SNS

Jaartje ouder. Jaartje wijzer? Laat toeslagen niet liggen.

  • 28 maart 2019
  • 0 Reacties
  • 17537 Keer bekeken

Reputatie 5
Badge +4
Genieten van financiële rust
Als je ouder wordt, wil je rustig blijven wonen en zo min mogelijk zorgen hebben over financiën. Uit onderzoek van seniorenorganisaties zoals KBO-PCOB blijkt dat 55-plussers duizenden euro's aan toeslagen laten liggen: huurtoeslag en zorgtoeslag. Deze toeslagen laten liggen betekent dat je minder koopkracht hebt en minder financieel zelfredzaam bent. Loop jij toeslagen mis? In dit stukje lees je of je in aanmerking komt.

Zorgtoeslag
Iedereen van 18 jaar en ouder met een laag inkomen kan een tegemoetkoming krijgen voor de kosten van de zorgverzekering. 1 op de 10 huishoudens met 55-plussers blijkt geen gebruik te maken van hun recht op zorgtoeslag. Je hebt tot een bepaalde inkomensgrens recht op zorgtoeslag. Het inkomen waarboven het recht op zorgtoeslag (2019) vervalt is voor alleenstaanden €29.562. Als je een toeslagpartner hebt, mag jullie inkomen samen maximaal €37.885 zijn. Als je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, moet je dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Voor het lopende jaar kun je op elk moment zorgtoeslag aanvragen.

Huurtoeslag
Wanneer je huur in verhouding tot je inkomen relatief hoog is, kun je in aanmerking voor huurtoeslag. Maar liefst 1 op de 6 huishoudens met 55-plussers maakt geen gebruik van het recht op huurtoeslag. Voldoe je aan de onderstaande voorwaarden? Dan is de kans groot dat je huurtoeslag kunt krijgen.
  • Als je als alleenstaande minder dan € 22.700 per jaar verdient (€ 22.675 voor AOW’ers). Woon je niet alleen, dan is de grens meestal € 30.825 per jaar (€ 30.800 voor AOW'ers).
  • Als je huur niet hoger is dan € 720,42 per maand. En je woning en situatie voldoen aan de voorwaarden.
  • Als je niet meer dan € 30.360 vermogen hebt. Of samen met je toeslagpartner € 60.720. Ook hier zijn uitzonderingen op.
Tip!
Kom je erachter dat je al lang recht had op zorgtoeslag of huurtoeslag? Je kunt de toeslagen ook achteraf nog aanvragen. Dat kan tot 1 september van het jaar erna. Als je uitstel hebt aangevraagd voor de inkomstenbelasting, heb je soms nog iets langer de tijd.

En nu?
Of je aanspraak kunt maken op huurtoeslag of zorgtoeslag, hangt van jouw situatie, inkomen en vermogen af. Op onze site lees je meer en tref je een link aan naar het onderzoek van de seniorenorganisaties. Op de website van de Belastingdienst lees je alle voorwaarden. Heb je ervaring met het aanvragen van een toeslag? Deel je tips hier met de anderen.

0 reacties

Geen reactie

Reageer