SNS

Verrassing! Je kruipruimte staat blank.

  • 4 oktober 2017
  • 0 Reacties
  • 13105 Keer bekeken

Reputatie 3
Badge +1
Stel, je woont net in je nieuwe huis en ontdekt plotseling verborgen gebreken. Dat overkwam Naomi (33) uit Rotterdam. Ze vertelt over deze onaangename verrassing en hoe ze hiermee omging.

“Over het algemeen ben ik dol op verrassingen. Maar er zijn ook verrassingen waarvan ik zeg: Weet je wat, laat maar.

Bouwkundige keuring
Zoals toen ik 3 jaar geleden mijn eerste huis kocht, samen met mijn vriend. Toen we op huizenjacht gingen, besloten we het verstandig aan te pakken. Dus niet meteen bieden op een huis omdat ie van die leuke balkonnetjes heeft, maar eerst een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Dus toen we ons droomhuis op het oog hadden, kwam er een bouwkundig expert voor een grondige inspectie. En goed nieuws: hij kwam geen gekke dingen tegen. Tuurlijk, het was een huis uit de jaren 30, dus het had wel wat ouderdomskwaaltjes, maar niets onoverkomelijks.

Muffe lucht
Maar toen na het klussen de verflucht eenmaal was opgetrokken, merkten we dat de lucht in huis op z’n zachtst gezegd wat muf was. Toch vreemd, in een huis vol met nieuwe meubels. We begonnen aan een speurtocht. Waar kwam die lucht toch vandaan? Uiteindelijk maakten we de kruipruimte open en zagen dat die volledig onder water stond. En nu lijkt een binnenzwembad me echt best leuk hoor, maar dan wel eentje van een ander kaliber. Eentje zónder blaadjes en andere smurrie.

Behoorlijk prijskaartje
We baalden als een stekker. Ons droomhuis, verpest! Een aannemer kwam de schade opnemen en kwam tot de conclusie dat bij een fikse regenbui de kruipruimte blank kwam te staan. Uiteindelijk sijpelde het water langzaam weer weg, maar dat duurde wel even. En ja, het lek kon gemaakt worden, maar daar hing wel een behoorlijk prijskaartje aan. We hadden net behoorlijk wat spaargeld erdoorheen gejaagd met de verhuizing en nu dít weer. Hadden we dit van tevoren geweten, dan hadden we misschien wel doorgezocht naar een ander huis.

Meldplicht
En dat zette ons aan het denken. Want waarom wísten we dit eigenlijk niet van tevoren? Dat het tijdens de bouwkundige keuring niet naar voren kwam, begrepen we nog wel. Die vond plaats toen het hoogzomer was en het al tijden niet hard had geregend. Maar waarom hadden de vorige bewoners niets gezegd? Er bestaat tenslotte zoiets als een meldplicht als je huis kuren vertoont. En je maakte mij niet wijs dat zij die muffe lucht nooit hadden geroken. Het leek er verdacht veel op dat ze wijselijk hun mond dicht hadden gehouden, omdat ondergelopen huizen nu eenmaal niet als warme broodjes over de toonbank gaan.

Juridisch advies
We legden het hele verhaal voor aan onze rechtsbijstandsverzekeraar. Ze raadde ons aan om eerst contact op te nemen met de vorige bewoners. Een juridisch proces is een hoop gedoe en als je er samen uit kunt komen, is dat altijd makkelijker.

Om tafel
Gewapend met allerlei goede argumenten, gingen we om tafel zitten met de vorige bewoners. Ik was klaar voor een flink robbertje discussiëren, maar verrassend genoeg bleek mijn uitgebreide pleidooi helemaal niet nodig. De vorige bewoners voelden blijkbaar nattigheid (sorry, flauw) en gaven schoorvoetend toe dat ze het inderdaad niet hadden gemeld. Het huis stond al een tijdje te koop en ze waren bang dat dit roet in het eten zou gooien. Ze besloten het erop te wagen om niets te zeggen, maar hadden vooraf al afgesproken dat ze niet moeilijk zouden doen als we later alsnog op de stoep zouden staan. Ze vonden het dus geen probleem om de reparatie te vergoeden.

Eind goed, al goed, maar toch: verras mij voortaan maar weer met een weekendje weg.”

Meer weten wat je kunt doen bij verborgen gebreken? Kijk dan op https://www.snsbank.nl/particulier/hypotheken/verhuizen/verborgen-gebreken.html

Heb jij ook ervaring met verborgen gebreken? Praat mee in de comments.

0 reacties

Geen reactie

Reageer