SNS

Verhuisstress: Een goede voorbereiding is het halve werk

  • 6 december 2017
  • 9 Reacties
  • 12420 Keer bekeken

Reputatie 3
Badge +1
Tijdens een verhuizing kan de stress behoorlijk toenemen. Wendie Mul van LVDU is specialist in verandertrajecten en geeft tips hoe je verhuisstress binnen de perken houdt. “Maak 1 lijstje met wat je moet doen. Dingen onthouden kost energie.”

1. Maak een overzicht
“Leg een blocnote binnen handbereik en schrijf alles wat in je opkomt op. En blijf zaken die je te binnen schieten ook toevoegen op die lijst. Dingen onthouden kost veel energie en zorgt voor een gevoel van onrust.”

2. Maak een haalbare (!) planning
• “Reserveer blokken van tenminste twee uur in je agenda om die taken uit te voeren. Het liefst zelfs een dagdeel. Komt er toch iets tussen?
Plan dan meteen een nieuw blok in.
• Cluster allerlei kleine taakjes. En doe een hele rits van dat soort taakjes achter elkaar.
• Splits hele grote taken juist op in meerdere kleine taken. Zo is het haalbaarder om het af te krijgen.
• Zorg tijdens een tijdblok dat je ongestoord aan de slag kunt. Dus geen telefoontjes, geen e-mails beantwoorden die over iets anders gaan, bijvoorbeeld.
• Taken kosten meer tijd als je ze onderbreekt, omdat je dan weer opnieuw moet focussen op wat je ook alweer aan het doen was.
• En begin je ergens aan? Maak het dan af!”

3. Begin op tijd
“Begin op tijd met alle voorbereidingen. Het klinkt als een open deur en tóch gaat het vaak verkeerd. Natuurlijk heeft het geen zin om weken van tevoren alvast je bestek en koffiemokken in te pakken, maar er zijn genoeg dingen die je wel kunt doen. Je contracten en abonnementen omzetten, bijvoorbeeld. Of de berg rommel in je schuur uitzoeken. Zo voorkom je dat je uiteindelijk alles tegelijk moet doen.”

Goed voor de portemonnee
Een extra voordeel: een goede planning helpt je ook de verhuiskosten lager te houden. Reserveer je bijvoorbeeld ruim van tevoren een verhuiswagen? Dan is de kans groot dat er ook nog een verhuiswagen beschikbaar is bij een goedkopere verhuurder.

Chaotisch of juist alles tot in de puntjes geregeld? Doe de test en ontdek wat voor verhuizer je bent :)
https://www.snsbank.nl/particulier/hypotheken/verhuizen/testje-wat-voor-verhuizer-ben-jij.html

Kijk voor meer tips over stressvrij verhuizen:
https://www.snsbank.nl/particulier/hypotheken/verhuizen/verhuisstress.html
En heb je zelf tips over hoe je een verhuizing zo soepel mogelijk laat verlopen? Deel ze in de comments!

9 reacties

Goeie tips!
Met daarbij een aantal die het begrip "multitasken" flink onderuit halen. En terecht !
Bij mijn laatste verhuizing (2,5 jaar geleden) had het vooral geholpen als ik een betere planning had gemaakt. Zo moest ik bijvoorbeeld op het laatste moment nog intensief achter een verhuiswagen aan omdat de halve stad dat weekend verhuisde 😉 De volgende keer pak ik zulke taken een stuk eerder op.

Hebben jullie nog andere tips?
Als je krap zit in de tijd maar niet in geld kun je een aantal dingen uitbesteden. Wij hadden 2 weken om te verhuizen van de Randstad naar het Noorden. De kinderen moesten in die tijd ook nog van school wisselen, en je kunt niet op 2 plaatsen tegelijk zijn. Dus we hebben een schilder gevraagd in een week tijd ons nieuwe huis van binnen te schilderen (was verder instapklaar). En het verhuisbedrijf, dat toch al 2 dagen nodig had, hebben we gevraagd onze inboedel in te pakken. Dus geen rotzooi en kamers vol dozen vooraf, en de meerprijs viel erg mee. Het verliep prima! Een verhuisbedrijf in het Noorden bleek overigens honderden euro's goedkoper te zijn dat in de Randstad, dus shoppen loont. Naast ruim vooraf plannen in tijd, zou ik ook zeker aanbevelen om alles goed te budgetteren om tegenvallers te voorkomen.
Hoi Corsas,

Het lijkt erop dat je verhuizing naar Hoogeveen vlekkeloos verliep. Als je de luxe hebt om klussen uit te besteden, dan zijn jouw ervaringen erg nuttig. Het is vast een genot om binnen te stappen in een geschilderd en opgeruimd huis. Hoe bevalt het Noorden?

Het lijkt erop dat je verhuizing naar Hoogeveen vlekkeloos verliep. Als je de luxe hebt om klussen uit te besteden, dan zijn jouw ervaringen erg nuttig. Het is vast een genot om binnen te stappen in een geschilderd en opgeruimd huis. Hoe bevalt het Noorden?


Ja Dennis dat klopt, het was een prettige ervaring. Financieel ook gunstig omdat je in het Noorden meer huis voor je geld krijgt 🙂 Dus dan heb je ook wat armslag. Voor mij was het terug naar waar ik vandaan kom, voor man en kinderen niet, maar het bevalt ons hele gezin prima!
Op tijd vrienden regelen en veel vrienden regelen, want vele handen maken licht werk of zo.

Werkte bij ons prima en het geld dat we hebben uitgespaard hebben we besteed aan een etentje met onze vrienden.

Met goede voorbereiding duurde het verhuizen elke keer max een halve dag. Zo blijft het voor de vrienden ook leuk om te helpen 🙂
Badge +2
Goedemorgen jr777,

Wat een lieve vrienden heb je, dat is onbetaalbaar 🙂 Bedankt voor het delen van je tip. Vele handen maken inderdaad licht werkt en een etentje is niet alleen een mooi bedankje maar ook een gezellig samenzijn.
Woon je met veel plezier in je nieuwe huis?
Goedemorgen jr777,

Wat een lieve vrienden heb je, dat is onbetaalbaar 🙂 Bedankt voor het delen van je tip. Vele handen maken inderdaad licht werkt en een etentje is niet alleen een mooi bedankje maar ook een gezellig samenzijn.
Woon je met veel plezier in je nieuwe huis?


Zeker weten! We zijn heel blij met ons nieuwe huis. De volgende keer verhuizen is hopelijk naar het bejaardenhuis ... over een jaar of 40 🙂
Badge +2
Dat is fijn om te lezen. Ik hoop met je mee want een verhuizing heeft heel wat voeten in de aarde. Veel woonplezier 🙂

Reageer