SNS

SNS Bank N.V. gaat verder als de Volksbank

  • 27 september 2016
  • 59 Reacties
  • 33558 Keer bekeken

  • Oud Moderator
  • 903 reacties
De naam van SNS Bank N.V. wijzigt per 1 januari 2017 in de Volksbank N.V. (de Volksbank). De vier merken, ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS, behouden hun eigen naam en klanten blijven bij deze merken bankieren.

De naamswijziging accentueert de koers die de bank heeft ingezet richting het zijn van een maatschappelijke, mensgerichte en duurzame bank. Een stabiele bank die eenvoudige, nuttige en betaalbare diensten verleent en haar verantwoordelijkheid neemt. Een familie van onderscheidende bankmerken waar iedereen zich thuis voelt. Met één gemeenschappelijke missie: bankieren met de menselijke maat.

Gedeelde waarde


De Volksbank werkt op een moderne en toekomstbestendige manier aan het veranderen van de bank. Het traditionele productgedreven bankmodel wordt omgedraaid naar een model dat vanuit klantbehoeften is georganiseerd. De bank heeft als ambitie het optimaliseren van gedeelde waarde door het leveren van nut voor de klant, het nemen van verantwoordelijkheid voor de maatschappij, het zorgen voor zingeving voor medewerkers en het behalen van rendement voor de aandeelhouder.

Eén bankvergunning


De vier merken zullen straks verder gaan onder de bankvergunning van de Volksbank N.V. Hiermee komen de aparte bankvergunningen van ASN Bank N.V. en RegioBank N.V. per 31 december 2016 te vervallen. Door verder te gaan onder één bankvergunning wordt de bedrijfsvoering van de Volksbank N.V. eenvoudiger en efficiënter. Klanten van de merken zullen persoonlijk worden geïnformeerd over de wijziging.

De Volksbank N.V. wordt een 100% dochtermaatschappij van de Volksholding B.V. (momenteel SNS Holding B.V.). Deze holding is een directe deelneming van NLFI, die hier tegenover certificaten van aandelen heeft uitgegeven aan de Nederlandse Staat.

“De naamsverandering in de Volksbank markeert het begin van een nieuwe periode in de bijna 200-jarige geschiedenis van onze bank. Onder de naam van de Volksbank zelf zullen geen commerciële activiteiten worden ondernomen maar de nieuwe naam onderstreept de gemeenschappelijke missie van onze bankmerken ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS: bankieren met de menselijke maat”, aldus Maurice Oostendorp, directievoorzitter van de Volksbank.

Maurice Oostendorp vertelt meer over de Volksbank in zijn eerste blog op de community.


59 reacties

Ziet er veelbelovend uit, maar Volksbank... Ik vind de naam nog een beetje raar, niet heel modern op het eerste gezicht. Kwestie van wennen denk ik
Goed nieuws! ik denk dat veel klanten blij zijn met dit initiatief. De vraag blijft open hoe lang de staat enige of grootaandeelhouder blijft van NLFI. Even afwachten wat Maurice Oostendorp gaat bloggen...
Goed nieuws! ik denk dat veel klanten blij zijn met dit initiatief. De vraag blijft open hoe lang de staat enige of grootaandeelhouder blijft van NLFI. Even afwachten wat Maurice Oostendorp gaat bloggen...

Dat is inderdaad nog even afwachten....
De blog van Maurice over de Volksbank lees je hier: https://nieuwsblog.snsbank.nl/whats-a-name-verder-onder-de-naam-de-volksbank-669
Reputatie 2
Wij hebben voor de naam van de Volksbank gekozen omdat die uiting geeft aan wat wij vandaag en morgen willen zijn. Of beter gezegd, een familienaam die past bij de maatschappelijke rol die wij als bank, als familie van vier merken, willen vervullen. Een bank voor iedereen.

Het tweede uitgangspunt is het omdraaien van het bankmodel. Als wij het contact met onze klanten zo gaan inrichten dat wij beginnen bij hun behoeftes dan horen daar concrete doelen en beloftes bij.


Ik heb hierboven twee zinsneden uit de blog van Maurice Oostendorp geciteerd die me erg aanspreken. Een bank die uitgaat van de behoeften van de klant. En zou de naam Volksbank ook al een hint zijn in de richting van een nutsbank over afzienbare tijd? Een tijdje geleden heb ik daarvoor gepleit. Ik hoop nog steeds dat dat NORMAAL wordt!
Warempel.

Toen ik ongeveer een jaar geleden overstapte, was dat al exact om deze reden. Het voelt bijna alsof ik de naam bedacht heb: Op de enquete-vraag 'waarom SNS' zei ik toen: Omdat SNS in potentie onze nieuwe Volksbank kan zijn.

Ik ben wel benieuwd hoe straks de serieuze hobbels genomen gaan worden. We hebben als consument nog geen idee van de werkelijke prijs van de geleverde diensten. Hoeveel kost een betaalrekening met een beetje rente voor de bank? Of levert dat nog iets op? Wat is de waarde van een digipas? wat kost het beveiligen van een app per geinstalleerde gebruiker? Worden deze bijna gratis diensten nog steeds terugverdiend in rente op andere producten?

Het was toevallig deze week weer eens in de actualiteit: In vrijwel alle buitenlanden betalen mensen in de orde van 500 euro per jaar voor een gewoon betaalpakket. Hoeveel Nederlandse consumenten zijn daar al klaar voor?
Warempel.

Toen ik ongeveer een jaar geleden overstapte, was dat al exact om deze reden. Het voelt bijna alsof ik de naam bedacht heb: Op de enquete-vraag 'waarom SNS' zei ik toen: Omdat SNS in potentie onze nieuwe Volksbank kan zijn.

Ik ben wel benieuwd hoe straks de serieuze hobbels genomen gaan worden. We hebben als consument nog geen idee van de werkelijke prijs van de geleverde diensten. Hoeveel kost een betaalrekening met een beetje rente voor de bank? Of levert dat nog iets op? Wat is de waarde van een digipas? wat kost het beveiligen van een app per geinstalleerde gebruiker? Worden deze bijna gratis diensten nog steeds terugverdiend in rente op andere producten?
...


Het is niet zo dat er een nieuwe bank ontstaat die zelf diensten gaat aanbieden. De merken van de Volksbank (ASN Bank, SNS, Regiobank, BLG wonen) zullen onder hun eigen naam hun diensten blijven aanbieden. In die zin verandert er dus niet zo veel.

"Onder de naam van de Volksbank zelf zullen geen commerciële activiteiten worden ondernomen maar de nieuwe naam onderstreept de gemeenschappelijke missie van onze bankmerken ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS"
Ook het Bonairiaanse volk zal blij zijn als er een eigen volksbank komt!
Goedemiddag Fryskenfry,

Welkom op de community en leuk dat je gelijk een mooie reactie plaatst. Ik laat de beantwoording van je vragen graag over aan andere leden. Vanuit mijn kant wil ik je graag wijzen op 2 leuke topics. Als je het leuk vindt om jezelf voor te stellen aan de andere leden, dan kun je dat doen in de Koffiekamer. In het topic ‘Welkom op de community’ kun je alles over de gebruiken van de community lezen.
Hoi Mdiverta,

Welkom terug op de community. Ik heb je bericht verplaatst naar het bestaande topic over de Volksbank. Er zijn geen plannen om SNS Winkels te openen op Bonaire. Doelde je daarop?
Jammer! Ook inwoners van Bonaire horen bij het Nederlandse volk!!!
Mooi behoefte van de klanten??
Betekend dit dat wij weer zoals vanouds contant geld kunnen storten via de bank???
Of is blijft normaal dat je je geld in een envelop via de post moet opsturen??
Badge
"Volksbank" uit de mond van een grootverdiener als Maurice O. heeft wat mij betreft weinig betekenis. Een rookgordijn, binnenkort waarschijnlijk weer een (spaar-)renteverlaging. Leve de ECB en de graaiers te Brussel, weg met het volk!
Zojuist heb ik een uitgebreide reactie gegeven op de blog van Maurice Oostendorp.
Ik wil niet te veel in herhaling treden, maar het uitgangspunt "bankieren met een menselijke maat" is een herkenbaar standpunt wat nu door de moederorganisatie breed wordt weggezet over alle merken, maar eigenlijk al speelt en leeft bij de individuele merken.
Binnen de klantenraad komen de menselijke thema's regelmatig aanbod en steeds vaker merken we / merk ik dat er meer van uit de klant en maatschappij wordt gedacht bij SNS dan je als klant eigenlijk verwacht. Dit heb ik niet alleen gisteren, maar de afgelopen 2 jaar ook zo ervaren met de gesprekken die ik met de "normale" medewerkers had in verschillende situaties.

Dit wil beslist niet zeggen dat er geen werk aan de winkel, ehh bank, is en dat er niet nog meer te verbeteren valt. Door het vastleggen van deze uitgangspunten, wordt het traject wat is ingezet wel bestendiger en toekomstgerichter voor alle merken.

Wellicht dat de invloed van de klant, middels klantenraad, community, maar ook in het individuele contact met de bank, groter of in ieder geval anders wordt. De tijd zal het leren. Ik blijf het in ieder geval (meer dan) kritisch volgen en de bank van mijn input/mening voorzien, wetende dat niet alle verlanglijstjes vervuld kunnen worden, helaas.....

Ik zeg: SNS / Volksbank kom maar op met de uitwerkingen!
Beste allemaal.

Is dat niet een bekende naam uit het Germaanse gebeuren, de ""Volksbank""?

Tja, het is maar hoe je het ziet.

Maar was er nou echt niemand die een normale naam had kunnen bedenken?

(b.v. Algemene Bank voor iedereen, of .... als je wat langer nadenkt)

dutch1
Hi!
Kan zelf ook nog wat moeilijk wennen aan de naam. Hij voelt nog een beetje te ouderwets/niet modern/geiten-wollen-sokkerig 😉

Los daarvan: nu de splitsing van de banklicentie niet meer is per 01-01-2017, en alle "merken" nu echt labels zijn geworden (ASN is dan geen aparte juridische entitieit meer), is er wel wat meer zorg over de onafhankelijkheid en de MVO waarden van ASN. Hoewel er natuurlijk zal worden geantwoord dat dit in stand blijft, kan dat meer spanningen/uitdagingen opleveren als de scheiding niet zo strikt is als voorheen.

In de brief van ASN staat: "De Volksbank gaat het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank overnemen. Ook hanteert de bank (...) de doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te bankieren". Ik denk dat het belangrijk is dat de Volksbank ook echt concreet gaat laten zien dat dit serieus en voortvarend wordt aangepakt. Dat de invloed van de werkwijzen van ASN er echt is en dat feitelijk heel de Volksbank nu een soort ASN is geworden.
Het risico wat ik zie is dat als dit onvoldoende gebeurt, of er is een schijn van dat er concessies worden gedaan, klanten gaan overstappen naar bijv. Triodos... Dat zou jammer zijn, toch?

Ik ben benieuwd hoe dit zal uitwerken!

(PS: betekent dit overigens ook dat ASN (op den duur) naar Utrecht gaat verhuizen, of blijven zij in Den Haag?)
De naam Volksbank, denk je eerder aan de Volksbank in Duitsland of de Volkskredietbank.
De naam Volksbank klinkt zo Duits uit de Nazi tijdperk, jakkes.

Betere naam zou kunnen zijn:

** Bank der Nederlandse Provinciën **

De Nederlandse burger moet zich veilig kunnen voelen binnen de bank.
Ze moeten verliefd worden op hun bank.
Badge
What's in a name?
@deboerbeuseker

Zo denk ik er dus ook over.

dutch1
Dat de naam Volksbank niet meer wordt veranderd, is eigenlijk wel logisch.

Heeft de bank cliënten groep, daar invloed in gehad in deze naam?
Kan me daar iets bij voorstellen.
Echter voor zover bekend is dit geen idee van de forumleden.
Zal wel iemand zijn met een onbenullige vorm van bedenken.
Niemand zou deze naam kiezen vanwege de vele gevoeligheden die worden opgeroepen bij deze naam.

En waarom neit gewoon Voor leen bank./ of iedereen investeert / enz.
Kortom als je wat brainstormt dan kom je een heel eind.

dutch1
Maar zo gaat het altijd. Er moet een naam worden bedacht voor een torenflat. Dan komen de mooiste namen naar voren. Maar als de namen vaker genoemd worden, wordt die gekozen.
De hoogbouw staat in de Mgr. van Gilsstraat en de naam wordt: Van Gilsflat. Wat een fantasie volle naam.
Dan had men rond 1800 - 1900 meer fantasie om een drinkgelegenheid of een Zaansche molen een naam te geven. Of ten tijden van Napoleon een Familienaam aan te nemen.
Quote van eRik19 :
"eRik19 schreef:

Goed nieuws! ik denk dat veel klanten blij zijn met dit initiatief. De vraag blijft open hoe lang de staat enige of grootaandeelhouder blijft van NLFI. Even afwachten wat Maurice Oostendorp gaat bloggen..."
Ik ben benieuwd of en hoe de nieuwe certificaten van de aandelen ook aan het "Volk" verkocht zullen gaan worden , zodat er voor de Volksbank een breed gedragen steun en draagvlak ontstaat in Nederland. Dat zou ook heel goed zijn voor het imago van de hele banksector.
Groet ,
Axasjaak
Ziet er veelbelovend uit, maar Volksbank... Ik vind de naam nog een beetje raar, niet heel modern op het eerste gezicht. Kwestie van wennen denk ik

wij zijn bij het komen tot de nieuwe familienaam niet over één nacht ijs gegaan; uit alle onderzoeken bleek dat de naam "de Volksbank" met kop en schouders uitstak boven alle alternatieven; uiteindelijk hebben we deze onderzoeksresultaten zwaar meegewogen en overtuigd voor de Volksbank gekozen; maurice oostendorp
Goed nieuws! ik denk dat veel klanten blij zijn met dit initiatief. De vraag blijft open hoe lang de staat enige of grootaandeelhouder blijft van NLFI. Even afwachten wat Maurice Oostendorp gaat bloggen...

de Staat zal naar verwachting altijd de enige belanghebbende zijn van de Stichting NLFI; ik versta de vraag zo dat het de vraag is hoe lang NLFI de enig aandeelhouder van SNS Bank NV zal blijven; dat weten wij op dit moment ook niet; voorlopig is de beslissing over onze toekomst doorgeschoven naar de volgende regering en hebben wij een termijn van 2 a 3 jaar gekregen om ons strategisch plan uit te voeren; maurice oostendorp

Reageer