd geeft de RenteChecker een goede indicatie welke maandelijkse besparing mogelijk is. Op basis van de onderzoeken die we hebben gedaan zijn we hierin goed geslaagd. Het eindresultaat van een gesprek met een adviseur kan verschillen van de getoonde berekening.
Hoi Erik19,

Onze productmanager vindt het leuk dat je meteen de RenteChecker hebt ingevuld. We hebben de RenteChecker gemaakt om consumenten met een hypotheek een snelle indicatie te geven of ze niet teveel hypotheekrente betalen.

Ik moet toegeven dat jullie daar heel goed in geslaagd zijn.

De vragen uit de check zijn goed ontvangen in onze verschillende klantonderzoeken.
Fijn om te lezen dat dit instrument gebouwd is op een solide postmoderne fundering. Dat zal de acceptatie zeker ten goede komen.

De gestelde vragen kun je over het algemeen direct beantwoorden of de hypotheekgegevens kunnen makkelijk worden opgezocht.
Jammer dat een m.i. relatief simpele vraag over de start datum van de klant zijn huidige hypotheek waarschijnlijk het niet heeft gehaald in het uitgebreide klantenonderzoek. Waarschijnlijk is langeterijn denken beter geschikt voor marketing mensen dan consumenten.

Voor bedragen onder de € 245.000 gaan we uit van NHG. Komt het nieuwe hypotheekbedrag hierboven uit? Dan gaan we uit van niet-NHG. We vragen inderdaad niet om de waarde van de woning.
Dat was inderdaad min of meer al duidelijk en dit is niet structureel voor de uitkomst.

Evenals de huidige hypotheeksoort, wensen met betrekking tot de nieuwe rentevaste periode of de hypotheekvorm. Dit zijn zaken die klanten samen met een adviseur bespreken. Een adviseur gaat ook in op de terugverdientijd en neemt andere wensen mee in het advies.
Dit nodigd wel uit om eens zo'n gesprek aan te gaan en vast te leggen...

Zoals gezegd geeft de RenteChecker een goede indicatie welke maandelijkse besparing mogelijk is. Op basis van de onderzoeken die we hebben gedaan zijn we hierin goed geslaagd.
Het zelf-regulerende vermogen van de SNS-bank geeft me wel een zekere vorm van vertrouwen! Dat vertrouwen wordt ook zeker gesteund door de open reacties op dit forum.

Het eindresultaat van een gesprek met een adviseur kan verschillen van de getoonde berekening.
Maar dat kan nooit veel verschillen t.o.v. de gegeven indicatie met zoveel onderzoek, toch...?
Indien iemand al een hypotheek heeft, is de kans heel groot dat zij/hij een hogere rente betaald dan nu gangbaar is. Dus is er een besparing te behalen. Het is nog de vraag of er wat overblijft na aftrek van alle "kosten".
Er zijn daarbij zoveel variabelen dat zo´n "checker" nauwelijks iets toevoegt aan de kennis over het wel of niet zinvol zijn van oversluiten, daarvoor moet je dus naar een adviseur.
Misschien is het beter voor je gemoed om maar meteen naar een adviseur te gaan, wordt je niet eerst opgewonden van de besparing die je helaas jammer genoeg net niet haalt.
Bijv. een reclamecampagne van; Daag onze adviseurs uit om gratis binnen een kwartier je te vertellen of je kunt besparen op je hypotheek! zou ik een stuk volwassener en reëler, kortom "normaler" vinden.
Groet,
Ben 🆒
Ps Ik neem aan dat de tekst van Dennis van de productmanager komt, deze houdt van "borstklopperij" heb ik de indruk.
Ps2 Het laatste zinnetje is wel een heel grote dooddoener, van het type "voorzorg in de kleine lettertjes", "kijk, we hebben gezegd dat het kan afwijken!". Waar kan men de SNS met deze checker wel aan houden?
De rentechecker geeft aan het eind aan dat er iets is misgegaan.
Ik neem aan dat er problemen zijn bij het berekenen van de boete. Die weet ik namelijk niet.
Het kan ook zijn dat de checker is geschrokken van mijn lage maandlasten. De huidige hypotheek is 100% aflossingsvrij. Misschien kan hij daar niet mee overweg?
Bij mij doet ie het "goed".
Ik weet de boete ook niet, maar de checker berekend €14.000 en €3000 kosten. Die €17.000 komen bij de hypotheek van €150.000 op.
Mijn maand lasten gaan van €700 naar €440.
Ik moet dan wel veel meer aflossen (50/50) terwijl ik nu 15/85 (aflossen / afl. vrij) heb.
Bij komend probleem wat ik nog heb is dat de SNS mij geen hypotheek verstrekt voor mijn woning in Duitsland.
Groet,
Ben 🆒
Badge +1
Het eindresultaat van een gesprek met een adviseur kan verschillen van de getoonde berekening.
Maar dat kan nooit veel verschillen t.o.v. de gegeven indicatie met zoveel onderzoek, toch...?
Hallo eRik19,

Dit kan verschillen; hierbij een paar voorbeelden:
- Iemand heeft de voorkeur voor een andere rentevaste periode
- Er wordt gekozen voor meer dan 50% annuïteit
- De boete bij de huidige bank wordt anders berekend

De rentechecker geeft aan het eind aan dat er iets is misgegaan.
Ik neem aan dat er problemen zijn bij het berekenen van de boete. Die weet ik namelijk niet.

Goedemorgen Koos,

Dit probleem is niet bekend. Wil je een printscreen samen met de ingevoerde gegevens mailen naar webcare@sns.nl o.v.v. 'Community - RenteChecker Koos'? Dan kijkt de productmanager of hij kan achterhalen wat de oorzaak is.

Bij mij doet ie het "goed".
Bij komend probleem wat ik nog heb is dat de SNS mij geen hypotheek verstrekt voor mijn woning in Duitsland.
Groet,Ben 🆒

Bedankt voor het delen van je bevindingen, Ben. Is het dan geen tijd om terug te verhuizen naar Nederland 😉?
Ps2 Het laatste zinnetje is wel een heel grote dooddoener, van het type "voorzorg in de kleine lettertjes", "kijk, we hebben gezegd dat het kan afwijken!". Waar kan men de SNS met deze checker wel aan houden?

Hi Ben,

Het is natuurlijk niet bedoeld als dooddoener of om ons in te dekken. Zoals Tibor aangeeft, kunnen persoonlijke wensen de uitkomst van de RenteChecker veranderen. Naast de voorbeelden die Tibor noemt, kunnen zelfs wisselende notaris- en taxatiekosten de cijfers beïnvloeden. De RenteChecker geeft een goede indicatie of oversluiten zinvol kan zijn; een adviseur gaat vervolgens in op je persoonlijke wensen.

Bedankt voor het delen van je bevindingen, Ben. Is het dan geen tijd om terug te verhuizen naar Nederland 😉?

Mijn vrouw heeft het er af en toe wel over, maar wie weet. We wonen wel erg "dorps" (750 inwoners), er is dus "niets" binnen korte afstand. Indien bijv. de mobiliteit wat minder wordt, komt NL mogelijk weer om de hoek kijken.
Groet,
ben 🆒

Het is natuurlijk niet bedoeld als dooddoener of om ons in te dekken. Zoals Tibor aangeeft, kunnen persoonlijke wensen de uitkomst van de RenteChecker veranderen. Naast de voorbeelden die Tibor noemt, kunnen zelfs wisselende notaris- en taxatiekosten de cijfers beïnvloeden. De RenteChecker geeft een goede indicatie of oversluiten zinvol kan zijn; een adviseur gaat vervolgens in op je persoonlijke wensen.

Mijn stelling is dat deze "RenteChecker" (is dat trouwens wel een NL woord?) nauwelijks iets zegt. Zoals al eerder door mij aangegeven, zal iedereen met een iets langer lopende hypotheek, (waarschijnlijk) minder rente gaan betalen. Alle variabelen bepalen eigenlijk het resultaat en daarvoor moet je dus naar een adviseur (of naar Erik?).
Dus ....
(vind ik dat deze "Checker" wel erg prominent wordt gepresenteerd). :S
Groet,
Ben 🆒
Reputatie 3
Badge +1
Ook bij mij gaan de maandlasten volgens de rentemeter flink omlaag, maar de hypotheek wordt wel met ruim een ton verhoogd naar ruim 400.000 euro om de boete te financieren (mijn rente heb ik destijds 20 jaar vast gezet). Daarnaast heb ik nu een spaarhypotheek die aan het einde van de rit is afgelost, terwijl ik met deze nieuwe constructie aan het einde van de rit slechts de helft van de nieuwe lening heb afgelost, dus zit ik met een restschuld van 200.000 waarover ik de rente niet meer kan aftrekken. Uiteraard komt mijn spaarbedrag uit mijn spaarhypotheek wel voortijdig vrij, maar daar moet ik dan wel met terugwerkende kracht belasting over betalen. Daardoor zal er netto minder restschuld over blijven (mijn inschatting: 175.000 euro)

Kortom: in geval van een (bank)spaarhypotheek is deze RenteChecker inderdaad onbruikbaar (staat gelukkig wel vermeld in de tekst)
@Tibor
Ik kon de fout vanavond niet reproduceren.
Overigens is dat een regelmatig terugkerend probleem: pagina's die fout gaan de eerste keer (regelmatig terugkerend: Beveiligde verbinding niet tot stand gkomen) of snel schter elkaar wisselende pagina's, zodat ik mijn gebruikersnaam intik, maar vervolgens zie dat mijn wachtwoord op het veld gebruikersnaam staat - na het cookiesgedoe komen er namelijk twee of drie inlogschermen, en ik moet echt tot de laatste wachten...

De rentechecker gaf een stijging van 30 % in maandlasten (van 220 naar 287 euro). Dan heb ik wel 50 % aflossingsvrij, nu 100 %
Ha Stefan, je hebt blijkbaar een hele mooie rente van rond de 6% op je hypotheek. Jou boete vind ik wel laag in verhouding met de mijne.

Ik heb even een test gedaan met twee hypotheken: 100,000 en 300,000 groot en een rentevaste periode van 10 en 20 jaar. Je kunt dan makkelijk de SNS de boete laten uitrekenen. Dit gaat meestal op basis van gederfde rente inkomsten. Het opvallende is dat de gebruikte 10 en 20 jaars reken rente hoger komt te liggen naarmate de het hypotheek bedrag stijgt. Een indicatie van de boete kun je bepalen met: hypotheek * (huidige-rente - reken-rente) * jaren.

In het onderstaande overzicht komen de cursieve getallen uit de checker, de vette getallen zijn op basis van de lage reken-rentes (reken-rente heeft kopje 'Basis rente boete'). De reken-rentes die bij de hypotheek van 100,000 horen kom je ongeveer ook tegen in de overzichten van de rentes van de SNS. Daarom heb ik die als uitgangspunt genomen.Wat opvalt is dat er een correctie van de reken-rente plaats vind, zodat het antwoord uit de checker nog steeds uitnodigd om contact op te nemen met de SNS. Het is blijkbaar een echt marketing instrument. Dit wordt ook duidelijk als je naar het 'advies' kijkt bij de laatste twee situaties of als je getallen invult waarbij de checker niet in de buurt komt van je huidige situatie (je hebt dan al een fijne hypotheek tegen 1.5% rente). Je krijgt dan de melding: "De bedragen hierboven zijn een schatting. In het echt kan het gunstiger voor je uitpakken. Wil je precies weten wat oversluiten je oplevert? Een SNS Adviseur rekent het graag voor je uit. Het 1e oriëntatiegesprek is altijd gratis.". Ik heb ook checkers gezien de gewoon zeggen: wij kunnen waarschijnlijk niets voor je beteken, maar je mag altijd komen praten.

In een eerder antwoord schreef Dennis "We hebben de RenteChecker gemaakt om consumenten met een hypotheek een snelle indicatie te geven of ze niet teveel hypotheekrente betalen.". Dat klopt redelijk. Het had nog sneller gekund: 1 vraag was genoeg geweest: "Is je bruto-maand bedrag hoger dan 3.5% van je hypotheek moet je zeker komen praten", want bij elke manier van invullen van een bruto-maand bedrag vanaf de 3.5% zal je goedkoper uit kunnen zijn bij de SNS volgens de checker. (vanaf 3.9% voor hogere hypotheken). Maar zo'n benadering geeft de consument geen onderbouwd gevoel.

Het leuke voor bestaande SNS klanten is dat zij hier hun boete kunnen laten berekenen. In de tool staat n.l. dat de boete volgens SNS methoden berekend wordt. Dit is vooral gunstig voor mensen met een hoge hypotheek die iets anders willen.

Misschien heb ik het wel mis m.b.t. het berekenen van de boete(rente). Dan hoor ik het graag.

P.S.
Er staat in deze discussie nog een andere vraag/suggestie van mij open...

Reageer