SNS

Verdwijnt contant geld in de toekomst?

  • 28 september 2010
  • 26 Reacties
  • 19858 Keer bekeken

Denk jij dat contant geld in de toekomst helemaal gaat verdwijnen? Wat zijn volgens jou de voordelen en nadelen?Onlangs is er een peiling op deze community gehouden die inging op de vraag hoe jij voor dingen betaalt: met pinpas of met contant geld. 29% van de communityleden betaalt zoveel mogelijk met contant geld. Voor meer info zie hier!

26 reacties

Reputatie 4
Badge +1
Ik mag toch hopen van niet! Contant geld is imho erg belangrijk. Met name voor privacy maar zijn ook zat omstandigheden waar contact geld gewoon handiger is. Dat ik meestal pin betekent niet dat ik niet verwacht dat ik overal ook met contanten terecht kan.

Dat contanten misschien onveiliger zijn betekent niet dat ze het maar moeten afschaffen. Daarnaast is NL misschien een PIN land met een hoge PIN-dichtheid maar dat is in een hoop andere landen wel anders.
29% op basis van 5 stemmen......

Ik denk dat wanneer digitaal geld dezelfde liquiditeit/verhandelbaarheid van contant geld heeft, tieners/jongeren met gemak contant geld 'afschaffen'.

Wanneer aan deze voorwaarde niet wordt voldaan, zal dit voorlopig niet vrijwillig gebeuren.

Van mij wordt het liever vandaag dan morgen afgeschaft mits aan bovenstaande wordt voldaan.
Dank jullie wel voor jullie reacties. Persoonlijk vind ik contant geld af en toe wel handig. Als ik altijd alles maar pin/credit card gebruik, houdt ik minder goed bij wat ik uitgeef en wat ik over heb in mijn portemonnee.

Emar10, kun je toelichten waarom je graag wilt dat het zo snel mogelijk wordt afgeschaft?

Liz
Contant geld zal in de toekomst zeker wel eens helemaal verdwijnen. Maar dan op z'n vroegst in de 22ste eeuw.

Maar ik vind het nog altijd fijn om papiergeld in mijn beurs te hebben. Dan weet ik tenminste wat ik heb. En het voelt nog altijd lekker aan om papiergeld vast te kunnen houden.
Contant geld is vies en duur. Laat vanuit de bank maar eens zien hoeveel geld SNS kwijt is aan de handeling (versturen, vervangen, inventariseren, distribueren etc. etc.) Ik denk dat we ons 3 keer in de rondte schrikken en graag met PIN / Chip betalen. Privacy vind ik zelf een kul-argument. Als je dingen betaalt die absoluut door niemand gevolgd zouden mogen worden, moet je je eens goed achter de oren krabben of dat allemaal wel koosjer is. Verder voorziet de WPR prima in privacybescherming..

Zo min mogelijk contanten, wat mij betreft.
Reputatie 4
Badge +1
god, wat een naieve reactie. Met alle respect, maar privacy is erg belangrijk. Ik kan zelf tig situaties verzinnen waarin ik liever niet pin. Het argument "ik heb toch niets te verbergen" is pas flauwekul. Iedereen heeft wel wat te verbergen.

Daarnaast is privacy ook erg belangrijk om burgers te beschermen tegen een totalitaire staat (1984 anyone?) alsook tegen elkaar. Daar hebben geleerden vroeger goed over nagedacht, lees bijv. om te beginnen http://nl.wikipedia.org/wiki/Privacy. De Engelse wiki is nog wat uitgebreider...
Dank voor jullie reacties.

Het enige probleem wat ik met pinnen vaak heb is de bescherming van mij geld... Je hoort tegenwoordig zo vaak van die skim-activiteiten.

Er is een nieuwe Nederlandse website gelanceerd die hier ook over gaat: www.veiligbankieren.nl

Of zie het nieuwsbericht hierover op deze community: Als je weet hoe ze opereren...
In veel gevallen is electronisch betalen nog geen alternatief voor contant geld. Bij kleine betalingen, maar ook op markten, (ruil-)beurzen, etc. kun je vaak alleen maar contant betalen. Dit zal nog lang zo blijven, want voor de hobbyist die nu en dan z'n creaties op een markt/beurs verkoopt is het hebben van een (mobiel) pin-automaat onbetaalbaar. Op het moment zijn hiervoor nog geen goede alternatieven.

Daarnaast is er inderdaad het aspect van de privacy. En hoewel een groot deel van de bevolking het motto 'ik heb niets te verbergen' draagt, is privacy van essentieel belang voor de democratische rechtsstaat. Al je betalingen worden tegenwoordig bijgehouden, en je hebt geen flauw idee wie daar allemaal inzage in heeft. Alle europese inlichtingen- en veiligheidsdiensten waarschijnlijk, maar ook de Amerikaanse diensten hebben onbeperkt inzage. SCHANDALIG! Alleen al hierom mag contant geld nooit worden afgeschaft.

Terzijde, ik vind het erg jammer dat de banken niet in actie zijn gekomen om de belangen van hun klanten te beschermen en zich niet (al dan niet gezamenlijk) hebben uitgesproken TEGEN de inzage door veiligheidsdiensten en vooral TEGEN de inzage door Amerika. Een gemiste kans.

Mijn internetprovider komt wel op voor de privacy van haar klanten, in woord en daad, maar ook door het steunen van organisaties op dat vlak. Mijn bank beheert echter ook zeer persoonlijke gegevens, en zou als een goed beheerder dus ook moeten opkomen voor de privacy van haar klanten.

Hoe staat de SNS-bank hierin? Heeft de SNS (morele) bezwaren tegen de uitwisseling van de betaalgegevens van haar klanten?
Hoi Imzadi,

Dank voor je uitgebreide reactie. Vwb de inzage in prive-gegevens door overheden, vraag ik me af hoe banken (en velen andere instellingen) dat tegen kunnen houden. Maar, ik heb je reactie doorgestuurd en zal het antwoord hier plaatsen.

Groet Liz
Tegenhouden kunnen banken dat (waarschijnlijk) niet, want het is ondertussen (helaas) per wet geregeld.

Maar op het moment dat er werd gesproken over het invoeren van dergelijke wetten, en ook toen er werd gesproken of en hoe Amerika inzage zou krijgen in onze betaalgegevens, heb ik de banken in de hele discussie niet gehoord. Hebben de banken hierin geen mening? Hebben de banken niet de taak op te komen voor de belangen, DUS de privacy van haar klanten? Waarom hebben de banken, waaronder de SNS, zich dan niet geuit in de discussie?
Imzadi, dank voor je toelichting. Als ik meer weet, zal ik het hier vermelden.

Liz
Wat mij betreft zoveel mogelijk contant geld. Je hebt dan iets echte inhanden en bovendien: je kunt het invoeren op de site www.eurobilltracker.eu
Toch eventjes die moraalridders met hun privacy argumenten...Alle europese inlichtingen- en veiligheidsdiensten waarschijnlijk, maar ook de Amerikaanse diensten hebben onbeperkt inzage. SCHANDALIG!


En Sanne ook...
Iedereen heeft wel wat te verbergen.
Wanneer was de laatste keer dat je een betaling hebt gedaan die niet door de veiligheidsdiensten gezien zou mogen worden? En wanneer deed een familielid van je dat voor het laatst?? Daarnaast; denk jij nou echt dat als je die kilograp plutonium niet afrekent met pin, maar met cash, dat de staat daar dan niet achterkomt?

Natuurlijk is cash soms handig. Om de schoonmaakster te betalen, voor de krantenjongen met kerst, etc. etc. maar bij de Albert Heijn, de Blokker en de Ikea kunnen wat mij betreft alle cash kassa's de sloot in. MITS we de besparing direct terugzien in de prijs van de producten.. uiteraard./Edit : Ik vraag me trouwens af waar het geld verdiend wordt aan cash.. de drukker is van de staat en betalen we dus zelf. Het vernietigen en veel van het vervoer waarschijnlijk ook. De banken doen wat handeling, maar dat zal niet veel zijn. ... hoe zit dat? Hoeveel wordt er aan een euro cash verdiend en door wie?...
Reputatie 4
Badge +1
het erom om een glijdende schaal te voorkomen

als iets beschikbaar is, kan je er op wachten dat het misbruikt gaat worden.

Denk aan de beroemde quote:

Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety. (Benjamin Franklin)


Als je 1984 niet gelezen hebt, lees dan tenminste de wiki die ik linkte.

QUOTE

Daarnaast is privacy ook erg belangrijk om burgers te beschermen tegen een totalitaire staat (1984 anyone?) alsook tegen elkaar. Daar hebben geleerden vroeger goed over nagedacht, lees bijv. om te beginnen http://nl.wikipedia.org/wiki/Privacy . De Engelse wiki is nog wat uitgebreider...

UNQUOTE
Dank Sanne en kkoenen voor jullie interessante gedachten/vragen.

Totalitaire staat/liberty, etc. - gaat dat niet wat ver;)

Liz
Even een reactie op de vraag van KKoenen over hoe/wie er geld verdiend aan cash...

Tja, enerzijds de banken zelf. De meeste banken rekenen geld om geld in te nemen (in ieder geval voor zakelijke klanten). Het kost ze ook veel geld; we moeten geld 'bestellen' bij de DNB, en dat kost vooral transportkosten. Geld dat ingeleverd wordt (ook bij SNS, al gaat het via TNT, uiteindelijk komt het bij een SNS 'geldpakhuis' terecht) moet gechecked worden voor valse briefjes, briefjes die niet meer goed zijn (gescheurd etc.) en zo, voordat ze 'gerecycled' worden en weer in een geldautomaat gestopt worden. Ook dat hele circus kost geld. Per saldo kost het meer dan het oplevert.

Die geldautomaten is ook een verhaal apart. Als je geld uit de muur trekt bij een automaat van zeg de ABN en je hebt een rekening bij SNS, dan moet SNS aan de ABN betalen voor dit 'gastgebruik'. Hier zit dus een hele verrekeningssytematiek achter.

Uiteindelijk wordt het meeste geld verdiend met geld door de transporteurs, denk aan Brinks, G4S en dat soort bedrijven. Ik weet de actuele tarieven niet meer, maar een 'geld ritje' kost toch al snel enkele honderden euro's. Ik heb in het verleden voor de een retailketen zaken doorgerekend, en als je dan kijkt dat er per filiaal ??n a twee keer per dag geld weggehaald wordt (om gevaar van overvallen en zo te beperken), dan kostte dat destijds gemiddeld zo'n 250 euro per filiaal per dag. Deze keten had toen rond de 300 winkels die 6 dagen in de week open waren, dan loopt dat al snel in de papieren.

Als je onder aan de streep kijkt naar de kosten in het hele systeem, is cash de duurste vorm van betalen.

Als je er echt meer over wilt weten, dan zijn er nog wel wat rapporten te vinden hierover op de site van Aequens, het bedrijf die het hele pinnen, chippen en ander betalingsverkeer faciliteert.
VERGEET NOOIT!.CONTANT GELD VERDWIJNT NOOIT.
Dank RobertE voor je bericht. Duidelijke uiteenzetting. Zou het nog steeds grappig vinden te zien wat een euro nou eigenlijk kost / wat eraan verdiend wordt (van het moment dat ie ontworpen wordt tot het moment dat ie vernietigd wordt). Niet noodzakelijk, slechts grappig.Inderdaad, de duurste vorm van betalen.
Denk jij dat contant geld in de toekomst helemaal gaat verdwijnen? Wat zijn volgens jou de voordelen en nadelen?Onlangs is er een peiling op deze community gehouden die inging op de vraag hoe jij voor dingen betaalt: met pinpas of met contant geld. 29% van de communityleden betaalt zoveel mogelijk met contant geld. Voor meer info zie hier!


nou lekker fantaseren.Toekomstbeeld.Je kunt alleen afrekenen bij de kassa in de supermarkt als je irisscan en je vingerafdruk van je rechterhand gescand zijn.Ik denk dit land een van de eerste zal zijn waar dergelijke systemen worden in gevoerd.
Even een reactie op de vraag van KKoenen over hoe/wie er geld verdiend aan cash...

Tja, enerzijds de banken zelf. De meeste banken rekenen geld om geld in te nemen (in ieder geval voor zakelijke klanten). Het kost ze ook veel geld; we moeten geld 'bestellen' bij de DNB, en dat kost vooral transportkosten. Geld dat ingeleverd wordt (ook bij SNS, al gaat het via TNT, uiteindelijk komt het bij een SNS 'geldpakhuis' terecht) moet gechecked worden voor valse briefjes, briefjes die niet meer goed zijn (gescheurd etc.) en zo, voordat ze 'gerecycled' worden en weer in een geldautomaat gestopt worden. Ook dat hele circus kost geld. Per saldo kost het meer dan het oplevert.

Die geldautomaten is ook een verhaal apart. Als je geld uit de muur trekt bij een automaat van zeg de ABN en je hebt een rekening bij SNS, dan moet SNS aan de ABN betalen voor dit 'gastgebruik'. Hier zit dus een hele verrekeningssytematiek achter.

Uiteindelijk wordt het meeste geld verdiend met geld door de transporteurs, denk aan Brinks, G4S en dat soort bedrijven. Ik weet de actuele tarieven niet meer, maar een 'geld ritje' kost toch al snel enkele honderden euro's. Ik heb in het verleden voor de een retailketen zaken doorgerekend, en als je dan kijkt dat er per filiaal ??n a twee keer per dag geld weggehaald wordt (om gevaar van overvallen en zo te beperken), dan kostte dat destijds gemiddeld zo'n 250 euro per filiaal per dag. Deze keten had toen rond de 300 winkels die 6 dagen in de week open waren, dan loopt dat al snel in de papieren.

Als je onder aan de streep kijkt naar de kosten in het hele systeem, is cash de duurste vorm van betalen.

Als je er echt meer over wilt weten, dan zijn er nog wel wat rapporten te vinden hierover op de site van Aequens, het bedrijf die het hele pinnen, chippen en ander betalingsverkeer faciliteert.

Er is 1 nadeel van digitaal geld. Welke waarde staat er tegenover?

Het zijn maar getallen in een bestand, op een computer. Een string van enkele bits wordt steeds aangevuld of verminderd, naarmate je er iets afhaalt of bijstort. Terwijl geld spontaan ontstaan is als universeel ruilmiddel. Handig, want aardappelen met je buurman ruilen gaat nog. Maar aardappelen ruilen na een reis van 3 dagen (we hebben het over paar honderd jaar terug) voor je bij je neef was, is wat onhandiger. En munten bederven niet. Eerst ruilen met munten, en toen mensen rijk begonnen te worden, werd er papieren geld uitgegeven. Zo kan je miljoenen bij je hebben, zonder dat je een breuk aan munten sjouwt.

Munten werden eerst geslagen uit metalen. Vroeger zelfs edelmetalen, zoals goud (gulden, oud Nederlands voor goud). Toen men papieren geld uitgaf, vertegenwoordigde de hoeveelheid papiergeld die in omloop is, het equivalent van de waarde in goud die bij de Staatsbank is opgeslagen.

Maar is dat nog steeds zo? Hack je computer, en met een druk op de computer ben je miljonair. Of soms hoef je niet te hacken, maar door een storing is opeens iedereen miljonair. Als we dan als een dolle zouden gaan pinnen is er papier tekort. Of als al die miljonairs (door een storing) als een dolle internet bestellingen gaan doen, verdienen de internetwinkels aan geld dat niet bestaat door die storing.

Er is dus een kans dat het digitale geld uiteindelijk niets waard wordt.

De uitvinder van de bitcoin heeft daar wel iets op bedacht. Door een berekening aan geldeenheden te koppelen (een algoritme) waarbij slechts 21 miljoen uitkomsten mogelijk zijn. Elke geldeenheid die aan die berekening voldoet, is waardevol. Frauderen wordt dus lastiger, als jij met geldeenheden aan komt zetten die niet kloppen aan het algoritme.

Het schijnt dat de banken hier ook naar kijken, voor het interbancaire verkeer.

Kortom, echt geld is inderdaad duur, maar wel beter voor fraude te behoeden dan digitaal geld. En waardevaster. Nu is het digitale geld op je rekening, nog gekoppeld aan echte waardevolle munten en papieren (alleen niet aan meer aan een goudvoorraad bij de Europese bank).
Met digitaal geld, moet men de waarde kunnen verzekeren en strenge maatregelen treffen om het vertrouwen in het digitale geld te behouden.

Kortom, zoals Cruijf zei, elke methode heeft zo zijn voor- en nadeel.
Reputatie 3
Badge +1
Munten werden eerst geslagen uit metalen. Vroeger zelfs edelmetalen, zoals goud (gulden, oud Nederlands voor goud). Toen men papieren geld uitgaf, vertegenwoordigde de hoeveelheid papiergeld die in omloop is, het equivalent van de waarde in goud die bij de Staatsbank is opgeslagen.

Helaas is cash geld net zo waardevol als digitaal geld. Immers is het al lang niet meer zo dat van papier geld het equivalent van waarde in goud bij de staatsbank ligt. Net als digitaal geld een getalletje in een computer bij de bank is, zo is papier geld een getalletje op papier. Natuurlijk zijn de computer en dat papier redelijk beveiligd tegen misbruik, maar ook daar zie ik in principe weinig verschil. Geldprinters kunnen momenteel bijna straffeloos draaien (de inflatie is zelfs te laag) en digitaal geld wordt door de ECB met miljarden tegelijk gecreëerd.

Het is inderdaad hoog tijd voor geld dat gebaseerd is op block chain technologie...
Ik kan echt niet zonder contant geld, ik ga heel vaak naar markten en beurzen waar je helemaal niet kunt pinnen, chippen, v-payen, etc en er zijn nog veel winkels (viskraam, snackbar, kringloopwinkel) waar je ook niet kunt pinnen. En hoe wil je je kinderen digitaal zakgeld geven, iedere week 1 euro overboeken, terwijl zij geen munten of kleine briefjes kunnen krijgen bij een pinautomaat? En hoe gaan ze die suikerspin betalen op de kermis? Collectanten aan de deur, krijgen die een pinautomaat ipv een collectebus?
Grote bedragen maak je natuurlijk over, zoals je huur of hypotheek, en grote aankopen in winkels, maar cash geld en giraal geld vullen elkaar prima aan, zoals het al decennia gaat. In Frankrijk kun je trouwens nog gewoon cheques uitgeven en innen, en dat werkt prima, terwijl het hier al heel lang niet meer kan.
Badge
Ik ben zo blij dat we hier niet meer met cheques kunnen betalen!
Heb je wel eens in een Franse supermarkt gestaan achter 3 mensen die met cheque betalen?
Normaal zijn de Fransen achter de kassa al traag, maar met cheques is het echt enorm traag.

On topic.
Ik denk dat contant betalen de komende decennia nog prima samen gaat met pinnen etc. Maar ik verwacht wel dat het op een gegeven moment verdwijnt als de technologie geavanceerder wordt.
En dan moet je inderdaad zakgeld overmaken naar je kind. Maar die kan dan wel makkelijk een suikerspin betalen met zijn bankpas/button/apparaatje/horloge/implantaat?
Geld dat alleen digitaal staat, en niet physiek moeten we niet willen.
Je bent dan altijd afhankelijk. Op het moment, met contant geld, kan je nog doen wat je wil.
Stel je werkt 30 jaar, en raakt vervolgens voor welke reden dan ook in de bijstand, dan toetsen ze je inkomen, stel je hebt 50,000 euro gespaard in die 30 jaar, krijg je geen bijstand tot dat je zowat alles hebt opgemaakt. Als je alles contant gespaard had, had je dit gehad zonder dat iemand het kan zien.

Het enige waarom internetbankieren bestaat, is zodat men kan zien waar jij je geld aan besteedt, hoeveel, wanneer, en aan wie. Zodat ze je kunnen naaien wanneer 't kan.

Doe mij maar contant, en anoniem geld.
Badge
Er zijn meer voorstanders dan tegenstanders van contant geld.
Dat stemt mij tamelijk tevreden.

Bijna drie kwart van Nederlanders wil contante betalingen behouden

Een ruime meerderheid van 71 procent van de Nederlanders wil dat het mogelijk blijft om contante betalingen te doen.

Dat blijkt donderdag uit een peiling die De Nederlandsche Bank (DNB) heeft uitgevoerd voor het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB).
In het MOB zijn organisaties zoals de Nederlandse Vereniging van Banken, de Consumentenbond en MKB-Nederland vertegenwoordigd.
Nederland gaat juist aan kop in de eurozone als het gaat om elektronische betalingen. Tussen 2010 en 2015 nam het aandeel contante betalingen af van 65 procent naar 49 procent. DNB verwacht dat met de huidige trend het aandeel zal dalen naar 40 procent in 2018.

Betaalpas
Maar het MOB adviseert om de mogelijkheid te blijven bieden voor contante betalingen. Het platform haalt aan dat sommige mensen nog geen betaalpas hebben of niet kunnen gebruiken. Verder zijn er ook situaties waarin consumenten een "gerechtvaardigd belang" hebben om anoniem te blijven.

In principe zijn verkopers vrij om zelf de betaalmogelijkheden te kiezen zolang dat duidelijk vooraf aan de klant wordt bekendgemaakt. Het MOB vindt het wel onredelijk als klanten gedwongen worden om elektronisch te betalen als er geen andere mogelijkheden zijn eenzelfde dienst of product af te nemen in de regio.
Bij deze zogeheten lokale monopolies gaat het vaak om diensten in de collectieve sector zoals het aanvragen van een paspoort. Benadrukt wordt dat gemeenten het juiste voorbeeld moeten geven.

Reageer