SNS

Energiezuinig wonen voor iedereen

  • 28 mei 2018
  • 12 Reacties
  • 12273 Keer bekeken

  • Oud community manager
  • 67 reacties
Meer wooncomfort, elke maand geld besparen en ook nog het milieu een handje helpen. Dat belooft SNS aan haar klanten. Maar waarom doet SNS dit? En hoe gaat dat in de praktijk? Welke initiatieven worden klanten aangeboden om hiermee aan de slag te gaan?

De vertrekpunten


In 2015 is door 195 landen een klimaatakkoord getekend in Parijs. Daarin bevestigt ook Nederland dat we de CO2 uitstoot willen verminderen. In lijn hiervan heeft onze directievoorzitter Maurice Oostendorp samen met 12 andere banken een klimaatstatement getekend. Hierin beloven we dat we ernaar streven om de verduurzaming van de Nederlandse woningvoorraad te versnellen. De Volksbank, waar SNS onderdeel van uit maakt, heeft dit door vertaald in een haar doelstellingen. Zo streven we naar een klimaatneutrale balans in 2030. Op de balans hebben we CO2-winst en CO2-verlies in kaart gebracht. Hierbij zien we dat onze hypothekenportefeuille verantwoordelijk is voor 82% van de CO2-uitstoot. Om deze reden hebben we besloten klanten te helpen de woning te verduurzamen en de CO2-uitstoot terug te dringen met 20%.

Energiezuinig wonen in de praktijk


Veel mensen willen energie besparen, maar weten vaak niet waar zij moeten beginnen. Omdat er veel verduurzamingsinitiatieven in de markt zijn, sluiten we zoveel mogelijk aan bij bestaande initiatieven.
Zo werkt SNS samen met Slimwoner. Dit is een initiatief van Natuur & Milieu. We sponsoren dit online platform omdat we graag verder kijken dan een hypotheek. Want besparen op maandlasten kan niet alleen door een lagere rente. Maar ook door het energieverbruik te verlagen. Dit doet Slimwoner:

• Geeft onafhankelijk advies over energie besparen.
• Neemt regelwerk uit handen.
• Heeft een goed netwerk van bedrijven die helpen met energie besparen. Duurzaam en tegen een goede prijs.

Ook onze adviseurs hebben we goed opgeleid en geïnformeerd over de diverse mogelijkheden om energiebesparende maatregelen door te voeren. Zij hebben een online training en webinar gevolgd en in de winkel vind je promotiemateriaal en een handig stappenplan om energiezuiniger te wonen. Daarnaast hebben we een aantal concrete acties voor onze klanten, zoals de mogelijkheid om voordelig zonnepanelen de kopen, huren of delen. Of in de winter het aanbod om je huis beter te isoleren. We prikkelen klanten regelmatig om na te denken over energiezuinig wonen.

Zelf aan de slag?


Doe de Woningtest op Slimwoner.nl In 5 minuten zie je welke energiebesparende maatregelen goed zijn voor je huis en wat je daarmee kunt besparen. Ook kun je vrijblijvend een offerte aanvragen.

Nieuwe ontwikkelingen


In het najaar introduceren we in de SNS Huisselectie de zogenaamde ‘groene hypotheek’ van ASN Bank. Hierbij ontvangen klanten rentekorting over de hele hypotheek als zij hun huis verduurzamen. Een duurzame verbouwing betalen kan onder andere met een Energiebespaarlening, door een extra hypotheek te nemen of met spaargeld. SNS onderzoekt nu de mogelijkheid om het SNS Energie Bespaarpakket te introduceren, dit is een totaalpakket waarmee we de klant volledig ontzorgen en helpen om zijn of haar huis energiezuinig te maken. De financiering kan naast spaargeld via een onderhandse verhoging van de hypotheek. Daarnaast zijn we bezig met een speciale duurzame lening, zodat klanten in de toekomst ook tegen een aantrekkelijk tarief geld kunnen lenen om het energiezuinig maken van hun huis te financieren.

12 reacties

Sinds wanneer promoten jullie één energie leverancier?

Als ik invul in de check dat ik alle maatregelen heb gedaan (dat lijstje is de feitelijke check), dan blijft het enige advies over: stap over op GreenChoice groene stroom. Terwijl ik bij een van de kleine (echte) groene leveranciers zit.

Wat ik mis is dat de check niet controleert dat ik ondanks alle maatregelen gekozen en toch astronomisch energie verbruik (5000 kWh en 4000 m3) er enkel het advies overblijft van de energie leverancier overstap. Er wordt geen waarschuwing gegeven om toch eens naar het verbruik te kijken met een 'expert' oid.

De terugverdientijden bij advies lijken realistisch, maar 5 jaar voor zonnepanelen, even doorklikken op zonnepanelen brengt je bij de aanbiedingen van Greenchoice...

Helaas weer een marketing stunt... (Hoeveel heeft de volksbank mee moeten betalen voor het logo om mee te mogen doen met deze GreenChoice website?)
Jammer. Met deze ervaring komt het vertrouwen in de rest ook onder druk te staan.Staan er ook verwijzingen naar platforms als ZonnepanelenDelen.nl?
Ik zou dat zelf kunnen nagaan, maar in de eerste vraag moet je direct persoonsgegevens leveren...
maar in de eerste vraag moet je direct persoonsgegevens leveren...
Je kunt natuurlijk elke geldige combinatie van postcode / huisnummer gebruiken, toch? Dat is niet zo heel persoonlijk. Ik denk dat ze op deze website een koppeling met kadaster of gemeente hebben (WOZ waarde database) omdat ze weten: energie label van een huis en welke standaard 'verbeteringen' er zijn (dak-, vloerisolatie en dubbelglas), maar zonnepanelen weer niet.
Da's waar, maar zo'n test kun je natuurlijk het best beoordelen als het om je eigen huis gaat. Dan kun je het realiteitsgehalte van de adviezen bekijken.
Bovendien kun je niet helemaal uitsluiten dat een vervolgrichting mede afhankelijk is van de testuitslag. Maar nu ken ik waarschijnlijk teveel intelligentie toe aan de test....
Badge +1
Goedemiddag,

Bedankt voor jullie reacties en begrijpelijke vragen, deze beantwoord ik hieronder stapsgewijs om het overzicht te behouden.

Sinds wanneer promoten jullie één energie leverancier?
De merken van de Volksbank zijn partner van Natuur & Milieu middels het platform Slimwoner. Via dit platform willen we klanten inzicht bieden in mogelijk te treffen maatregelen als het gaat om energiezuinig wonen. Na het doorlopen van de woningtest, krijg je een aanbod van verschillende leveranciers. Deze leveranciers zijn door Natuur & Milieu getoetst op zowel prijs, kwaliteit als duurzaamheidsbeleid. Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen en prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. We hebben geen exclusieve samenwerkingen met partijen. Wel garandeert onze partner Natuur & Milieu dat de partijen op het platform werken via het duurzaamheidsbeleid van De Volksbank.

Staan er ook verwijzingen naar platforms als ZonnepanelenDelen.nl?
Ik zou dat zelf kunnen nagaan, maar in de eerste vraag moet je direct persoonsgegevens leveren...

Om het advies persoonlijk te maken, wordt er inderdaad gevraagd om de combinatie van postcode en huisnummer. Op basis hiervan worden er kadasterdata opgehaald. Daarna volgen er vragen om de situatie van de woning beter in kaart te brengen omdat niet alle aanpassingen geregistreerd staan in het Kadaster.
Het aanbod op Slimwoner kun je op verschillende manieren bekijken waarbij het niet noodzakelijk is om de woningtest te doorlopen. Als je de woningtest niet doet, dan zie je het totaalaanbod dat niet is gebaseerd op jouw persoonlijke situatie: https://www.slimwoner.nl/ons-aanbod Ook Zonnepanelen Delen is partner van het platform: https://www.slimwoner.nl/ons-aanbod/zonnepanelen-delen/

Wat ik mis is dat de check niet controleert dat ik ondanks alle maatregelen gekozen en toch astronomisch energie verbruik (5000 kWh en 4000 m3) er enkel het advies overblijft van de energie leverancier overstap. Er wordt geen waarschuwing gegeven om toch eens naar het verbruik te kijken met een 'expert' oid.
Het langs laten komen van een energiebespaaradviseur voor een woningopname is een goede toevoeging aan het platform. Momenteel spreken we met verschillende partijen over een goed aanbod voor klanten. We verwachten deze optie dit jaar toe te voegen aan het platform. Bedankt voor het meedenken en als jullie zelf nog tips of ervaringen hebben, schroom niet om ze hier achter te laten.
Tja, met deze verbruikscijfers zou ik persoonlijk eRik19 aanraden om die straalkachels in de tuin een tandje lager te zetten en de gasbarbeque niet door te laten branden tussen twee BBQ-evenementen in. ....
Dank voor je toelichting, Tibor.
De merken van de Volksbank zijn partner van Natuur & Milieu middels het platform Slimwoner.
Wat ik uit het jaarverslag van Natuur & Milieu haal is dat in 2016 ASN en SNS Bank NV samen de grootste 'bedrijfsdonateurs' waren. De situatie kan verschoven zijn, maar het lijkt erop dat vanuit Natuur & Milieu sub-projecten worden opgestart als Slimwoner, waar dan een aantal van de 'bedrijfsdonateurs' in participeren. In het geval van Slimwoner is de spoeling dun omdat er maar één energie leverancier aan mee doet. De andere die in 2016 meedeed met Natuur & Milieu was Eneco.
Op zich een goed initiatief, maar ik mis de beste energie bedrijven..
Het initiatief is prima, maar de basis blijft smal.
Helaas werkt de test al niet voor mij. Bij het ophalen van de gegevens in stap 1 komen er verkeerde gegevens boven. Achter de knop om dit aan te passen zit echter niets en komt er een blanco scherm.... verder gaan heeft geen zin want het energielabel en aantal bewoners klopt al niet dus de adviezen zullen dan ook niet aansluiten. Jammer, gemiste kans.
Bij het invullen van mijn woning (gebouwd in 2012) verschijnt een energielabel B. Toch raar dat dit label wordt gegeven hete zou label A moeten zijn. Uit welke database komen deze gegevens? Daarbij waren ze niet compleet - HR++ glas ontbrak (verklaart wel het B-label).
Ook is het advies niet correct, als ik heb aangegeven dat er zonnepanelen liggen, zou er een vraag moeten zijn of er nog dakruimte over is - dat heb je immers nodig voor een zonneboiler.
Goed begin, maar zou zeggen verbeter de informatie.
Nou hartstikke mooi, als we allemaal wat meer plantaardig gaan consumeren helpt dat ook enorm. Tis maar een tip, voor de toekomst van de volgende generatie. Oh ja wij zijn al zelfvoorzienend en leven plantaardig 🙂
Badge +2
Goedemorgen RHK22463 en sjjat,
Jullie feedback heb ik doorgezet naar de specialist, bedankt daarvoor. Het is goed om te weten wat er misgaat, zodat we hier iets aan kunnen doen.

@Ingev: wat mooi om te lezen dat je zelfvoorzienend leeft. Hoe ben je op het idee gekomen om hiermee te beginnen en was het lastig om uit te voeren?

Reageer