SNS

Een hypotheek zonder vast contract, kan dat?

  • 29 november 2017
  • 3 Reacties
  • 14069 Keer bekeken

Reputatie 3
Badge +1
Steeds meer mensen hebben een baan zonder vast contract. Hoe zit dat als je dan een huis wilt kopen? Kun je zonder vast contract wel een hypotheek krijgen? Financieel Adviseur Nick Vandijck legt uit hoe het zit.

Een hypotheek afsluiten als je geen vast contract hebt, is dat überhaupt mogelijk?
Nick: “Ja hoor, bij ons kan dat meestal gewoon. Er zijn wel wat voorwaarden waar je aan moet voldoen, maar het kan zeker.”

Aan wat voor voorwaarden moet je dan voldoen?
“We hebben dan een salarisstrook en een intentieverklaring nodig. Dat is onderdeel van een werkgeversverklaring. Met een intentieverklaring geeft je werkgever aan dat ie in ieder geval van plan is om je uiteindelijk een vast contract te geven.”

Waar is zo’n intentieverklaring voor nodig?

“Voor we je een hypotheek kunnen verstrekken, moeten we weten wat je inkomen is en of dit inkomen stabiel is. Het is tenslotte belangrijk dat je een hypotheek krijgt die je financieel kunt dragen. Bij een vast contract kunnen we er in principe vanuit gaan dat je een vast inkomen hebt. Bij een tijdelijk contract is dat lastiger. Een intentieverklaring helpt daarbij.”

En wat als je geen intentieverklaring krijgt
?
“Als je geen intentieverklaring krijgt, bijvoorbeeld omdat je op projectbasis werkt, wordt het wel wat lastiger. Maar ook dan zijn er mogelijkheden. We kijken dan naar je gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar. Bij zzp’ers doen we dit ook zo.”

Werkt het ook zo voor uitzendkrachten?
“Ja, ook als je in de uitzendbranche werkt, kijken we naar de laatste 3 jaar. En tegenwoordig kun je vaak ook een perspectiefverklaring bij je uitzendbureau aanvragen. Daarmee toon je aan dat je in een vergelijkbare branche een vergelijkbaar inkomen houdt. Nog niet alle uitzendbureaus en hypotheekverstrekkers doen mee aan de perspectiefverklaring, maar het is wel in ontwikkeling.”

Krijg je met een vast contract een hogere hypotheek?
“Nee, voor de hoogte van je hypotheek kijken we gewoon naar je inkomen.”

Tot slot: Heb je tips voor mensen die zonder vast contract een hypotheek willen aanvragen?
“Vraag je intentieverklaring op tijd aan. Bij sommige werkgevers is het zo geregeld, maar het kan ook zijn dat je er wat langer op moet wachten. Het kan daarom handig zijn om vóór je oriëntatiegesprek alvast te checken of je een intentieverklaring krijgt en hoe lang dat ongeveer duurt. Dan weet je alvast waar je aan toe bent.”

Meer weten over een hypotheek zonder vast contract? Kijk dan op https://www.snsbank.nl/particulier/hypotheken/hypotheek-zonder-vast-contract.html
Heb je ervaring of tips? Praat mee in de comments.

3 reacties

Reputatie 4
Badge +1
Mooie FAQ. Je moet toch wat met steeds minder vast werk en steeds meer flexers.

Betalen mensen zonder vast contract ook evenveel rente?
@Sanne Zo is het. Op deze manier spelen we in op maatschappelijke veranderingen en kunnen we een grotere groep mensen helpen met hun woonwensen. Je stelt een interessante vraag over de rente. Deze heb ik uitgezet bij een specialist: ik kom er op terug zodra ik meer weet.

Betalen mensen zonder vast contract ook evenveel rente?


De rente voor mensen zonder vast contract is gelijk aan de rente voor mensen met een vast contract als alle andere omstandigheden gelijk zijn. Met alle andere omstandigheden bedoel ik bijvoorbeeld de duur van de rentevaste periode, de waarde van de woning ten opzichte van de hypotheekschuld en het soort hypotheek.

Reageer